Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η ερωτική ζωή συνεχίζεται και μετά την εμμηνόπαυση

Μία από τις συνέπειες της μείωσης των οιστρογόνων, τυπική της εμμηνόπαυσης, είναι η ξηρότητα του κόλπου. Δεν είναι ένα σύμπτωμα τόσο γνωστό όσο οι εξάψεις ή η ευερεθιστότητα, αλλά μπορεί να επηρεάσει τη ζωή των γυναικών εξίσου ή περισσότερο από αυτά.

“Η βλεννογόνος του κόλπου και του αιδοίου γίνεται πολύ λεπτή. Όλες οι απολήξεις είναι πολύ εκτεθειμένες και μπορεί να προκαλέσουν πόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής σχέσης. Φυσικά, όταν υπάρχει πόνος, υπάρχει μείωση της επιθυμίας γιατί κάτι που μας βλάπτει δεν μας κάνει», εξηγεί η Ingrid Pérez Martínez, γυναικολόγος και σεξολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Torrejón.

Αυτή η μείωση της επιθυμίας ακριβώς τη στιγμή που εξαφανίζεται η γονιμότητα μπορεί να δώσει στις γυναίκες μια λανθασμένη ιδέα ότι η σεξουαλική τους ζωή έχει τελειώσει. “Το μήνυμα που μας έδινε πάντα η κοινωνία είναι ότι το σεξ έχει αναπαραγωγική λειτουργία και ότι όταν τελειώνει η γόνιμη ηλικία σου, τελειώνει αυτό το κομμάτι της ζωής. Το σεξ τελειώνει όταν πεθαίνουμε. Ενώ είμαστε σεξουαλικά όντα και μπορούμε να το απολαύσουμε”, προσθέτει η Ίνγκριντ Πέρεθ.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι συμπτώματα μας προκαλεί η εμμηνόπαυση και να πάμε σε μια διαβούλευση μόλις εμφανιστούν. «Η μείωση των οιστρογόνων μπορεί πρώτα να προκαλέσει κολπική ξηρότητα στον κόλπο και με την πάροδο του χρόνου, εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, μπορεί να δημιουργηθεί ατροφία στον κόλπο», εξηγεί η γυναικολόγος και εκλαϊκεύτρια Miriam Al Adib, η οποία είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων. «Ας μιλήσουμε για την εμμηνόπαυση». Εάν δεν αντιμετωπίσουμε τα σημάδια δυσφορίας όταν εμφανίζονται, προειδοποιεί, μπορεί να επιδεινωθούν, για παράδειγμα με μια σύσπαση των μυών που περιβάλλουν τον κόλπο, δευτεροπαθής κολπισμός. Μπορεί ακόμη και να επηρεάσει το ουροποιητικό σύστημα με κάψιμο και ενόχληση κατά την ούρηση.

Αλλά μην ανησυχείτε. Οι ειδικοί τονίζουν ότι υπάρχουν απλές και αποτελεσματικές θεραπείες για κάθε συμπτωματολογία. Από μια απλή τοπική ενυδάτωση της περιοχής όταν αρχίσει η ξηρότητα. Αυτό θα μπορούσε να είναι αρκετό για να το λύσει και να μην υποστείτε άλλα συμπτώματα. Αν φτάσουμε στην ατροφία, μπορούμε να πάμε ένα βήμα παραπέρα με τοπικές ορμονικές θεραπείες σε υπόθετα ή κρέμες. Ο Δρ Adib εξηγεί ότι αυτές οι ορμονικές θεραπείες είναι εντελώς αβλαβείς, αλλά υπάρχουν και εναλλακτικές: ” Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν μη ορμονικές θεραπείες, όπως όλες οι τεχνικές βιοδιέγερσης που προσφέρονται από τη φυσιοθεραπεία του πυελικού εδάφους και την αναγεννητική γυναικολογία. Για παράδειγμα, η ραδιοσυχνότητα, τα αιμοπετάλια- πλούσιο πλάσμα, ενέσεις με υαλουρονικό οξύ κ.λπ.

Η Ingrid Pérez μας δίνει ένα άλλο στοιχείο που πρέπει να εξετάσουμε, επειδή τα όργανα που δεν χρησιμοποιούνται ατροφούν: “Μερικές φορές λόγω των σχέσεων με τον πόνο που έχουμε υποστεί, μπορεί να συμβεί μια σύσπαση των μυών. Αυτό μπορεί να διευκολυνθεί με φυσιοθεραπεία, ακόμη και με φυσιοθεραπεία που “ας να φτιάξουμε τον εαυτό μας με κάποιο δονητή που μπορεί να διευκολύνει την ανάκτηση αυτού του οργάνου και, επομένως, να επιθυμούμε να επιστρέψουμε».
Έτσι, η σωματική δυσφορία έχει λύση. Υπάρχει όμως και κάτι άλλο, η επιρροή του μυαλού. Η σεξολόγος Ingrid Pérez μας δίνει ένα κλειδί: «Το κύριο σεξουαλικό όργανο του ανθρώπου, αλλά και των γυναικών, είναι ο εγκέφαλος». Και εξηγεί ότι ο εγκέφαλος μπορεί να μας βυθίσει σε μεγαλύτερη απάθεια εάν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης όπως κόπωση, εξάψεις, γενική κακουχία ή αϋπνία μετατρέψουν την ιδέα μιας σεξουαλικής επαφής σε μια άβολη και δυσάρεστη εργασία. Σε αυτό προστίθενται παράγοντες από το περιβάλλον της γυναίκας, όπως το εργασιακό άγχος ή οι δυσκολίες στη σχέση της.
«Δεν χρειάζεται να συμβιβαστείς με τη δυσφορία», επιμένει η Miriam Al Adib, η οποία θυμάται ότι δεν πρέπει όλες οι σεξουαλικές πρακτικές να είναι συνοιοκεντρικές : «Κάθε άτομο πρέπει να ανακαλύψει τι του αρέσει και αυτό που πρέπει να είναι ξεκάθαρο είναι ότι η σεξουαλικότητα «Δεν πεθαίνεις με την εμμηνόπαυση. Το πιο ισχυρό σεξουαλικό όργανο είναι ο εγκέφαλος και το πιο εκτεταμένο είναι το δέρμα. Έχουμε εγκέφαλο, έχουμε δέρμα, άρα η σεξουαλικότητα δεν πεθαίνει. Εφόσον δημιουργεί ευημερία, όλα ισχύουν.”

«Η εμμηνόπαυση είναι μια φάση κρίσης, μια κρίση της μέσης ηλικίας, αλλά είναι επίσης μια κρίση που σε κάνει να μεγαλώνεις, να συνειδητοποιείς τον εαυτό σου, που βρίσκεσαι, να φροντίζεις τον εαυτό σου, να παίρνεις χρόνο με ή χωρίς τον σύντροφό σου» , διαβεβαιώνει η Ingrid Pérez: “Μπορούμε να συνεχίσουμε να έχουμε οργασμούς. Μπορούμε να έχουμε μια πλήρη σεξουαλική ζωή, με διαφορετικό τρόπο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι λιγότερο ικανοποιητικό, αλλά ακόμη περισσότερο. Δεν μπορούμε να μείνουμε έγκυος, έχουμε ένα καλύτερο μέρος για να το εξασκήσουμε, έχουμε πολύ περισσότερη εμπειρία», παραθέτει. Με λίγα λόγια, η εμμηνόπαυση δεν είναι το τέλος με τίποτα, αλλά ίσως μια νέα αρχή.

Σχετικά άρθρα

ΚΟΣΜΟΣ

Ο Λευκός Οίκος και Δημοκρατικοί αιρετοί επέκριναν έντονα χθες Πέμπτη νέο νόμο που προωθήθηκε στη Φλόριντα κι επικυρώθηκε μια ημέρα νωρίτερα από τον Ρεπουμπλικάνο...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, περιοδεύει σήμερα (17/5) στους νομούς Γρεβενών και Φλώρινας. Στις 11:00 θα περιοδεύσει στο κέντρο των Γρεβενών και...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε Ημαθία και Πέλλα περιοδεύει σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στις 10:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί στην παρουσίαση του «Ψηφιακού Σχολείου» από το...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώνεται σήμερα η διήμερη περιοδεία του γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στη Θεσσαλονίκη. Στις 19:30 ο κ. Κουτσούμπας θα μιλήσει σε συγκέντρωση...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr