Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Η παγκόσμια κοινότητα για τη διάσωση των ιστορικών κινηματογράφων της Αθήνας

Σε συνέχεια των πολύ πετυχημένων προβολών της Κυριακής που μας πέρασε, σε προηγούμενο κείμενο σας ενημερώσαμε για τις ειδικές προβολές που διοργανώνει το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου για την υποστήριξη των κινηματογράφων Ιντεάλ, Άστορ και Ίρις (Ίριδα), προβολές που μπορείτε να παρακολουθήσετε δωρεάν αυτήν την Πέμπτη. Στην είσοδο των κινηματογράφων θα μπορείτε καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας να υπογράψετε με ψηφιακό ή αναλογικό τρόπο, δηλώνοντας τη συμπαράσταση σας.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Νίνος Φένεκ Μικελίδης, δεν οργάνωσε απλώς δύο προβολές εμβληματικών ταινιών για τη σημασία της ελευθερίας κάθε μορφής, το «Underground» και «Το Όνομά μου Είναι Τζο», αλλά ζήτησε και από τους τεράστιου βεληνεκούς σκηνοθέτες τους, τον βραβευμένο με Τρία Bafta Κεν Λόουτς και τον βραβευμένο στις Κάννες Εμίρ Κουστουρίτσα, να μοιραστούν τις σκέψεις τους για τη σημασία κήρυξης των κινηματογράφων ως διατηρητέα μνημεία του πολιτισμού.

(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Τι δήλωσαν οι δύο ακτιβιστές σκηνοθέτες

ΚΕΝ ΛΟΟΥΤΣ

Ο Κεν Λόουτς ξεχώρισε εμφανώς τη σημασία του να μην διατηρηθεί απλώς η ονομασία των κινηματογράφων ή η εξέλιξη της φόρμας που ζητά η νέα ιδιοκτησία, γνωρίζοντας ότι τα σινεμά είναι οι άνθρωποι που τα έκαναν αυτό που είναι στις συνειδήσεις των σινεφίλ, ενώ υπογράμμισε ότι τα σινεμά είναι μέρος του χαρακτήρα μιας πόλης, αποκαλώντας τα “ιστορικά σινεμά”:

«Υποστηρίζουμε όλοι μας σθεναρά τον αγώνα σας να διαφυλάξετε τα ιστορικά σας σινεμά. Αποτελούν τμήμα της κουλτούρας της πόλης. Τμήμα της Ιστορίας της. Οι επισκέπτες έρχονται για να δουν τις διάφορες πτυχές του παρελθόντος σας. Όσα περισσότερα επιτρέπουμε στους επιχειρηματίες να καταστρέφουν, τόσοι λιγότεροι άνθρωποι θα μας επισκέπτονται και λιγότεροι άνθρωποι θα βλέπουν τις ταινίες μας. Οι αίθουσες είναι αναγκαίες. Η καμπάνια σας είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση του χαρακτήρα της θαυμάσιας πόλης σας».

ΕΜΙΡ ΚΟΥΣΤΟΥΡΙΤΣΑ

Ο Σέρβος φιλέλληνας μουσικός και σκηνοθέτης Εμίρ Κουστουρίτσα θυμήθηκε τους κινηματογράφους που φιλοξένησαν τις πρεμιέρες των ταινιών του. Εστίασε στη σημασία που έχουν οι κινηματογραφικές αίθουσες στην έναρξη ουσιαστικού διαλόγου, πέρα και πάνω από τις ίδιες τις ταινίες υπογραμμίζοντας πως είναι εγκληματική αυτού του είδους η ισοπέδωση. Η πρόταση του περιλάμβανε χτίσιμο περισσοτέρων αιθουσών αντί ξενοδοχείων:

«Συμμερίζομαι την οργή σας! Σοκαρίστηκα όταν πληροφορήθηκα πως αίθουσες όπως το ΙΝΤΕΑΛ (όπου περισσότερες από μία φορές είχα ο ίδιος την ευκαιρία να συναντήσω το ελληνικό κοινό, όταν προσκλήθηκα και τιμήθηκα για το έργο μου από το φεστιβάλ “Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου”), το ΑΣΤΟΡ και η ΙΡΙΔΑ θα κατεδαφιστούν για να δώσουν τη θέση τους σε τουριστικά ξενοδοχεία! Κι αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο που εμείς, οι κινηματογραφιστές, και οι πιστοί μας θεατές, δεν προσβλέπουμε μόνο στην προβολή των ταινιών μας στις αίθουσες αλλά ενθαρρύνουμε το κτίσιμο περισσότερων αιθουσών, που είναι οι μόνοι χώροι για τους οποίους γυρίζονται οι ταινίες μας. Οι κινηματογραφικές αίθουσες είναι οι μόνοι χώροι όπου οι άνθρωποι συναντιούνται, μοιράζονται τα συναισθήματά τους, συζητούν και έρχονται σε επαφή και κατανόηση, συναισθήματα και επαφές που το διαδίκτυο, οι πλατφόρμες και το home cinema αδυνατούν να προσφέρουν. Για μένα η κατεδάφιση παρόμοιων σημαντικών για την τέχνη του κινηματογράφου κτιρίων είναι έγκλημα ενάντια στον πολιτισμό και ελπίζω οι υπεύθυνοι γι’ αυτό πολιτικοί να το ξανασκεφτούν πριν επιτρέψουν μια τέτοια καταστροφική, απολίτιστη ενέργεια».

Ενώ το υπουργείο Πολιτισμού συνεχίζει να μην παίρνει θέση υπέρ ή κατά της θεσμοθέτησης ιστορικών κινηματογράφων ως διατηρητέα μνημεία, η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, το κινηματογραφικό Φεστιβάλ «Νύχτες Πρεμιέρας», η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών και άλλοι σημαντικοί φορείς, επιστρέφουν με νέες ανακοινώσεις και συμμετοχή σε ημερίδες και πάνελ για τη γνωστοποίηση του ουσιαστικού προβλήματος.

(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Στη συνέντευξη τύπου που οργανώθηκε χθες, με βιντεοσκοπημένα μηνύματα, ένας Έλληνας του εξωτερικού που έχει βραβευτεί με Όσκαρ, ο Κώστας Γαβράς, και ο βραβευμένος με Χρυσή Σφαίρα τουρκικής καταγωγής Γερμανός σκηνοθέτης, Φατίχ Ακίν δήλωσαν τις θέσεις τους.

ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΒΡΑΣ

Ο Κώστας Γαβράς εστίασε στη λεκτική ενεργοποίηση του συναισθήματος και την ανθρωπιά της Υπουργού Πολιτισμού, φορέα που μέχρι στιγμής δεν έχει τοποθετηθεί υπέρ ή όχι της σημασίας προστασίας των ιστορικών κινηματογράφων ως διατηρητέα μνημεία.

«Θα ήθελα απλά να σας πω ότι είμαι μαζί σας σήμερα στο μεγάλο σας αγώνα για να διασώσετε τις δύο κινηματογραφικές [εμπορικές] αίθουσες. Τις γνωρίζω [προσωπικά] αυτές τις αίθουσες [γιατί] τις είχα επισκεφτεί πολλές φορές στα νιάτα μου. Ο καλύτερος τρόπος για να βλέπουμε ταινίες είναι στις μεγάλες [κινηματογραφικές] αίθουσες. [Εκεί] είμαστε όλοι μαζί. Η αίσθηση είναι πολύ διαφορετική από ότι να τις βλέπετε στην τηλεόραση ή στο τηλέφωνό σας, που, κατά τη γνώμη μου, είναι ένας βαρβαρισμός. Θέλω να απευθυνθώ στην υπουργό [Πολιτισμού] την κυρία Λίνα Μενδώνη. Είμαι σίγουρος πως έχει πολιτιστικό πατριωτισμό. Και ελπίζω να έχει και κινηματογραφικό πατριωτισμό για να σώσει αυτές τις αίθουσες, που σας επαναλαμβάνω, είναι τελείως απαραίτητες για τον κινηματογράφο.  Σας χαιρετώ. Καλό Αγώνα. Ελπίζω να [τον] πετύχετε, γιατί είναι απαραίτητο».

ΦΑΤΙΧ ΑΚΙΝ

Έχοντας γυρίσει μεγάλο μέρος πρόσφατης ταινίας του στην Ελλάδα, εκείνης μάλιστα που διακρίθηκε και με το βραβείο Χρυσής Σφαίρας, ο Φατίχ Ακίν ακούστηκε συντετριμμένος και με βαθιά ενσυναίσθηση για αυτή τη δραματική τροπή στην υπόθεση προστασίας των ιστορικών κινηματογράφων στο κέντρο της Αθήνας.

«Άκουσα πολύ κακά νέα ότι οι δύο [ιστορικοί] κινηματογράφοι της Αθήνα, το Ιντεάλ που είναι εκατό χρονών και το Αστορ, με το οποίο έχω προσωπική επαφή, αφού πρόβαλε την ταινία μου «Το Χρυσό Γάντι», πρόκειται να κλείσουν, να εξαφανιστούν. Οι κινηματογράφοι [όμως] είναι η κληρονομιά μας. Είναι αυτό που [δημιουργήθηκε] 100 χρόνια, όμως πριν από αυτό [σινεμά ήταν] οι πρόγονοι μας στις σπηλιές που έλεγαν και άκουγαν ιστορίες, λέγοντας ιστορίες μέσα από τις οποίες αντιλαμβάνονταν τους εαυτούς τους και τον κόσμο καλύτερα, δίδασκαν τα παιδιά τους και το σημαντικότερο, ψυχαγωγούνταν. Αυτό το μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς πάει να διαγραφεί και αυτό είναι μεγάλη αμαρτία. Σώστε τους κινηματογράφους Ιντεάλ και Άστορ.

Να αναφέρουμε ότι ο μεγάλος σκηνοθέτης ξεκίνησε και τελείωσε το μήνυμα του με χαιρετισμό στα Ελληνικά.

Το κάλεσμα για ηλεκτρονικές υπογραφές παραμένει ανοιχτό:

https://secure.avaaz.org/community_petitions/el/upen_uper_diasoses_kinematographon_inteal_astor/

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην υπογραφή σύμβασης χρηματοδότησης της Ενιπέας Μονοπρόσωπη Α.Ε., θυγατρική της εταιρείας Lightsource bp, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» προχώρησαν...

ΚΟΣΜΟΣ

Ο γάλλος ηθοποιός Ζεράρ Ντεπαρντιέ εκλήθη για να παρουσιασθεί στην έδρα της δικαστικής αστυνομίας του Παρισιού και να τεθεί υπό κράτηση για να ανακριθεί...

ΕΛΛΑΔΑ

Ελεύθεροι αφέθηκαν οι έξι καταδικασθέντες για τη φονική φωτιά στο Μάτι, μετά και την ανακοίνωση των ποινών από τρία έως 111 έτη. Από αυτά...

ΕΛΛΑΔΑ

Το Υπουργείο Εσωτερικών ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση με την οποία θεσμοθετείται οριζοντίως στο Δημόσιο σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής δημοσίων υπαλλήλων (bonus παραγωγικότητας). Σκοπός είναι η...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr