Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Σοφία Βούλτεψη: «Η Τουρκία έχει ξεπεράσει κάθε όριο αναθεωρητισμού»

Συνέντευξη εφ’ολης της ύλης έδωσε στο «Update Times» η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου – αρμόδια για την Ένταξη και δημοσιογράφος, Σοφία Βούλτεψη. 

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη παρακάτω:

Μετά το κλείσιμο της δομής στον Ελαιώνα, ποια πρόβλεψη υπάρχει για τους ανθρώπους που διέμεναν εκεί; Πού και πώς πρόκειται να μετακινηθούν;

Δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα με τις μετακινήσεις, υπάρχουν χώροι. Το ελληνικό Κράτος έχει δικαίωμα να αποφασίζει για τους χώρους φιλοξενίας και δεν οι τεχνητές εντάσεις είναι αχρείαστες. Ο Ελαιώνας βρίσκεται εντός του αστικού ιστού και επιπλέον σύντομα αρχίζει η ανάπλαση της περιοχής από τον Δήμο Αθηναίων, κάτι που είναι χρήσιμο για την πόλη, για την ευημερία της οποίας ενδιαφερόμαστε όλοι.

Ποια είναι η γνώμη σας για την απόφαση του ΕΔΔΑ για το επεισόδιο στο Φαρμακονήσι το 2014;

Σύμφωνα με την απόφαση, η χώρα μας εγκαλείται επειδή δεν διερεύνησε το ζήτημα. Η πραγματικότητα είναι ότι είχαμε ένα ναυάγιο στην διάρκεια του οποίου το ελληνικό Λιμενικό έδωσε πραγματική μάχη για να σώσει όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούσε. Αυτό που ενοχλεί είναι η συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ, όπου παριστάνουν τους ανθρωπιστές, αλλά ξεχνούν όσα συνέβησαν επί των ημερών τους. Να τα θυμίσω; Είναι πολλά, αλλά θα κάνω μια επιλογή:

-Σεπτέμβριος 2015. Σε ναυάγιο στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου, χάνουν την ζωή τους 34 άτομα, μεταξύ των οποίων τέσσερα βρέφη και ένδεκα παιδιά.
-Οκτώβριος 2015. Επτά νεκροί, από τους οποίους δυο γυναίκες, ένας άνδρας και τέσσερα παιδιά -μεταξύ των οποίων και ένα βρέφος- ο τραγικός απολογισμός του ναυτικού ατυχήματος στη θαλάσσια περιοχή μισό ναυτικό μίλι βόρεια του Μολύβου.
-Οκτώβριος 2015. Ένα από τα μεγαλύτερα ναυάγια στα ελληνικά χωρικά ύδατα, με 60 νεκρούς, σημειώνεται ανοικτά της Εφταλούς, πολύ κοντά στο Μόλυβο, στη βόρεια Λέσβο.
-Δεκέμβριος 2015. 16 νεκροί, ανάμεσά τους ένα βρέφος και έξι παιδιά, σε νέο ναυάγιο στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά του Φαρμακονησίου.
Όποιος επομένως θέλει να επιχαίρει για αποφάσεις του ΕΔΔΑ, καλά θα κάνει να κοιτάζει τα δικά του πεπραγμένα. Όλα τα άλλα είναι αντιπολιτευτικό μένος και υποκρισία.

Πώς σχολιάζετε τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου αλλά και την επίδειξη χάρτη από τον επικεφαλής του δεξιού κόμματος Μπαχτσελί που δείχνει μέρος της Κρήτης και των νησιών του Αιγαίου ως τουρκικά εδάφη;

Η Τουρκία έχει ξεπεράσει κάθε όριο αναθεωρητισμού. Το έχουν πια συνειδητοποιήσει όλοι στην Ευρώπη. Το ξεκαθάρισε στις πρόσφατες επισκέψεις της σε Αθήνα και Άγκυρα και η Γερμανίδα υπουργός των Εξωτερικών κ. Μπέρμποκ. Δυστυχώς στην γειτονική χώρα, έχει εντελώς χαθεί το μέτρο. Καλό θα ήταν να ασχοληθούν με τα προβλήματα της δικής τους χώρας και να αφήσουν τους αναθεωρητισμούς, αμφισβητώντας συνθήκες και σύνορα. Η Ελλάδα έχει με το μέρος της το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και τους Συμμάχους της. Γνωρίζουν πολύ καλά στην Τουρκία ότι αυτά δεν περνάνε ούτε σε εθνικό, ούτε σε ευρωπαϊκό, ούτε σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σε ακόμη μια δήλωση του ο τούρκος πρόεδρος κατήγγειλε στον Μάριο Ντράγκι «έχετε πρόσφυγες επειδή δεν τους δέχεται η Αθήνα». Τι απαντάει το υπουργείο και η κυβέρνηση σε αυτές τις εξίσου προκλητικές δηλώσεις;

Η Τουρκία είναι η πρώτη διδάξασα στην εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών. Όλοι γνωρίζουν τι έγινε στον Έβρο, όταν υπήρξε απόπειρα παραβίασης των συνόρων μας. Οι Ευρωπαίοι έχουν καταδικάσει τέτοιες συμπεριφορές σε όλους τους τόνους. Η Ελλάδα φυλάσσει τα σύνορά της που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα. Έχουμε ως χώρα επιλέξει τον συνδυασμό της προστασίας των συνόρων και της προστασίας των ανθρώπων. Αυτά τα δύο δεν είναι ασύμβατα, είναι απολύτως συμβατά. Επιπλέον, σε αντίθεση με ό,τι είχε δεχθεί ο κ. Τσίπρας όταν επισκέφθηκε την Τουρκία το 2015, η Τουρκία δεν είναι θύμα του πολέμου στην Συρία. Διότι η Τουρκία επιχειρεί με τον στρατό της στην Συρία και «παράγει» πρόσφυγες. Θύμα του πολέμου στη Συρία και της εκ μέρους της Τουρκίας εργαλειοποίησης των προσφύγων είναι η Ελλάδα.

Εσείς ως μέλος της κυβέρνησης και ενεργό πολιτικό πρόσωπο, τι απαντάτε στα σενάρια για πρόωρες εκλογές;

Αυτά τα σενάρια δεν υπάρχουν πια. Έχει μιλήσει ο μόνος αρμόδιος που δεν είναι άλλος από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Έχουμε πολλή δουλειά μέσα σε πολύ αντίξοες συνθήκες για να λαμβάνουμε μέρος σε τέτοιες συζητήσεις.

Ποιο είναι το σχέδιό σας για την Ένταξη, που ανήκει στο χαρτοφυλάκιό σας;

Ένα μεγάλο μέρος του σχεδίου εφαρμόζεται ήδη. Ως χώρα πρώτης υποδοχής η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις και έχει αναπτύξει πολλές καλές πρακτικές. Στον τελευταίο χρόνο δημιουργήσαμε μια νέα Εθνική Στρατηγική για την Ένταξη όπου για πρώτη φορά περιλαμβάνεται το στάδιο της προ-ένταξης, με σκοπό την ομαλή μετάβαση στην ενταξιακή διαδικασία. Η χώρα μας διαθέτει επίσης ένα εμβληματικό ενταξιακό πρόγραμμα, το HELIOS, που λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2019 και εκτελείται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Το πρόγραμμα προσφέρει ελληνομάθεια και συμβάλλει στην μετάβαση προς την επαγγελματική ζωή. Πρόσφατα προχώρησα σε επέκταση του προγράμματος ώστε να ενταχθούν σ’ αυτό και οι Ουκρανοί πρόσφυγες. Επίσης, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που αξιοποιεί κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης για την Ένταξη. Ξεκινά σύντομα η εκπαίδευση προσφύγων και μεταναστών σε κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας (αγροτικός, τουριστικός, κατασκευαστικός, μεταποίηση). Τέλος, μετά από υπογραφή Μνημονίου με τη UNICEF εφαρμόζουμε πρόγραμμα μετάβασης από την άτυπη στην τυπική εκπαίδευση για την ομαλή μετάβαση στο ελληνικό δημόσιο σχολείο. Ως αποτέλεσμα, η σχολική χρονιά 2021-2022 υπήρξε η καλύτερη σχολική χρονιά για παιδιά πρόσφυγες από την έναρξη της προσφυγικής κρίσης. Και βέβαια, υπάρχουν σειρά άλλων προγραμμάτων, ενώ νέα προγράμματα εντάσσονται στα Ταμεία της ΕΕ.

Σας απασχολεί η πορεία του κορωνοϊού στην χώρα μας; Θεωρείτε ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο;

Παρά την περί του αντιθέτου προπαγάνδα, η Ελλάδα, η χώρα που χρειάστηκε να αντιμετωπίσει τις περισσότερες παράλληλες κρίσεις από κάθε άλλη, κέρδισε και αυτήν την μάχη. Φυσικά, η ανθρωπότητα βρέθηκε αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή πανδημία, στην διάρκεια της οποίας μεγάλες χώρες κλονίστηκαν και μεγάλες οικονομίες πιέστηκαν. Όταν κάνουμε συγκρίσεις, όλα αυτά πρέπει να τα λαμβάνουμε υπ’ όψη μας. Πολύ περισσότερο που η πατρίδα μας όλα αυτά τα χρόνια έχει αναγκαστεί να κρατά σε συνεχή επιφυλακή το σύνολο του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα της, ενώ ήδη για την αντιμετώπιση των συνεχών κρίσεων – στις οποίες ήλθε να προστεθεί και ο πόλεμος και η ενεργειακή κρίση – έχουν διατεθεί περί τα 50 δις ευρώ.

Συνέντευξη στην μεταπτυχιακή Φοιτήτρια του τμήματος ΜΜΕ και επικοινωνίας ΕΚΠΑ, Ελένη Καρανικόλα Κοντορούση 

Σχετικά άρθρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το πρόβλημα του δημογραφικού και η σύνδεσή του με τις πολιτικές για τη μετανάστευση, ήταν το αντικείμενο θεματικής συζήτησης στο πλαίσιο του 9oυ Οικονομικού...

ΕΛΛΑΔΑ

Επαγρύπνηση σε σχέση με την παραβατικότητα ανηλίκων ζητά από τους φορείς λειτουργίας δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων με επιστολή το γραφείο της υφυπουργού Μετανάστευσης και...

ΕΛΛΑΔΑ

Στο ιστορικό «μπούνκερ» του Παλέρμο, στο κτίριο σύμβολο που φέρει το όνομα των ηρωικών δικαστών Τζιοβάννι Φαλκόνε και Πάολο Μπορσελλίνο, εκεί όπου είχε διεξαχθεί...

ΕΛΛΑΔΑ

Η κατεύθυνση που ωθεί η Τουρκία στα κατεχόμενα είναι να ναυαγήσει κάθε προσπάθεια για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, επεσήμανε η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr