Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Λιγότερο από το 25% του πληθυσμού έχει επαρκή φυσική δραστηριότητα

Η 6η Απριλίου έχει οριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως η παγκόσμια ημέρα φυσικής δραστηριότητας, με στόχο την ανάδειξη του ρόλου της, ως απαραίτητου στοιχείου της συνολικής υγείας του οργανισμού. Για κάθε ηλικιακή ομάδα έχουν καθοριστεί συγκεκριμένα, κατώτερα όρια φυσικής δραστηριότητας, τα οποία είναι αναγκαίο να πληρούνται, ώστε οι ευεργετικές επιδράσεις της στην καρδιαγγειακή λειτουργία, στις αναπνευστικές εφεδρείες, στο μεταβολικό προφίλ και στην γνωσιακή λειτουργία να είναι εφικτές.

Συγκεκριμένα, σε ενήλικες συνιστώνται τουλάχιστον 150-300 λεπτά μέτριας έντασης αερόβιας άσκησης εβδομαδιαία, σε συνδυασμό με ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης τουλάχιστον 2 φορές εβδομαδιαία, ενώ σε ενήλικες άνω των 65 ετών πρέπει να προστίθενται και ασκήσεις που ενισχύουν την ισορροπία.

Οι γενικές αρχές που διέπουν την συνιστώμενη φυσική δραστηριότητα είναι παρόμοιες και σε ασθενείς με αναπνευστικά νοσήματα, αναφέρει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ).

Δυστυχώς, παρά τις διεθνείς συστάσεις, λιγότερο από το 25% του πληθυσμού παρουσιάζει επαρκή φυσική δραστηριότητα. Ορισμένοι από τους σημαντικότερους παράγοντες που σχετίζονται με την έλλειψή της είναι η μεγαλύτερη ηλικία, η κακή λειτουργική κατάσταση, το χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο και οι συννοσηρότητες. Αυτοί όμως είναι και οι παράγοντες που σχετίζονται με χειρότερη φυσική κατάσταση και με βαρύτερο στάδιο νόσου στους αναπνευστικούς ασθενείς. Επομένως, οι ασθενείς που χρειάζονται περισσότερη φυσική δραστηριότητα είναι αυτοί που ασκούνται και λιγότερο, με συνέπεια να επιδεινώνεται ο φαύλος κύκλος της δύσπνοιας, της μειωμένης ικανότητας για άσκηση, της κακής ποιότητας ζωής και της αδυναμίας αυτοεξυπηρέτησης, σημειώνει η ΕΠΕ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια που παρουσιάζουν μέτρια ή έντονη φυσική δραστηριότητα έχουν σημαντικά καλύτερα ποσοστά επιβίωσης από αυτούς που έχουν χαμηλή ή πολύ χαμηλή. Για το λόγο αυτό η σύσταση για επαρκή φυσική δραστηριότητα και επαναλαμβανόμενη, δομημένη άσκηση αποτελεί την βάση της μη φαρμακολογικής αντιμετώπισης της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας, όπως αυτή αποτυπώνεται σε όλες τις διεθνείς συστάσεις, ενώ έχει προσφάτως ενταχθεί και στις οδηγίες αντιμετώπισης ασθενών με Πνευμονική Υπέρταση και με Διάμεσες Πνευμονοπάθειες.

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία, με το εργαλείο ΖωήμεΧΑΠ (τον πρώτο ελληνικό ιστότοπο για κατ’ οίκον άσκηση ασθενών με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια), βάσει των Εθνικών Συστάσεων για την Χρόνια Αναπνευστική Πνευμονοπάθεια, των Οδηγιών για ασθενείς με Post-Long COVID και τις ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δράσεις και σε ασθενείς με άλλα αναπνευστικά νοσήματα, επιδιώκει να ενισχύσει και να αναδείξει τον ρόλο της φυσικής δραστηριότητας και της εξατομικευμένης άσκησης, ως αναγκαίο θεραπευτικό μέσο των ασθενών με χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις.

Σχετικά άρθρα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ολοκληρώνεται σήμερα ο οργανωτικός μετασχηματισμός των υπηρεσιών φορολογίας κεφαλαίου στην Αττική. Ειδικότερα, σήμερα, 20/5/2024, μεταφέρονται στο ΚΕΦΟΚ Αττικής οι αρμοδιότητες φορολογίας μεταβίβασης περιουσίας και...

ΚΟΣΜΟΣ

Η αμερικανική ιστοσελίδα «Axios» ανέφερε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εμποδίζει ανώτερα στελέχη της κυβέρνησής του να συναντηθούν με Αμερικανούς αξιωματούχους, σε μια...

ΚΟΣΜΟΣ

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τους εντατικούς βομβαρδισμούς του στη Λωρίδα της Γάζας, ένας από τους οποίους στοίχισε χθες Κυριακή τη ζωή σε 31 Παλαιστίνιους...

ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα υστερεί στον αριθμό κλινικών μελετών, αφού από τα 44 δισ. ευρώ που επενδύονται στην Ευρώπη ετησίως, δυστυχώς, η χώρα μας απορροφά λιγότερο...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr