Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Μάριος Θεμιστοκλέους: Πως αλλάζει η καθημερινότητα των πολιτών με το νομοσχέδιο για την Υγεία

Στην εκπομπή της ΕΡΤ Newsroom (Σ. Χριστοφιλέα και M. Προβατάς) φιλοξενήθηκε ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, με θέμα συζήτησης το νομοσχέδιο για την υγεία και για το τι σημαίνει συγκεκριμένα για την καθημερινότητα του κόσμου.

Ξεκινώντας με το θέμα των ραντεβού και της λίστας για τα χειρουργεία, όπου καταγράφονται μεγάλα διαστήματα αναμονής, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε πως: «Κατ αρχήν το πρόβλημα και το θέμα των λιστών είναι πρόβλημα που αντιμετωπίζουν άλλα συστήματα υγείας. Εμείς έχουμε ένα σχέδιο πολύ συγκεκριμένο, με βήματα τα οποία πρέπει να γίνουν το άμεσο διάστημα και έχει σχέση και με τη διάταξη που είναι χθες στη Βουλή και βήματα που θα πρέπει να γίνουν στη συνέχεια, όπως και ο covid και στη δική μας χώρα και στις υπόλοιπες χώρες ένα ποσοστό γύρω στο 25% αύξησε τη λίστα των χειρουργείων. Να αρχίσω από δύο παρατηρήσεις. Η πρώτη είναι για ογκολογικά περιστατικά, δεν έχουμε αναμονή. Ένα ογκολογικό περιστατικό στην Ελλάδα χειρουργείται αμέσως.

Έχουμε αναμονή γι’ αυτό που ονομάζονται ψυχρές επεμβάσεις. Η διαδικασία που θα γίνει, την οποία την έχουμε κάνει αν θέλετε και στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, οπότε θα έχουμε πλήρη ψηφιοποίηση της διαδικασίας. Αυτή τη στιγμή έχουμε μία λίστα η οποία δεν έχει εκκαθαριστεί ποτέ στα νοσοκομεία. Υπάρχουν περιστατικά στις λίστες των νοσοκομείων τα οποία είναι 4 – 5 χρόνια και μας δίνουν μία ψευδή εικόνα. Για να μπορέσεις να κάνεις μια ξεκαθάριση, χρειάζεται αυτό που λέμε μεθοδικότητα και επιμονή. Για να μπορέσεις να κάνεις μία εκκαθάριση μιας λίστας πρέπει να την έχεις ψηφιοποιήσει πρώτα και να έχει ένα κεντρικό σύστημα το οποίο να μπορεί να παρακολουθεί και να βλέπει. Και εδώ θα ήθελα να πω ότι αυτή τη διαδικασία θα ακολουθήσει, τους επόμενους δύο μήνες περίπου θα έχουμε την πλήρη εικόνα έτσι ώστε να μπορούμε να παρέμβουμε και να μειωθεί η λίστα αναμονής. Σε δύο μήνες θα έχουμε την εκκαθάριση της υπάρχουσας λίστας γιατί έχουμε αριθμό λίστας σε διάφορα νοσοκομεία, η οποία δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα».

Για το ζήτημα που εμφανίστηκε με τις μεταγγίσεις στο νοσοκομείο Αγία Σοφία και τα παράπονα γονέων και παιδιών ότι συχνά γίνονται με μισή ποσότητα αίματος από αυτή που απαιτείται, απάντησε πως: «Υπάρχει θέμα. Θα αρχίσω από αυτό και τις επόμενες μέρες θα συναντηθώ και με τους συλλόγους των θαλασσαιμικών. Είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα το οποίο θα πρέπει να λυθεί. Η χώρα μας έχει και από την αιμοδοσία, λαμβάνει αίμα και από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό και παρουσιάζει μια εποχικότητα το πρόβλημα τους καλοκαιρινούς μήνες, τους μήνες των διακοπών να μην έχουμε την επαρκή ποσότητα αίματος. Χρειάζεται να γίνει πρώτα μια κεντρική διαχείριση του αίματος από το ΕΚΕΑ, από τον Εθνικό Οργανισμό της Αιμοδοσίας, την κεντρική αιμοδοσία και να μπορούμε να παρακολουθούμε και πού δίνουμε αίμα αλλά και πού συλλέγουμε αίμα.
Αυτή τη στιγμή δεν γίνεται κεντρικά, γίνεται κατά τόπους στα νοσοκομεία και δεν υπάρχει μια κεντρική εικόνα στο Υπουργείο Υγείας ή στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας αν θέλετε, το τι αποθέματα έχει η χώρα και πού θα πρέπει να τα κατευθύνει».

Συνέχισε λέγοντας για την έλλειψη κεντρικής εικόνας, πως: «Είναι παράδοξο, αλλά το θέμα είναι να το εντοπίζεις το παράδοξο και να διορθωθεί. Έχουν γίνει βήματα. Αυτή τη στιγμή σας λέω ότι το περισσότερο χρονικό διάστημα υπάρχει επαρκής ποσότητα αίματος. Παρατηρείται το πρόβλημα το καλοκαίρι και η Ελβετία έχει πρόβλημα. Υπάρχει μια συμφωνία με την Ελβετία που η Ελβετία αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και εμείς και στέλνει μικρότερη ποσότητα αίματος. Εκεί θα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις και ξανά κάποιες συνομιλίες με την Ελβετία να μας καλύψει και πιο στοχευμένες αιμοδοσίες ώστε να γίνει».

Εκτίμησε πως: «Αναμένεται να λυθεί προς το τέλος του έτους. Ήδη ολοκληρώνεται το ψηφιακό σύστημα στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και θα πρέπει να αλλάξουμε και κάποια άλλα πράγματα έτσι ώστε να έχουμε και μεγαλύτερη συλλογή του αίματος και να μπορούμε να το κατευθύνουμε στις περιοχές στις οποίες χρειάζεται».

Η λειτουργία του ΕΚΑΒ

Αναφέρθηκε στο ΕΚΑΒ και τα παράπονα ότι αργεί, λέγοντας: «Ήδη έχει παρουσιαστεί στο Υπουργικό συμβούλιο το σχέδιο αναμόρφωσης και αναδιάταξης του ΕΚΑΒ, αλλά πριν από αυτό, υπήρξε μια συγκεκριμένη κατάσταση και λήφθηκε ένα μέτρο το καλοκαίρι με τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων και αν θυμάστε υπήρξαν και κάποιες αντιδράσεις. Μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή ότι το μέτρο αυτό απέφερε τους δύο – τρεις μήνες που εφαρμόζεται 30% αύξηση στις βάρδιες του ΕΚΑΒ στις περιοχές αυτές και 1.500 διακομιδές, 1.500 πολίτες – συμπολίτες μας. Αν δεν υπήρχε αυτό το μέτρο, είτε δεν θα γινόταν η διακομιδή ή θα καθυστερούσε πάρα πολύ. Άρα ήδη γίνονται κάποια πράγματα, γιατί πολλές φορές γίνεται ένας διάλογος που αφήνει μια γκρίζα ζώνη. Κάποιος πρέπει να βάλει τα πράγματα κάτω και με μεθοδικότητα να το λύσει.

Όπως και οι βάρδιες ήδη του ΕΚΑΒ έχουν αυξηθεί. Με 100 προσλήψεις που έχουν γίνει στην Αττική έχουμε αυξήσει 8 ασθενοφόρα την πρωινή και απογευματινή βάρδια και 5 ασθενοφόρα τη νυχτερινή βάρδια. Και ορισμένες φορές μπορεί αυτά να φαίνονται αριθμοί, αλλά πίσω από τους αριθμούς κρύβονται πολίτες συμπολίτες μας, οι οποίοι μπορεί να κινδυνεύει η ζωή τους εκείνη τη στιγμή. Και για το ΕΚΑΒ είχε παρουσιαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο από το πώς να ανακαινίζουμε, αναβαθμίζουμε ψηφιακά συστήματα και πώς κάνουμε μια διοικητική αναδιάταξη ενός οργανισμού που κλείνει 40 χρόνια».

Ως προς την ενίσχυση από το στρατό, σχολίασε πως: Yπάρχει αυτό που ονομάζεται συνέργεια. Υπάρχουν περιοχές και το γεωγραφικό ανάγλυφο της χώρας που είναι πάρα πολύ δύσκολο να καλυφθούν. Για να το πω απλά, γιατί αυτό πρέπει κάποιος να μπορεί να σχεδιάσει για να βγει μία βάρδια τριών ασθενοφόρων πρωί, μεσημέρι, βράδυ. Χρειάζονται 12 άτομα και καλύπτουμε νησιά το οποίο μπορεί να είναι με 100 – 150 κατοίκους. Σε αυτά τα νησιά χρειάζονται συνέργειες για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί. Και ναι, μπορεί να γίνεται και η συνεργασία με το στρατό. Μπορεί να χρειαστεί και η συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτό το έκανε, αν θέλετε η χώρα σε πολύ μεγάλο βαθμό, αλλά δεν το έκανε με οργανωμένο και συντονισμένο τρόπο. Αλλά ναι, αυτές οι συνέργειες στην εποχή που ζούμε χρειάζονται και πάνω από όλα είναι εξυπηρέτηση του πολίτη. Δηλαδή καλό θα ήταν να έχουμε 12 διασώστες σε ένα νησί των 150 κατοίκων. Αυτό όμως ποτέ δεν μπόρεσε να το πετύχει η χώρα, ούτε και θα το πετύχει και ούτε και είναι και ωραίο να γίνεται μια συζήτηση θεωρητική που ποτέ κανείς δε θα καταφέρει να το κάνει. Σημασία έχει να μπορέσεις να δώσεις στον πολίτη αυτό που χρειάζεται».

Απαντώντας σε ερώτηση αν τέτοιες συνέργειες θα γίνουν και με τον ιδιωτικό τομέα δήλωσε ότι: «Η απάντηση είναι ναι και γίνεται η συνέργεια από τον ιδιωτικό τομέα. Έχουμε περάσει τις δευτερογενείς διακομιδές, τις διακομιδές που είναι πιο ψυχρά και πιο ελαφριά περιστατικά, είτε είναι από νοσοκομείο σε σπίτι, από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, στον ιδιωτικό τομέα όπου υπάρχει. Αλλά ξέρετε, στις περισσότερες περιοχές της χώρας δεν υπάρχει ιδιωτικός τομέας. Αναφέρω το παράδειγμα της Κω, αλλά κάποιος πρέπει να βάλει τα πράγματα κάτω και βήμα – βήμα να προσπαθήσει να τα λύσει. Οι περισσότερες περιοχές της χώρας δεν έχουμε ανεπτυγμένο ιδιωτικό τομέα για να μπορέσει κάποιος να τον χρησιμοποιήσει όπου υπάρχει, ναι, θα υπάρξει, δεν περισσεύει κανείς».

Αναφερόμενος στη λειτουργία των νοσοκομείων και τις πρόσφατες καρατομήσεις σε διοικήσεις, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε: «Ο υπουργός Υγείας κος Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έδωσε πάρα πολύ καλά το πλαίσιο στη χθεσινή του συνέντευξη. Υπάρχουν πράγματα στα οποία χρειάζεται μια κεντρική κατεύθυνση, όπως παραδείγματος χάρη, οι ανακαινίσεις, οι αναβαθμίσεις των υποδομών των νοσοκομείων. Τα νοσοκομεία μας είναι με πεπαλαιωμένες κτιριακές εγκαταστάσεις. Το νεότερο νοσοκομείο που είναι στην Αττική έχει χτιστεί πριν από 20 χρόνια. Υπάρχει η φθορά αυτή και αυτά έχουν δρομολογηθεί. Έχουν δρομολογηθεί έργα περισσότερο άνω του ενός δις για να γίνουν.

Υπάρχει όμως και μια καθημερινότητα εντός των νοσοκομείων, τα οποία μπορούν με παρεμβάσεις και αυτό είναι ευθύνη των διοικήσεων να λυθούν. Και εγώ θα το βάλω σε ένα πιο τεχνοκρατικό μοντέλο αν θέλετε. Έγινε μια προσπάθεια ώστε και έχουν πάρει οδηγίες οι διοικητές, οι οδηγίες οι οποίες αφορούν όλο το φάσμα της διοίκησης, με κύρια έμφαση να μην ταλαιπωρείται ο πολίτης και να λαμβάνει την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτησή του, που θα πρέπει με παρεμβάσεις δικές τους, ή την επαγρύπνηση τη δική τους να μην υπάρχουν, τέτοια περιστατικά. Θα υπάρξουν και υπάρχουν και σε άλλα νοσοκομεία εικόνες που δεν θα πρέπει να υπάρχουν. Δόθηκε και δίνεται καθημερινά και οι διοικητές είναι καθημερινά σε μια αξιολόγηση, έτσι ώστε και θα πρέπει να τα παρακολουθούν αυτά.

Εμείς δίνουμε οδηγίες πολύ συγκεκριμένες. Από τα οικονομικά του νοσοκομείου που προσπαθούμε να παρακολουθήσουμε και εμείς να μπαίνουμε στην καθημερινή διαχείριση των νοσοκομείων. Είναι ευθύνη γιατί στο τέλος της ημέρας όλοι μας, οι διοικητές των νοσοκομείων, οι ΠΕάρχες, εμείς σαν Υπουργοί Υγείας, θα πρέπει να δώσουμε στον Έλληνα πολίτη, στον πολίτη αυτής της χώρας, τις υπηρεσίες υγείας που το αξίζουν.

Αλλά επιτρέψτε μου το ΕΣΥ είναι ένας πάρα πολύ μεγάλος οργανισμούς και πολλές φορές κάποιος επικεντρώνεται στα προβλήματα χωρίς να βλέπει και το τι κάνει. Έχω ξαναπεί το ΕΣΥ συνδιαλάσσεται με 100.000 κόσμου την ημέρα. 100.000 το ξαναλέω. 70.000 άτομα επισκέπτονται νοσοκομεία και κέντρα υγείας της χώρας, 3.500 χειρουργούνται σε καθημερινή βάση, 6.500 νοσηλεύονται σε καθημερινή βάση. Αυτό είναι για μένα ίσως ο πιο παραγωγικός τομέας του ελληνικού κράτους».

Ακολούθως αναφέρθηκε στο ζήτημα των προσλήψεων και της κάλυψης κενών θέσεων, είπε: «Ήδη έχουν ξεκινήσει ακόμη και οι προσλήψεις που βρίσκονται στη διαδικασία του ΑΣΕΠ. Από 15 Σεπτεμβρίου έχει ολοκληρωθεί μια πολύ μεγάλη ομάδα προσλήψεων και αυτή τη στιγμή ολοκληρώνονται τα συμβούλια κρίσης των γιατρών, άρα έχουμε ήδη ξεκινήσει τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Το ΕΣΥ αυτή τη στιγμή αριθμεί 107.000 άτομα. Είναι ένας πολύ υψηλός αριθμός, από τους υψηλότερους που υπήρχε στα τελευταία χρόνια στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και όπως και με τη δέσμευση του πρωθυπουργού, ο οποίος μίλησε για 100.000 προσλήψεις την επόμενη τετραετία και σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, είμαστε έτσι ώστε η πλειοψηφία των προσλήψεων αυτών να είναι εμπροσθοβαρές.
Μέχρι το τέλος του 24, αν ολοκληρωθούν και οι προσλήψεις που βρίσκονται στη διαδικασία του ΑΣΕΠ, θα μπουν περισσότερα από 14.000 άτομα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Για την εικόνα του ΕΣΥ μετά την ολοκλήρωση των προσλήψεων σχολίασε πως: «Ο κόσμος θα δει διαφορά, γι αυτό σας είπα και το παράδειγμα του ΕΚΑΒ, το ΕΚΑΒ αυτή τη στιγμή, με τη μικρή αλλαγή που έγινε το καλοκαίρι σας είπα πόσο ωφέλησε τις τοπικές κοινωνίες και αυτό είναι που αποδεικνύεται και φαίνεται, διαφορά. Έχουν δρομολογηθεί από τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες αν θέλετε και ο κύριος Κικίλιας και ο κ. Πλεύρης και η κα. Γκάγκα και ο κ. Κοτζαμάνης και θα έχουμε ανακαινίσεις νοσοκομείων, ενός δις στα νοσοκομεία μέχρι τα περισσότερα από αυτά είναι μέχρι το τέλος του 2025 και θα υπάρξουν παρεμβάσεις οι οποίες έχουν γίνει, που ναι θα δει ο πολίτης. Ο πολίτης αν θέλετε είδε τις ικανότητες που έχουμε στο εμβολιαστικό πρόγραμμα που ήταν η καλύτερη έκφραση του Ελληνικού δημοσίου. Σας λέω έχουν γίνει πράγματα και δρομολογούνται πράγματα και θα το δείτε το επόμενο χρονικό διάστημα.

Τα εμβόλια και η συνταγογράφηση

Ως προς το ερώτημα για το τι γίνεται με τα εμβόλια, τι γίνεται με το αντιγριπικό εμβόλιο που υπήρξε, με τη συνταγογράφηση και τη διάθεσή του, αλλά και πότε θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί για τον κορονοϊό, επισήμανε πως: «Όλα αυτά ξεκαθαρίστηκαν. Τα εμβόλια άνω των 65 συνταγογραφούνται και ακολουθούν, από 1η Νοεμβρίου θα μπορεί να είναι ελεύθερη η πρόσβαση στα φαρμακεία, όπως είναι η εγκύκλιος της αναπληρώτριας υπουργού της κυρίας Αγαπηδάκη και τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί και η έναρξη του προγράμματος εμβολιασμού κατά του κορονοϊού».

Τέλος, ως προς το θέμα της αντιμετώπισης του νομοσχεδίου και τη στάση της αντιπολίτευσης, σχολίασε ότι: «Να σας πω ένα παράδειγμα με τη λίστα χειρουργείου που “πατάει” σε νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ. Σωστό νομοσχέδιο. Πρώτος που θέσπισε τη λίστα χειρουργείου ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ το 2017. Εμείς δεν ήρθαμε να το ξηλώσουμε αυτό. Ήρθαμε να βελτιώσουμε τα προβλήματα που οδήγησε η εφαρμογή του, να βελτιώσουμε αυτό το σύστημα. Από τη δική μας την πλευρά υπάρχει διάθεση, συνεργασίας και πιστεύω στην πορεία γιατί τα προβλήματα δεν είναι αυτό που λέμε δεξιά – αριστερά και πως θα τα λύσουμε. Έχουμε να βρούμε ένα κοινό τόπο έτσι ώστε να το πάμε πιο μπροστά».

www.ertnews.gr

 

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΚΟΣΜΟΣ

Πρόθυμος να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο για την ειρηνική διευθέτηση της διένεξης μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς στον Αζέρο πρόεδρο Ιλχάμ...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Η Νέα Δημοκρατία πάντα έχει πρώτη προτεραιότητα την κάλπη και αυτό που τους ενδιαφέρει κάθε φορά, είναι η κάλπη” τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ...

ΚΟΣΜΟΣ

«Τέσσερις εργαζόμενοι από την Υεμένη» σκοτώθηκαν από πλήγμα με μη επανδρωμένο αεροσκάφος που είχε στόχο το κοίτασμα φυσικού αερίου Χορ Μορ του Κουρδιστάν στο...

ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο 27 Απριλίου 2024 και είναι το Σάββατο του Λαζάρου. Η Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει την ανάμνηση του θαύματος της Ανάστασής του. Ο Λάζαρος είναι...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr