Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Ηλεκτρονικό «χτύπημα» στο λαθρεμπόριο – GPS σε όλα τα οχήματα μεταφοράς προϊόντων με ΕΦΚ

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

«Σάρκα και οστά» παίρνει ένα αραχνιασμένο σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), που στοχεύει στον έλεγχο των κυκλωμάτων λαθρεμπορίου καυσίμων, τσιγάρων, αλκοολούχων ποτών κλπ., τα οποία ζημιώνουν τα κρατικά ταμεία με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.

Στην υπηρεσία των τελωνειακών αρχών θα διατεθούν σύντομα νέα ηλεκτρονικά ελεγκτικά «όπλα», με αιχμή τα συστήματα GPS τα οποία θα «ιχνηλατούν» κάθε κίνηση των λαθρεμπόρων. Θα παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο την κίνηση επαγγελματικών οχημάτων και εμπορευματοκιβωτίων κατά την είσοδο και την κυκλοφορία τους στη χώρα. Τα φορτηγά μεταφοράς εμπορευμάτων και τα εμπορευματοκιβώτια που διακινούνται θα εφοδιαστούν με συστήματα GPS Trackers και η κυκλοφορία τους θα ελέγχεται μέσω δορυφόρου, αλλά και άλλων συστημάτων που θα εγκατασταθούν στη χώρα.

 • Με το σύστημα αυτό, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της ΑΑΔΕ θα παρακολουθούν online τη διακίνηση των αγαθών σε όλα τα στάδια.

Η χρηματοδότηση του έργου ύψους 80,06 εκατ. ευρώ θα γίνει από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ την υλοποίησή του θα αναλάβει η ΑΑΔΕ με στόχο την αντιμετώπιση του διασυνοριακού εγκλήματος και την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ειδικά των καυσίμων. 

Η σχετική απόφαση έχει υπογραφεί ήδη από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση, και σύμφωνα με αυτή, αντικείμενο του έργου είναι η δημιουργία για την Τελωνειακή Υπηρεσία της ΑΑΔΕ ενός ολοκληρωμένου συστήματος για τον έλεγχο και την καταγραφή φορτηγών και εμπορευματοκιβωτίων (κοντέινερ) κατά τη διέλευσή τους από χερσαία συνοριακά σημεία και Τελωνεία Λιμένων, καθώς και την ψηφιακή παρακολούθηση της κίνησής τους κατά την κυκλοφορία τους εντός της χώρας.

Το νέο σύστημα θα καταγράφει αυτόματα και θα φωτογραφίζει τα διερχόμενα οχήματα, θα αναγνωρίζει ταξιδιωτικά έγγραφα, θα εντοπίζει τη θέση των φορτηγών και των κοντέινερ ενώ θα διενεργεί αναλύσεις επικινδυνότητας των φορτίων.

Στα φορτηγά που κυκλοφορούν στη χώρα μας θα τοποθετηθούν 10.740 συσκευές GPS-Trackers για δορυφορική παρακολούθηση ενώ οι τελωνειακές αρχές θα προμηθευτούν δεκάδες σταθερές γεφυροπλάστιγγες, οχήματα με ακτίνες X-Rays, κινητές μονάδες ελέγχου και αναγνώρισης οχημάτων, κάμερες παρακολούθησης, αλλά και το κατάλληλο λογισμικό για όλα τα απαραίτητα συστήματα.

Αναλυτικότερα οι ελεγκτές θα έχουν στη διάθεσή τους:

 • 29 σταθερές γεφυροπλάστιγγες για τη ζύγιση βαρέων οχημάτων οι οποίες θα τοποθετηθούν σε βασικά λιμάνια και τα σημεία εισόδου/εξόδου της χώρας.
 • 16 σταθερά X-Rays νέας τεχνολογίας backscatter
 • 17 κινητών πλαστιγγών οι οποίες θα χρησιμοποιούνται σε διόδια, λιμάνια και σε άλλα σημεία της χώρας.
 • 17 κινητές μονάδες ελέγχου και αναγνώρισης οχημάτων εξοπλισμένες με κάμερες ALPR (Automatic License Plate Recognition), ειδικό εξοπλισμό και λογισμικό
 • 6 κινητά X-Rays νέας τεχνολογίας backscatter
 • 4 κινητές μονάδες οχημάτων άνω των 9 θέσεων για χρήση προανακριτικών πράξεων
 • Κάμερες παρακολούθησης κλειστού κυκλώματος (CCTV).
 • Λογισμικό έκδοσης και ανάγνωσης έξυπνων καρτών εισόδου-εξόδου – Μπάρες διέλευσης
 • Λογισμικό κεντρικής αποθήκευσης δεδομένων
 • Λογισμικό παρακολούθησης καλής λειτουργίας
 • Λογισμικό διασύνδεσης με έτερα συστήματα.

Συνολικά το σύστημα θα εγκατασταθεί σε:

 • 34 συνοριακά σημεία, λιμάνια και αποθήκες διακίνησης,
 • 132 σταθμούς διοδίων σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας και
 • 17 μη ελεγχόμενους μεγάλους κόμβους σε όλη την επικράτεια.

Το έργο της παρακολούθησης των εμπορευμάτων και των φορτηγών είναι ένα από 20 έργα που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης από την ΑΑΔΕ και θα πρέπει να έχει υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2025.

www.ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΕΛΛΑΔΑ

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για σήμερα Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος...

ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν εγκατέστησε γρήγορα δύο επιπλέον σειρές συσκευών φυγοκέντρησης για τον εμπλουτισμό ουρανίου στο εργοστάσιό του στο Φορντό και άρχισε να εργάζεται σε περισσότερες,...

ΕΛΛΑΔΑ

Ο ανασχηματισμός στο κυβερνητικό σχήμα φαίνεται να είναι προ των πυλών, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, με γνώμονα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρωθυπουργός, την...

ΕΛΛΑΔΑ

Στον Ωρωπό, περίπου στις 20:00 χθες το βράδυ, κοντά στην παραλία 5 κουκουλοφόροι με μαύρα ρούχα και όπλα στα χέρια, έσπασαν τη τζαμαρία μονοκατοικίας,...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr