Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνα: Ένα βήμα πριν τη στάση πληρωμών η υπερχρεωμένη εταιρεία ακινήτων Country Garden

Η εταιρεία Country Garden, από τις μεγαλύτερες του τομέα των ακινήτων στην Κίνα, αλλά με αστρονομικά χρέη, μπόρεσε να αποπληρώσει οφειλές και να αποφύγει σήμερα Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου τον κίνδυνο να κηρύξει στάση πληρωμών, σύμφωνα με το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.

Η εταιρεία, που μέχρι πρότινος εθεωρείτο στέρεη από χρηματοοικονομική σκοπιά, δεν μπόρεσε να καταβάλει στις αρχές Αυγούστου τόκους 22,5 εκατ. δολαρίων σε πιστωτές της, καθώς ο κλάδος των ακινήτων βιώνει κρίση άνευ προηγουμένου στην Κίνα.

Έπειτα από περίοδο χάριτος 30 ημερών, που θεωρητικά τουλάχιστον εξέπνεε σήμερα, η Country Garden έπρεπε οπωσδήποτε να κάνει πληρωμές για να αποφύγει την κήρυξη στάσης πληρωμών.

Ο όμιλος ενημέρωσε στους πιστωτές του πως κατέβαλε το κουπόνι που τους όφειλε, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, που επικαλέστηκε πηγές του που δεν κατονόμασε. Κινεζικά οικονομικά ΜΜΕ μεταδίδουν την ίδια πληροφορία.

Η Country Garden δεν έχει κάνει κάποια επίσημη ανακοίνωση μέχρι στιγμής. Πέρυσι, η εταιρεία ήταν η μεγαλύτερη του τομέα των ακινήτων στην Κίνα.

Αν η εταιρεία δεν κατέβαλε το ποσό και κήρυσσε πτώχευση, αυτό θα προκαλούσε σοκ στον τομέα των ακινήτων, που ήδη έχει χτυπηθεί από την κρίση της πανδημίας και την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας.

Η Country Garden δεν διαθέτει «επαρκείς χρηματοδοτικούς πόρους» για να καλύψει προσεχείς πληρωμές, προειδοποίησε την Πέμπτη ο Moody’s, υποβαθμίζοντας την αξιολόγησή του για την πιστοληπτική της ικανότητα κατά τρεις βαθμίδες, στο «Ca» — επίπεδο συνώνυμο «της χρεοκοπίας» αν και υπάρχουν «κάποιες ελπίδες ανάκαμψης». Η τιμή της μετοχής της έπεφτε 3% νωρίτερα σήμερα.

Η Country Garden έφθασε στα τέλη του 2022 να έχει χρέη ύψους 1,4 τρισεκ. γιούαν, ή περίπου 180 δισεκ. ευρώ. Στα ταμεία της υπήρχαν διαθέσιμα στα τέλη Ιουνίου 147,9 δισεκ. γιούαν (18,6 δισεκ. ευρώ).

Ενώ ανακοίνωσε ζημίες άνευ προηγουμένου το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, καλείτο επίσης να αποπληρώσει εταιρικό ομόλογο 3,9 δισεκ. γιούαν (περίπου 500 εκατ. ευρώ) το Σάββατο.

Πιστωτές της ωστόσο συμφώνησαν in extremis την Παρασκευή να αναβληθεί η αποπληρωμή ως το 2026, δίνοντάς της ανάσα.

Σχετική είδηση: Forest City – Μαλαισία: Μια κινεζική ιδιωτική πόλη – φάντασμα αξίας 100 δισεκ. δολαρίων

www.ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΕΛΛΑΔΑ

Ο Νάσος Ηλιόπουλος ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Επίλογος» της ΕΡΤ και μίλησε στον Απόστολο Μαγγηριάδη για την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και...

ΚΟΣΜΟΣ

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε σήμερα “την τρομοκρατική επίθεση” – την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς – που προκάλεσε τον...

ΕΛΛΑΔΑ

Ο τετραψήφιος τηλεφωνικός αριθμός 1544 αποτελεί αποδεδειγμένα πλέον, ένα αποτελεσματικό τεχνολογικό εργαλείο, το οποίο συμβάλλει στην επίτευξη του στρατηγικού σχεδίου της Περιφέρειας Αττικής, στον...

ΚΟΣΜΟΣ

Στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη στην TVE μετά την ανάληψη των καθηκόντων του για δεύτερη κυβερνητική θητεία, ο Πέδρο Σάντσεθ θεωρεί σχεδόν βέβαιο ότι...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr