Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός – Μαγιορκίνης: Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν με το επικαιροποιημένο εμβόλιο – Τι αλλάζει με τις εξετάσεις του ΕΟΠΠΥ

Ξεκινούν οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού με το Μονοδύναμο Επικαιροποιημένο Εμβόλιο, καθώς άνοιξε από την Δευτέρα 16 Οκτωβρίου, η πλατφόρμα των ραντεβού. Ο εμβολιασμός συστήνεται στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, και στους άνω των 60 ετών.

Στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Newsroom» ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, επανέλαβε τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Όπως είπε «το επικαιροποιημένο εμβόλιο αφορά τους άνω των 60 και κάποιες ευάλωτες ομάδες και τους υγειονομικούς. Δεν είναι υποχρεωτικό για κανέναν. Υπάρχει ισχυρή σύσταση για αυτές τις ομάδες».

Από την πλευρά της η δημοσιογράφος Σοφία Πατραμάνη, εξήγησε ότι μπορεί να κάνει το εμβόλιο όποιος θέλει ακόμα και κάτω των 60 ετών και ότι πολίτες μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους με τους ίδιους τρόπους που ίσχυαν έως τώρα: μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr και μέσω τον φαρμακείων.

Μαγιορκίνης: Εξαιρετικά ασφαλές – Όσοι ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες πρέπει να το κάνουν

Τα εμβόλια δεν γίνονται στα φαρμακεία, υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης. «Υπάρχουν οι συστάσεις, ναι μεν όλοι μπορούν να πάνε να το κάνουν εάν και εφόσον θέλουν, αλλά ως γιατρός οφείλω να τονίσω τις συστάσεις και ο κόσμος που πρέπει να πάει να το κάνει θα πρέπει να πάει να το κάνει. Δηλαδή οι άνθρωποι που ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες, είναι πολύ σημαντικό να πάνε να το κάνουν, γιατί με αυτόν τον τρόπο προστατεύουν και τον εαυτό τους και μειώνεται και το βάρος στο σύστημα υγείας».

Ακόμα εξήγησε ότι κάθε χρόνο βγαίνει το εμβόλιο της γρίπης με την ίδια λογική, επικαιροποίηση και ότι το επικαιροποιημένο εμβόλιο είναι εξαιρετικά ασφαλές. «Τα εμβόλια για τον κορονοιό έχουν δοκιμαστεί για παρενέργειες, όπως και τα προηγούμενα, υπάρχει πολλή βιβλιογραφία, πολλή μελέτη, είναι πολύ ασφαλή, είναι εξαιρετικά ασφαλή εμβόλια και για αυτό το λόγο το όφελος που δίνουνε στις ομάδες κινδύνου είναι τόσο μεγάλο που η οποιαδήποτε παρενέργεια είναι μηδαμινή».

Τέλος η Σοφία Πατραμάνη ανέφερε ότι η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κυρία Θεοδωρίδου, ανέφερε χθες ότι το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού έχει εξαλειφθεί και δεν υπάρχει πουθενά στην παγκόσμια κοινότητα έως και της Δέλτα. Τους τελευταίους μήνες, επικρατεί η Όμικρον και οι υποπαραλλαγές της. Το συγκεκριμένο εμβόλιο έχει παρασκευαστεί για την Κράκερ, την υποπαραλλαγή της Όμικρον και παρέχει πολύ σημαντική προστασία και για τις άλλες αλλαγές υποπαραλλαγές, όπως της Eris. Η κράκερ στην Ελλάδα όπως και στην Ευρώπη, εξηγεί η δημοσιογράφος, είναι στο 45% του πληθυσμού και χρειάζεται μόνο μία δόση τρεις μήνες μετά από εμβολιασμό ή από νόσηση για τις ομάδες υψηλού κινδύνου. Ακόμα και για εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί ποτέ, πάλι μία δόση χρειάζεται. Εξαιρούνται οι ανοσοκατασταλμένοι. Εκείνοι πρέπει να κάνουν τρεις δόσεις με μεσοδιάστημα τον ένα μήνα. Όλοι οι άλλοι είναι εμβολιασμένοι με μία δόση.

Τι αλλάζει με τις εξετάσεις του ΕΟΠΠΥ

Η Σοφία Πατραμάνη και ο Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησαν και για το «φρένο» που βάζει ο ΕΟΠΠΥ στις διαγνωστικές εξετάσεις.

Η δημοσιογράφος εξήγησε ότι δεν κόβονται εξετάσεις από τον ΕΟΠΥΥ αλλά εκείνο το οποίο γίνεται είναι να εφαρμοστούν κάποιοι κανόνες με βάση τα διεθνή πρωτόκολλα αλλά και τα πρωτόκολλα των επιστημονικών εταιρειών στην Ελλάδα, όπως είναι η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία, η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία, καθώς το νομοθέτημα αυτό, το οποίο τίθεται τώρα σε εφαρμογή έχει θεσμοθετηθεί εδώ και αρκετούς μήνες. Διαπιστώθηκε ότι ο ΕΟΠΥΥ δαπανά πολύ μεγάλα ποσά σε εξετάσεις, οι οποίες δεν αφορούν σε προβλήματα υγείας, αλλά σε πρόληψη με συγκεκριμένους δείκτες. Για παράδειγμα, μόνο για τις εξετάσεις που αφορούν τη βιταμίνη D και τη βιταμίνη Β12 ο ΕΟΠΥΥ δαπανά γύρω στα 120 εκατ. το χρόνο.

Όταν λοιπόν πρόκειται για πρόληψη, το εξάμηνο θεωρείται ένα καλό μεσοδιάστημα στο να γίνει η εξέταση. Όμως το να γίνεται πάρα πολύ συχνά, είναι πέρα τα διεθνή πρωτόκολλα. Και πάντα υπάρχει επισήμανση από τον ΕΟΠΥΥ ότι εξαιρείται από την εφαρμογή αυτών των πρωτοκόλλων, ο καρκίνος και άλλα πολύ σοβαρά νοσήματα.

«Αν συνταγογραφήσει ογκολόγος ότι θα πρέπει ακόμα και σε τρεις ημέρες να επαναληφθεί μία εξέταση, ακόμα και καθημερινά. Ο ασθενής δεν θα χρειαστεί να πάει σε δημόσια δομή θα πάει στο κέντρο που τον εξυπηρετεί. Και στις άλλες περιπτώσεις δεν καταργείται η δυνατότητα να γίνει η εξέταση, απλά ο νομοθέτης λέει ότι την τρίτη φορά που θα πάει κάποιος για εξέταση κατά παράβαση του μεσοδιαστήματος, θα παει σε δημόσια δομή και όχι σε ιδιωτικό κέντρο».

Για το ίδιο θέμα ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι κατά τεκμήριο στην Ελλάδα είμαστε υπερβολικοί στις εξετάσεις, όχι βέβαια όλοι. «Υπάρχει ένας πληθυσμός ο οποίος έχει την τάση να κάνει πολλές εξετάσεις ακόμα και αν δεν έχει πρόβλημα και και σίγουρα η βιταμίνη D είναι ένα τέτοιο παράδειγμα, καθώς δεν υπάρχει στον ελληνικό πληθυσμό έλλειψη βιταμίνης D. Η βιταμίνη D είναι για πολύ συγκεκριμένα νοσήματα, όπως για παράδειγμα στους νεφροπαθείς. Παρατηρούμε λοιπόν ότι υπάρχει μία επανάληψη κάποιων εξετάσεων και μάλιστα αυτή οδηγεί και στο να παίρνουν πολλά συμπληρώματα κάποιοι άνθρωποι που δεν τα χρειάζονται. Αυτό πρέπει να διορθωθεί, γιατί αυτοί οι πόροι της υγείας, από τη στιγμή που καταναλώνονται σε κάτι που δεν χρειάζεται, μετά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάτι που πραγματικά χρειάζεται. Δηλαδή σκεφτείτε τώρα, όλα αυτά τα λεφτά θα μπορούσαν να επενδυθούν σε τομογράφους, σε θεραπείες οι οποίες αυτή τη στιγμή έχουν μεγάλο αυτό το στο σύστημα υγείας. Αυτά τα χρήματα στην ουσία στερούνται από κάποιους που τα χρειάζονται πραγματικά. Οπότε θα πρέπει να γίνει ένας εξορθολογισμός σε αυτό το κομμάτι για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τις παραμέτρους του συστήματος» καταλήγει.

Πηγή: ΕΡΤ, Newsroom

www.ertnews.gr

 

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΚΟΣΜΟΣ

Το εθνικό χριστουγεννιάτικο δέντρο μπροστά από τον Λευκό Οίκο έπεσε το απόγευμα της Τρίτης εν μέσω ισχυρών ανέμων. Το δέντρο, ένα ερυθρελάτης 40 ποδιών...

ΚΟΣΜΟΣ

Μια 85χρονη Ισραηλινή που απήχθη από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και αφέθηκε ελεύθερη δύο εβδομάδες αργότερα είπε ότι συναντήθηκε με τον ηγέτη της...

ΚΟΣΜΟΣ

Το γαλλικό ελικοπτεροφόρο Dixmude, που έχει διαμορφωθεί για να προσφέρει νοσοκομειακή υποστήριξη στους άμαχους τραυματίες από τη Λωρίδα της Γάζας, δέχθηκε τους «πρώτους ασθενείς...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει σειρά πρωτοβουλιών που κινούνται σε τρεις άξονες: στην αντιμετώπιση του προβλήματος της προσιτής στέγης, στην αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr