Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Τεγέα: Η κάμερα της ΕΡΤ στον αμπελώνα που γράφτηκε η ιστορία της ελληνικής σαμπάνιας (video)

Στην Τεγέα και στον αμπελώνα, που γράφτηκε η ιστορία της σαμπάνιας της Πελοποννήσου –της πρώτης σαμπάνιας στην Ελλάδα- που κατέκτησε το 1900 τις διεθνείς αγορές, βρέθηκε η κάμερα της ΕΡΤ.

Στον αμπελώνα, που βλέπετε (στο βίντεο που ακολουθεί) καλλιεργούνταν εκείνη την εποχή 60.000 τόνοι κρασιού από μόλις 6.000, που καλλιεργούνται σήμερα…

Στο μικρό χωριό Ρίζες της Τεγέας, όπως μεταδίδει η Πέγκη Μπρούσαλη, ξεκίνησε το μεγάλο εγχείρημα των αδελφών Παπανικολάου, οι οποίοι πέτυχαν, από το 1885 έως το 1935, να παράγουν αφρώδη οίνο εκλεκτής ποιότητας, να κερδίσουν χρυσά βραβεία στις παγκόσμιες εκθέσεις της εποχής και να καταχωριστεί στο Παγκόσμιο Οινολογικό Λεξικό του Μπορντό η Τεγέα ως ο «μοναδικός τόπος καλλιέργειας της ποικιλίας Φιλέρι, παραγωγής αρητίνωτου λευκού οίνου και καμπανίτου οίνου εφάμιλλου των γαλλικών».

Έκαναν εξαγωγές σε Ευρώπη και Αμερική, άνοιξαν τρία καταστήματα στην Αθήνα και ένα wine bar(!) στην Ομόνοια, δίπλα στο θέατρο «Νέα Σκηνή». Είχαν πάρει χρυσά βραβεία με αφρώδη οίνο στις Παγκόσμιες Εκθέσεις του Παρισιού, του Σικάγου, της Λιέγης και του Σαν Φρανσίσκο.

Έχτισαν στις Ρίζες Τεγέας ένα πρότυπο οινοποιείο, αντίγραφο των γαλλικών chateaux, με υπόγεια κελάρια και άρτια εξοπλισμένο.

Το οικογενειακό όραμά τους; Να γίνει η Αρκαδία η Καμπανία της Ανατολής και είχε βάση ο στόχος τους αυτός. Βασιζόταν στην απόλυτη ομοιότητα της επαρχίας της Γαλλίας, Καμπανία, με το οροπέδιο της Μαντινείας, σε ότι αφορά στη σύσταση του εδάφους, το μικροκλίμα, το υψόμετρο, αλλά και την καλλιέργεια της αρωματικής ποικιλίας φιλέρι.

Το ντοκιμαντέρ «Aρκαδία 1900, Η Καμπανία της Ανατολής» που είναι παραγωγής της ΕΡΤ και του Κέντρου Κινηματογράφου, έρχεται να αποκαλύψει τους οινικούς θησαυρούς που κρύβει η Πελοπόννησος.

Πρωταγωνιστούν οι Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Ισίδωρος Σταμούλης, Οδυσσέας Σταμούλης και Σοφία Σεϊρλή, ενώ την μουσική υπογράφει η Ευανθία Ρεμπούτσικα.

Με πλούσιο αρχειακό υλικό καταγράφει την απίστευτη αληθινή ιστορία μιας οικογένειας από την Τεγέα της Αρκαδίας, που τόλμησε να ονειρευτεί στα τέλη του 19ου αιώνα, ότι η περιοχή μπορεί να γίνει η δεύτερη Καμπανία της Ευρώπης, και έφτασε να παράγει επί δεκαετίες εξαιρετικό αφρώδες κρασί από μοσχοφίλερο, ισάξιο της γαλλικής σαμπάνιας, με διεθνή αναγνώριση.

Η επιστημονική φυσιογνωμία της οικογενειακής οινοποιίας ήταν ο οινολόγος Βασίλειος Παπανικολάου. Με σπουδές στο Μονπελιέ της Γαλλίας, ο Β. Παπανικολάου όχι μόνο μυήθηκε στον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής σαμπάνιας, αλλά προσέθεσε, ήδη από το 1900, καινοτόμες τεχνικές, οι οποίες συμπεριλήφθηκαν στην επιστημονική βιβλιογραφία 60 χρόνια μετά. Το 1905 παρουσιάζει στη Λιέγη στο Διεθνές Συνέδριο των Οινοποιών την πρωτοποριακή μέθοδο οινοποίησης χωρίς τη χρήση θείου! Είναι η περίφημη «μυστική συνταγή Παπανικολάου», κάτι που βλέπουμε ξεκάθαρα στο φιλμ σε μια σπαρταριστή σκηνή καθώς ο βλοσυρός πατέρας επιπλήττει τον γιο του επειδή «αποκάλυψε τα μυστικά της οικογένειας στους ξένους!».

Τα επιτεύγματα της οικογένειας δεν σταματούν εδώ. Έκαναν εξαγωγές στις μεγαλύτερες διεθνείς αγορές (Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ,) άνοιξαν έξη καταστήματα στην Αθήνα και ένα wine bar (από το 1901 παρακαλώ!) στην Ομόνοια, δίπλα στο Θέατρο «Νέα Σκηνή» του σκηνοθέτη Κωνσταντίνου Χρηστομάνου με τον οποίο συνδέονταν φιλικά, κέρδισαν χρυσά βραβεία στις μεγαλύτερες Παγκόσμιες εκθέσεις – Παρίσι (1989 και 1900) Σικάγο (1893) Λιέγη (1905) και Σαν Φρανσίσκο 1915- ενώ οι πρωτότυπες και υψηλής αισθητικής ρεκλάμες τους στα γαλλικά προκάλεσαν μεγάλη αίσθηση. Το αγαπημένο τους διαφημιστικό μότο- ABonVinPasd’ enseign (το καλό κρασί δεν έχει ανάγκη διαφήμισης) επίσης ήταν πολύ μπροστά από την εποχή τους.

Μέσα από την μικρο-ιστορία αυτής της οικογένειας η ταινία αφηγείται όψεις της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ιστορίας της Ελλάδας στις αρχές του 20ού αιώνα. Στην ταινία προβάλλονται για πρώτη φορά κινηματογραφημένα στιγμιότυπα (1914 – 1920) από την Αθήνα (Πλατειες Συνταγματος και Ομόνοιας, οδοί Σταδιου, Πανεπιστημίου, Αιόλου, Αθηνάς, Καπνικαρέα, Πλάκα), τον Πειραια, την Ακρόπολη υπό τον στρατιωτικό έλεγχο της ΑΝΤΑΝΤ, καθως επίσης σκηνες καθημερινης ζωής από Τρίπολη, Στεμνίτσα, Λεβίδι, Βυτίνα, Μονή Προδρόμου, Κόρινθο (Ισθμό-διώρυγα), Ναύπλιο, Κόρινθο (μετά τον σεισμό του 1928). Προβάλλονται επίσης ανέκδοτα κινηματογραφημένα στιγμιότυπα από τις εκθέσεις στο Παρίσι 1900, το Σικάγο 1893, τη Λιέγη 1905 και το Σαν Φρανσισκο 1915.

Ρεπορτάζ: Ρεπορτάζ: Πέγκη Μπρούσαλη

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΕΛΛΑΔΑ

Η υπέρταση παραμένει ο σημαντικότερος τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα και θανάτους διεθνώς. Είναι η πρώτη αιτία καρδιαγγειακών νοσημάτων στις αναπτυγμένες χώρες και...

ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότεροι από το ένα τρίτο των υγρότοπων της μεσογειακής λεκάνης απειλούνται να κατακλυσθούν από τη θάλασσα, η στάθμη της οποίας ανεβαίνει λόγω της κλιματικής...

ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο βρίσκεται μεταξύ ζωής και θανάτου δύο ημέρες μετά την απόπειρα δολοφονίας του που συγκλόνισε την Ευρώπη, δήλωσε σήμερα...

ΚΟΣΜΟΣ

Ο ισραηλινός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός “Kan 11” ανέφερε ότι αμερικανικό φορτίο όπλων έφτασε στο Ισραήλ, παρά τις απειλές των ΗΠΑ  να επανεξετάσουν τις αποστολές...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr