Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Αλτσχάιμερ: Η μεσογειακή διατροφή και η δίαιτα MIND μειώνουν τα σημάδια της νόσου στον εγκέφαλο, σύμφωνα με μελέτη

Η μεσογειακή διατροφή και η δίαιτα MIND ξανανιώνoυν τον εγκέφαλο και μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο για άνοια, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου RUSH στο Σικάγο. Συγεκεριμένα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, ελαιόλαδο, φασόλια, ξηρούς καρπούς και ψάρια, είχαν λιγότερες αλλοιώσεις στον εγκέφαλό τους που συνδέονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ, σε σχέση με τα άτομα που δεν κατανάλωναν τακτικά τέτοιες τροφές.

Ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν ενώ η μελέτη τους δείχνει μια συσχέτιση της τακτικής κατανάλωσης αυτών των τροφίμων με λιγότερες πλάκες και συμπλέγματα που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ, δεν τεκμηριώνει σχέση αιτίας και αποτελέσματος.

Η επιστημονική ομάδα βαθμολόγησε τη διατροφή των συμμετεχόντων οι οποίοι είτε ακολούθησαν την μεσογειακή διατροφή είτε το πρόγραμμα MIND (Mediterranean-DASH Diet Intervention for Neurodegenerative Delay), μία παραλλαγή της μεσογειακής διατροφής για υγιή εγκέφαλο. Στη μελέτη συμμετείχαν 581 άτομα με μέση ηλικία 84 ετών, τα οποία συμφώνησαν να δωρίσουν τον εγκέφαλό τους στην επιστήμη μετά τον θάνατό τους. Όσοι συμμετείχαν στην έρευνα πέθαναν κατά μέσο όρο επτά χρόνια μετά την έναρξη της μελέτης. Ακριβώς πριν από το θάνατό τους, το 39% είχε διαγνωστεί με άνοια.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν αυτοψία εγκεφάλου στους αποθανόντες για να προσδιορίσουν τις ποσότητες των αμυλοειδών πλακών και των συμπλεγμάτων της πρωτεΐνης Ταυ. Στη συνέχεια, μελέτησαν τα ερωτηματολόγια διατροφής που είχαν συμπληρώσει οι ασθενείς και βαθμολόγησαν την ποιότητα της διατροφής τους.

Η μεσογειακή διατροφή περιλάμβανε κυρίως δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ελαιόλαδο, ψάρια και πατάτες. Η διατροφή MIND περιλάμβανε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, άλλα λαχανικά, ξηρούς καρπούς, μούρα, φασόλια, δημητριακά ολικής άλεσης, ψάρια, πουλερικά, ελαιόλαδο και κρασί.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που σημείωσαν υψηλή βαθμολογία στην μεσογειακή διατροφή, είχαν εγκέφαλο νεότερο κατά 18 χρόνια, σε σύγκριση με εκείνους που είχαν την χαμηλότερη βαθμολογία.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Neurology», διαπίστωσε επίσης ότι τα άτομα που σημείωσαν την υψηλότερη βαθμολογία στην δίαιτα MIND, είχαν εγκέφαλονεότερο κατά 12 χρόνια.

ΠΗΓΗ: Independent

Σχετικά άρθρα

ΚΟΣΜΟΣ

Η Σεούλ αύξησε σήμερα κατά δύο βαθμίδες το επίπεδο συναγερμού σε πέντε διπλωματικές αποστολές της, εξαιτίας του αυξημένου κινδύνου εκδήλωσης επιθέσεων από τη Βόρεια...

ΚΟΣΜΟΣ

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους στη Γεωργία διαμαρτυρόμενοι κατά του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου περί «ξένης επιρροής», που υιοθετήθηκε σε δεύτερη ανάγνωση από το κοινοβούλιο,...

ΕΛΛΑΔΑ

Στο θέμα της αποφυλάκισης του Νίκου Μιχαλολιάκου αναφέρθηκε η Μάγδα Φύσσα, μιλώντας στο ΕΡΤnews και στην εκπομπή Prime, αναφέροντας ότι έμαθε για την απόφαση...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέχρι την 31η Μαΐου θα είναι ανοικτή η εφαρμογή καταχώρισης ποσοτήτων για τα συνδεδεμένα καθεστώτα άμεσων ενισχύσεων του έτους ενίσχυσης 2023 όπως γνωστοποίησε ο...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr