Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΟΣΜΟΣ

Αναστάτωση στην Ινδία για τα περιβόητα σχέδια αλλαγής του ονόματος της χώρας

Από την Τρίτη η Ινδία βουίζει από εικασίες σχετικά με τα υποτιθέμενα σχέδια για την κατάργηση της επίσημης χρήσης του αγγλικού ονόματος της χώρας, αφού μια κρατική πρόσκληση που στάλθηκε σε παγκόσμιους ηγέτες αναφερόταν σε αυτήν ως “Bharat” – «Μπάρατ».

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι έχει εργαστεί για να αφαιρέσει τα παραμένοντα σύμβολα της βρετανικής κατοχής από το αστικό τοπίο, τους πολιτικούς θεσμούς και τα βιβλία ιστορίας της Ινδίας, αλλά η επόμενη κίνησή της θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη τέτοια ενέργεια μέχρι στιγμής.

Ο ίδιος ο Μόντι αναφέρεται συνήθως στην Ινδία ως «Μπάρατ», μια λέξη που χρονολογείται από τις αρχαίες ινδουιστικές γραφές γραμμένες στα σανσκριτικά και είναι ένα από τα δύο επίσημα ονόματα της χώρας σύμφωνα με το σύνταγμά της.

Μέλη του ινδουιστικού-εθνικιστικού κυβερνώντος κόμματός του έχουν προηγουμένως εκστρατεύσει κατά της χρήσης του πιο γνωστού ονόματος της χώρας, Ινδία, το οποίο έχει τις ρίζες του στη δυτική κουλτούρα και επιβλήθηκε κατά τη διάρκεια της βρετανικής κατάκτησης.

Αυτό το Σαββατοκύριακο η Ινδία φιλοξενεί τη σύνοδο κορυφής των παγκόσμιων ηγετών της G20, η οποία ολοκληρώνεται με ένα κρατικό δείπνο, το οποίο, σύμφωνα με τις προσκλήσεις, θα παραθέσει ο «Πρόεδρος του Μπάρατ».

Η κυβέρνηση έχει συγκαλέσει ειδική συνεδρίαση του κοινοβουλίου για τα τέλη του μήνα, ενώ παραμένει σιωπηλή σχετικά με τη νομοθετική της ατζέντα.

Ωστόσο, ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας News18 δήλωσε ότι ανώνυμες κυβερνητικές πηγές του είπαν ότι οι νομοθέτες του BJP θα προωθήσουν ειδικό ψήφισμα για να δοθεί προτεραιότητα στο όνομα «Μπάρατ».

Οι φήμες για το σχέδιο ήταν αρκετές για να προκαλέσουν ένα μείγμα από νομοθέτες της αντιπολίτευσης και ενθουσιώδη υποστήριξη από άλλες πλευρές.

Ελπίζω ότι η κυβέρνηση δεν θα είναι τόσο απερίσκεπτη ώστε να καταργήσει εντελώς την «Ινδία», δήλωσε ο Σασί Θαρούρ του αντιπολιτευόμενου κόμματος του Κογκρέσου στο Χ, πρώην Twitter.
«Θα πρέπει να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε και τις δύο λέξεις αντί να παραιτηθούμε από τη διεκδίκηση ενός ονόματος που έχει άρωμα ιστορίας, ενός ονόματος που αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο».

Ο πρώην παίκτης του τεστ κρίκετ Βιρέντερ Σεχγουάγκ δήλωσε ότι καλωσόρισε την προοπτική αλλαγής του ονόματος και προέτρεψε την επιτροπή κρίκετ της Ινδίας να αρχίσει να χρησιμοποιεί το Μπάρατ στις στολές των ομάδων.
«Η Ινδία είναι ένα όνομα που δόθηκε από τους Βρετανούς και έχει καθυστερήσει εδώ και καιρό να πάρουμε πίσω το αρχικό μας όνομα «Μπάρατ», έγραψε.

«Αποικιακή νοοτροπία»

Εδώ και δεκαετίες, οι ινδικές κυβερνήσεις διαφόρων αποχρώσεων προσπαθούν να εξαλείψουν τα ίχνη της βρετανικής αποικιοκρατικής εποχής μετονομάζοντας δρόμους, ακόμη και ολόκληρες πόλεις.

Η διαδικασία έχει ενταθεί υπό την κυβέρνηση υπό τον Μόντι, ο οποίος σε δημόσιες ομιλίες του τόνισε την ανάγκη η Ινδία να εγκαταλείψει τα ίχνη μιας «αποικιοκρατικής νοοτροπίας».

Η κυβέρνησή του ανακαίνισε τον κοινοβουλευτικό περίβολο της πρωτεύουσας Νέο Δελχί, που είχε αρχικά σχεδιαστεί από τους Βρετανούς, για να αντικαταστήσει τις δομές της αποικιακής εποχής.

Τον περασμένο μήνα, παρουσίασε σχέδια για μια σαρωτική αναθεώρηση του ποινικού κώδικα της Ινδίας πριν από την ανεξαρτησία, ώστε να αφαιρεθούν οι αναφορές στη βρετανική μοναρχία και αυτό που ο υπουργός Εσωτερικών Αμίτ Σαχ περιέγραψε ως «άλλα σημάδια της δουλείας μας».

Η κυβέρνηση του Μόντι έχει επίσης αφαιρέσει τα ισλαμικά τοπωνύμια που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της αυτοκρατορίας των Μογγόλων που προηγήθηκε της βρετανικής κυριαρχίας, μια κίνηση που οι επικριτές λένε ότι είναι εμβληματική της επιθυμίας να επιβεβαιωθεί η υπεροχή της ινδουιστικής θρησκείας της πλειοψηφίας της Ινδίας.

Πηγή: AFP

 

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΚΟΣΜΟΣ

Το καθεστώς των Ταλιμπάν θα συμμετάσχει στον τρίτο κύκλο των διεθνών συνομιλιών για το Αφγανιστάν που οργανώνουν τα Ηνωμένα Έθνη στο Κατάρ, αφού απέρριψε...

ΚΟΣΜΟΣ

Η κυβέρνηση της Γερμανίας διεξάγει συνομιλίες με αυτήν του Ουζμπεκιστάν σχετικά με απελάσεις υπηκόων του Αφγανιστάν μέσω της δεύτερης χώρας, δίχως επαφές ή διαβουλεύσεις...

ΚΟΣΜΟΣ

Περίπου 1,39 εκατ. παράτυποι μετανάστες από συνολικά 177 χώρες πέρασαν από το Μεξικό μεταξύ του Ιανουαρίου και του Μαΐου, στην προσπάθειά τους να φθάσουν...

ΕΛΛΑΔΑ

Εβδομάδα με θερμοκρασίες σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά αναμένουν οι μετεωρολόγοι για τη χώρας μας. Τα αριθμητικά και κλιματικά μοντέλα αναδεικνύουν την περίοδο...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr