Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άμεσες και έντονες οι ελληνικές αντιδράσεις στην σύλληψη του υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη

Άμεση και έντονη είναι η ελληνική διαμαρτυρία για τη σύλληψη και κράτηση από τις αλβανικές αρχές του Έλληνα ομογενή και υποψήφιου δήμαρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρης, καθώς και δύο συνεργατών του.

O Φρέντι Μπελέρης κατηγορείται για εξαγορά ψήφων εν’ όψει των δημοτικών εκλογών της Κυριακής 14 Μαΐου στην Αλβανία.

Η παρέμβαση Μητσοτάκη

Πριν από λίγο μάλιστα, είχαμε παρέμβαση από τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη με σαφές μήνυμά του προς τις αλβανικές αρχές, ενώ τόσο ο ίδιος όσο και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έχουν ενημερώσει την ευρωπαϊκή ένωση και συγκεκριμένα, την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν.

Σε χαιρετισμό του στους κατοίκους της Μυτιλήνης: «Επιτρέψτε μου εδώ να ανοίξω μία παρένθεση και να πω κάτι για ένα εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός το οποίο έγινε στη γειτονική μας Αλβανία, σήμερα το πρωί, όπου, δυστυχώς, συνελήφθη ο υποψήφιος Δήμαρχος Χειμάρρας και μέλος της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, ο Φρέντι Μπελέρης» είπε ο πρωθυπουργός.

Συμπλήρωσε δε πως «θέλω, εδώ από τη Λέσβο, να στείλω ένα μήνυμα στη φίλη Αλβανία. Εκπτώσεις στο Κράτος Δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί. Αν η Αλβανία θέλει να πλησιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει ελεύθερες και δίκαιες δημοτικές εκλογές και να απελευθερώσει άμεσα αυτούς τους οποίους φυλάκισε, για να μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία».

Διάβημα της Αθήνας στο Αλβανικό Υπ. Εξωτερικών

Με σφοδρότητα αντέδρασαν οι φορείς της μειονότητας, ΟΜΟΝΟΙΑ και ΚΕΑΔ, για την πρωτοφανή, όπως τη χαρακτηρίζουν επίθεση εναντίον του ελληνισμού της Αλβανίας, ενώ η πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα, Κωνσταντίνα Καμίτση, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, πραγματοποιεί σήμερα, 12 Μαΐου, διάβημα στο Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλβανό ομόλογό του, Μπέλνταρ Τσούτσι, ζητώντας την άμεση αποφυλάκιση του υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας επικοινώνησε επίσης, με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Έντι Ράμα: Η σύλληψη του Μπελέρη δείγμα της αποφασιστικότητας της δικαιοσύνης

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα χαρακτήρισε τη σύλληψη του Μπελέρη από την εισαγγελία ως δείγμα της αποφασιστικότητας της δικαιοσύνης για την εφαρμογή του νόμου. Απαίτησε η σύλληψη να είναι τεκμηριωμένη με στοιχεία και νομικά κατοχυρωμένη.

Κάλεσε ακόμη τον πολιτικό κόσμο να μην προβεί σε συμπεράσματα και να αφήσει ανεπηρέαστο το ανακριτικό έργο των αρμόδιων αρχών. Δήλωσε επίσης ότι συνεχίζεται ο προεκλογικός αγώνας και ότι το γεγονός ουδεμία σχέση έχει με τις εκλογές. Αμέσως μετά ανακοινώθηκε από την εισαγγελεία Αυλώνας το ένταλμα σύλληψης του Μπελέρη, με την κατηγορίες της εξαγοράς ψήφων.

Ποιος είναι ο Φρέντι Μπελέρης

Ο Φρέντι Μπελέρης, πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, κατέρχεται στις δημοτικές εκλογές της Χειμάρρας, ως υποψήφιος δήμαρχος υποστηριζόμενος τόσο από το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) και την ΟΜΟΝΟΙΑ, όσο και από τον συνασπισμό της αντιπολίτευσης, του οποίου ηγείται το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα και το Κόμμα Ελευθερίας του τέως προέδρου της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα.

Στην πορεία προς την κάλπη, ο Φρέντι Μπελέρης δέχθηκε σκληρές επιθέσεις από μερίδα του Τύπου αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, που λίγες ώρες πριν από τη σύλληψή του φέρεται να δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό πως την επόμενη των εκλογών θα «λογαριαστεί προσωπικά» μαζί του.

 

Σχετικά άρθρα

ΕΛΛΑΔΑ

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός σήμερα Σάββατο 13 Απριλίου. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα ηπειρωτικά και στη Μακεδονία και...

ΚΟΣΜΟΣ

Σχεδόν 100.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη μητροπολιτική περιοχή της αϊτινής πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς μέσα σ’ έναν μήνα για να σωθούν από τη βία των συμμοριών, η...

ΕΛΛΑΔΑ

Στη νέα διαταγή που υπέγραψε στις 10 Απριλίου ο αρχηγός της ελληνικής αστυνομίας και διαβιβάστηκε σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες, προστέθηκε ένα επιπλέον προληπτικό...

ΚΟΣΜΟΣ

Στις ΗΠΑ καταγράφηκε απότομη αύξηση του αριθμού των στειρώσεων ως μεθόδου αντισύλληψης αφότου η συνταγματική εγγύηση του δικαιώματος στην άμβλωση αναιρέθηκε, πριν από δυο...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr