Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μη λούζεστε κατά τη διάρκεια καταιγίδας – Ποιος είναι ο λόγος

Τα δέντρα αρχίζουν να λικνίζονται, ο ουρανός σκοτεινιάζει και ξαφνικά ακούτε τον μακρινό ήχο της βροντής. Αυτό είναι το σύνθημά σας ότι ο πιθανός κίνδυνος είναι καθ’ οδόν. Στην πραγματικότητα, είναι πιθανό να βρίσκεται σε απόσταση 16 χιλιομέτρων από εσάς, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Μην αγνοείτε αυτόν τον ήχο, γιατί όπου υπάρχει βροντή υπάρχει και κεραυνός, και ο κεραυνός μπορεί να σκοτώσει ή να παραμορφώσει με τρόπους που δεν το περιμένετε. Αυτό περιλαμβάνει το ντους, το μπάνιο ή ακόμα και το πλύσιμο των πιάτων.

Δεδομένου ότι ο κεραυνός μπορεί να ταξιδέψει μέσω των υδραυλικών εγκαταστάσεων, «είναι καλύτερο να αποφεύγετε εξ ολοκλήρου το νερό κατά τη διάρκεια καταιγίδας. Μην κάνετε ντους ή μπάνιο, μην πλύνετε πιάτα ή τα χέρια σας», σημειώνουν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

«Ο κίνδυνος να ταξιδέψει ο κεραυνός μέσω των υδραυλικών εγκαταστάσεων μπορεί να είναι μικρότερος με πλαστικούς παρά με μεταλλικούς σωλήνες», προσθέτουν τα ΚΕΕΛΠΝΟ. «Ωστόσο, είναι καλύτερο να αποφεύγετε οποιαδήποτε επαφή με υδραυλικά και τρεχούμενο νερό κατά τη διάρκεια καταιγίδας για να μειώσετε τον κίνδυνο να χτυπηθείτε από κεραυνό».

Αυτός δεν είναι ο μόνος κίνδυνος όταν βρίσκεστε μέσα στο σπίτι. Μείνετε μακριά από βεράντες και μπαλκόνια, μην πλησιάζετε σε παράθυρα και πόρτες και «μην ξαπλώνετε σε τσιμεντένια δάπεδα ή ακουμπάτε σε τσιμεντένιους τοίχους», αναφέρει η υπηρεσία.

Επίσης, «Μην χρησιμοποιείτε οτιδήποτε είναι συνδεδεμένο με ηλεκτρική πρίζα, όπως υπολογιστές ή άλλες ηλεκτρονικές συσκευές», δηλώνουν τα ΚΕΕΛΠΝΟ. «Μείνετε μακριά από τα ενσύρματα τηλέφωνα. Τα κινητά τηλέφωνα και τα ασύρματα τηλέφωνα είναι ασφαλή … εάν δεν είναι συνδεδεμένα σε πρίζα μέσω φορτιστή».

Θερμότερος από την επιφάνεια του ήλιου

Μια βροντή συμβαίνει όταν χτυπάει κεραυνός, θερμαίνοντας τον αέρα γύρω από τον κεραυνό σε «έως και 28.000 βαθμούς Κελσίου, καθιστώντας τον 5 φορές θερμότερο από την επιφάνεια του ήλιου», δηλώνει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. «Αμέσως μετά την αστραπή, ο αέρας ψύχεται και συστέλλεται γρήγορα. Αυτή η ταχεία διαστολή και συστολή δημιουργούν το ηχητικό κύμα που ακούμε ως βροντή».

Ο κεραυνός μπορεί να σκοτώσει με πολλούς τρόπους. Ένα άμεσο χτύπημα είναι πιο συχνά θανατηφόρο, δηλώνουν τα ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά τραυματισμοί όπως αμβλύ τραύμα, δερματικές βλάβες και εγκαύματα, καθώς και τραυματισμοί στον εγκέφαλο, τους μυς και τα μάτια μπορούν να προκληθούν από το άγγιγμα ενός αυτοκινήτου ή ενός μεταλλικού αντικειμένου που χτυπήθηκε από κεραυνό. Το ρεύμα μπορεί επίσης να ταξιδέψει μέσω του εδάφους, να αναπηδήσει από ένα άτομο ή αντικείμενο ή ακόμη και να ρεύσει από αντικείμενα κοντά στο έδαφος.

Μπορείτε να υπολογίσετε την απόσταση ανάμεσα σε εσάς και τον κεραυνό, αλλά κάντε το από ένα ασφαλές μέρος για να μην χτυπηθείτε, συμβουλεύει η μετεωρολογική υπηρεσία.

«Μετρήστε τον αριθμό των δευτερολέπτων μεταξύ της λάμψης της αστραπής και του ήχου της βροντής και στη συνέχεια διαιρέστε με το 5», με τα 5 δευτερόλεπτα να αντιστοιχούν σε 1 μίλι (1.6 χλμ), τα 15 δευτερόλεπτα σε 3 μίλια (4.8 χλμ) και τα μηδέν δευτερόλεπτα πολύ κοντά, αναφέρει η υπηρεσία.

Οι περισσότεροι θάνατοι και τραυματισμοί συμβαίνουν όταν οι άνθρωποι βρίσκονται έξω, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες το απόγευμα και το βράδυ, σύμφωνα με τα ΚΕΕΛΠΝΟ. Περίπου 180 άτομα ετησίως τραυματίζονται από κεραυνό και το 10% των ατόμων που χτυπιούνται από κεραυνό πεθαίνουν κάθε χρόνο. Όσοι εργάζονται έξω, ιδίως στα νοτιοανατολικά, διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο. Η Φλόριντα και το Τέξας έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων που σχετίζονται με κεραυνούς, προσθέτουν τα ΚΕΕΛΠΝΟ.

Εάν βρεθείτε έξω, «Μην ξαπλώνετε στο έδαφος. Οι κεραυνοί προκαλούν ηλεκτρικά ρεύματα κατά μήκος της κορυφής του εδάφους που μπορεί να είναι θανατηφόρα σε απόσταση μεγαλύτερη των 100 μέτρων. Μπείτε μέσα σε μια ασφαλή τοποθεσία – κανένα μέρος έξω δεν είναι ασφαλές», δηλώνουν τα ΚΕΕΛΠΝΟ.

«Αποφύγετε οτιδήποτε αυξάνει τον κίνδυνο να σας χτυπήσει κεραυνός, όπως το να βρίσκεστε κοντά ή κάτω από ψηλά δέντρα. Αν δεν υπάρχουν ασφαλή καταφύγια στον ορίζοντα, σκύψτε σε μια στάση σαν μπάλα: βάλτε τα πόδια σας μαζί, σκύψτε χαμηλά, μαζέψτε το κεφάλι σας και καλύψτε τα αυτιά σας. Αλλά να θυμάστε, αυτή είναι η τελευταία λύση. Αναζητήστε πρώτα ασφαλές καταφύγιο».

Πηγή: CNN

 

Σχετικά άρθρα

ΚΟΣΜΟΣ

Η αστυνομία του Οχάιο έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο με έναν Αφροαμερικάνο, ο οποίος πέθανε σε τοπικό νοσοκομείο, αφότου έλεγε επανειλημμένα σε αστυνομικούς «δεν...

ΕΛΛΑΔΑ

Επανασύνδεση με τις ρίζες, αυτή είναι η άσβεστη ανάγκη των περισσοτέρων παιδιών που μαθαίνουν πως είναι υιοθετημένα. Η παλιά τακτική του να κρατείται μυστική...

ΚΟΣΜΟΣ

Έξι χιλιάδες μέλη των δυνάμεων της τάξης θα αναπτυχθούν στις 8 Μαΐου προκειμένου να διασφαλίσουν την άφιξη της ολυμπιακής φλόγας στη Μασσαλία, δήλωσε σήμερα...

ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμική δόνηση μεγέθους 3,9 βαθμών σημειώθηκε σήμερα το πρωί στις 05:44 λεπτά, ώρα Ιταλίας, στην περιοχή Κάμπι Φλεγκρέι, σε μικρή απόσταση από τη Νάπολη....

Copyright © 2020 Updatetimes.gr