Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Αλεξανδρούπολη: Στη Νίψα οι μεγάλες και εξαιρετικά δύσκολες προσπάθειες κατάσβεσης (βίντεο)

Στο δρυμό της Νίψας, όπου η φωτιά έχει περάσει σε δύσβατη περιοχή, επικεντρώνονται οι μεγάλες και εξαιρετικά δύσκολες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων και των εναέριων μέσων καθώς η πρόσβαση των επιγείων δυνάμεων είναι πολύ δύσκολη λόγω του δύσβατου της περιοχής.

Όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βασίλης Πρεμίδης το μεγάλο βάρος των επιχειρήσεων βρίσκεται εκεί όπου από τις πρωινές ώρες και με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού που κάνουν εναέρια μέσα, 10 αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα.

Μέχρι εχθές το βράδυ πάντως ο μεγάλος στόχος ήταν να μην μπει η φωτιά, η οποία κατευθυνόταν προς την βιομηχανική περιοχή της Αλεξανδρούπολης και προς την κατεύθυνση αυτή έγιναν προσπάθειες προστασίας της ΒΙΠΕ με άνοιγμα αντιπυρικών ζωνών, έτσι ώστε να μην έχουμε το απευκταίο.

Τελικά ο στόχος επετεύχθη και η βιομηχανική περιοχή έμεινε άθικτη καθώς υπήρχε φόβος αφού στην περιοχή υπάρχουν επιχειρήσεις με εύφλεκτα υλικά.

Οι τραυματίες

Εν τω μεταξύ όπως μετέδωσε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Ειρήνη Τσακίρη, επτά συνολικά πυροσβέστες και ένας εθελοντής που επιχειρούσαν στην περιοχή μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Πέντε (5) διακομίστηκαν με αναπνευστικά προβλήματα, ένας (1) με τραύμα στο κάτω άκρο και ενώ επιχειρούσε στην κατάσβεση στην περιοχή Αγνάντια, ένας (1) με οφθαλμολογικά προβλήματα λόγω του έντονου καπνού κι άλλος ένας (1) πυροσβέστης με εγκαύματα στο χέρι.

Οι δηλώσεις του εκπροσώπου της Πυροσβεστικής στην ΕΡΤ

Όπως δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Σώματος κ. Αρτοποιός το μέτωπο των επιχειρήσεων εναέριων και επίγειων βρίσκεται βόρεια βορειοανατολικά του οικισμού της Νίψας που είναι το πιο ενεργό κομμάτι της  πυρκαγιάς ,η οποία ξεκίνησε από τα ξημερώματα του Σαββάτου στις 4:40 στην περιοχή Μέλια.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς οι προσπάθειες σήμερα επικεντρώνονται σε περιοχή βόρεια της Εγνατίας, η οποία έχει κλείσει από τον κόμβο του Αρβανίου μέχρι την Αμφιτρίτη. Η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται από την παλιά εθνική οδό Φερών – Αλεξανδρούπολης.

Τιτάνια μάχη στη Νίψα

Η επιχείρηση κατάσβεσης έχει να κάνει ουσιαστικά με την Νίψα, όπου υπάρχει μεγάλη αναζωπύρωση μέχρι το Δωρικό και αποτελεί το πιο ενεργό κομμάτι, ενώ και το άλλο κομμάτι είναι ανατολικά είναι προς τον οικισμό Δορίσκο και Μοναστηράκι. Στην περιοχή Λουτρός που ήταν μία περιοχή που απειλήθηκε και πολλές φορές η φωτιά είχε φύγει πιο ανατολικά και είναι πιο ελεγχόμενο το μέτωπο.

Το πιο επικίνδυνο ενεργό κομμάτι του μετώπου βρίσκεται στην Νίψα, όπου υπάρχει ένα μεγάλο δασικό οικοσύστημα όπου οι δυνάμεις προσπαθούν να ανακόψουν την πυρκαγιά ώστε αυτή να μην περάσει στο πυκνό δάσος.

Στην περιοχή σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Αρτοποιού, ρίψεις νερού εκτελούν 10 αεροσκάφη και επτά ελικόπτερα που ανεφοδιάζονται με νερό από τη θάλασσα, ωστόσο λόγω των ανέμων τα αεροσκάφη παρουσιάζουν μεγάλες αναταράξεις με αποτέλεσμα οι ρίψεις να δυσκολεύουν σημαντικά.

Η πυρκαγιά ήταν εξαιρετικά δύσκολη απο την αρχή

Η δασική πυρκαγιά από την αρχή ήταν εξαιρετικά δύσκολη και λόγω των ισχυρών βορειοανατολικών ανέμων οι οποίοι πνέουν στην περιοχή και δεν κοπάσαν ούτε λεπτό με αποτέλεσμα η φωτιά να κατευθυνθεί και νοτιοδυτικά. Στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης έχει στηθεί ένα κινητό επιχειρησιακό κέντρο από όπου εκπορεύονται οι εντολές σε συνεργασία με το εθνικό συντονιστικό κέντρο διαχείρισης.

Η πιο δύσκολη χρονικά περίοδος της επιχείρησης κατάσβεσης ήταν, σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό,  χθες το απόγευμα, οπότε και δημιουργήθηκε μία πολύ μεγάλη αντιπυρική ζώνη από την περιοχή της Αμφιτρίτης μέχρι το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, όπου παρατάχθηκαν δεκάδες πυροσβεστικά οχήματα σε μία γραμμή άμυνας για να μην περάσει η πυρκαγιά.

Τελικά λόγω των ισχυρών ρύπων των ανέμων οι καύτρες πέρασαν πίσω από την αντιπυρική ζώνη, η πυρκαγιά κατευθύνθηκε πολύ επιθετικά προς τις παρυφές της πόλης τους οικισμούς Μαΐστρο και Άβατο, όπου δόθηκε η μεγάλη μάχη ώστε η φωτιά να μην περάσει στην βόρειο ανατολική πλευρά της πόλης της Αλεξανδρούπολης. Ο στόχος αυτός τελικά επιτεύχθηκε, ενώ και το δεύτερο κομμάτι που ήταν στην ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης και εκεί η φωτιά ανακόπηκε και πλέον η Βιομηχανική ζώνη δεν κινδυνεύει.

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μηνιαία καταμέτρηση της κατανάλωσης ρεύματος για το 53% των παροχών πραγματοποιεί ο ΔΕΔΔΗΕ, σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών από την έναρξη του προγράμματος, όπως...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την πρότασή του για μείωση της φορολογίας σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις με κέρδη έως 200.000 ευρώ, επανέλαβε από τον Πειραιά, ο πρόεδρος του...

ΕΛΛΑΔΑ

Στον ανακριτή οδηγήθηκαν σήμερα Παρασκευή οι εφοριακοί της ΔΟΥ Χαλκίδας και δύο ιδιώτες, με βαρύτατες κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, για συμμετοχή σε κύκλωμα που εκβίαζε...

ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τσέχος πρόεδρος Πετρ Πάβελ εισήχθη σε νοσοκομείο της Πράγας χθες Πέμπτη, αφού ενεπλάκη σε ατύχημα με μοτοσικλέτα, πάντως τα τραύματά του δεν είναι...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr