Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Aνοίγει ο δρόμος για την εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου Πολιχνίτου από τον δήμο Δυτικής Λέσβου 

Κάτοχος του δικαιώματος εκμετάλλευσης και διαχείρισης του γεωθερμικού πεδίου Πολιχνίτου είναι πλέον ο δήμος Δυτικής Λέσβου και ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση επενδυτικού σχεδίουπου φιλοδοξεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη ολόκληρη την περιοχή.

Στην περιοχή του Πολιχνίτου η δυναμικότητα του γεωθερμικού του πεδίου μπορεί να δώσει από 70-96οC και 300 κυβικά θερμό νερό την ώρα.

Χτες υπεγράφη η σύμβαση εκμίσθωσης του δικαιώματος εκμετάλλευσης και διαχείρισης του βεβαιωμένου τοπικού ενδιαφέροντος γεωθερμικού πεδίου Πολιχνίτου, από την Αντιδήμαρχο Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Δήμου Δυτικής Λέσβου, Ασανούλα Γιαννή Κοκκινέλλη και εκπρόσωπο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, ενώπιον συμβολαιογράφου Πολιχνίτου.Εντός των επόμενων δύο μηνών θα γίνει η παράδοση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων.

Επειδή στην πρόταση του Δήμου προβλέπεται να πουλάει ενέργεια σε ιδιώτες, αναμένεται και έγκριση από την ΡΑΕ που εντός του επόμενου εξαμήνου αναμένεται να δώσει στο δήμο την άδεια διανομή ενέργειας.

«Ο Δήμος ανέλαβε την σημαντική πρωτοβουλία και δεσμεύτηκε να πετύχει εκεί που οι προηγούμενοι φορείς δεν τα κατάφεραν. Η εκμετάλλευση της γεωθερμίας θα δώσει νέα ώθηση στην τοπική οικονομία και σε βάθος χρόνου θα αναβαθμίσει το βιοτικό επίπεδο όσων διαμένουν στην περιοχή», δήλωσε ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος,

Για τα βήματα που θα ακολουθήσουν και την πρόταση του δήμου Δυτικής Λέσβου που αν όλα πάνε καλά και δεν δημιουργηθούν εμπόδια , θα πάρει σάρκα και οστά τα επόμενα δύο χρόνια, μίλησε στην ΕΡΤ Αιγαίου η αντιδήμαρχος επιχειρησιακού προγραμματισμού Ασσανούλα Γιαννή – Κοκκινέλλη .

Η πρόταση αναπτύσσεται σε τρεις άξονες:

α) Στην αγροτική αξιοποίηση, θέρμανση αλλά και ψύξη θερμοκηπίων με τη σύναψη συμβολαίων με τους επαγγελματίες επ’ ωφελεια των ίδιων αλλά και του δήμου.

β) Τηλεθέρμανση στα δημόσια κτίρια και μετέπειτα και σε κατοικίες με ελεγχόμενο κόστος σύνδεσης.

γ) Θερμαλιστική χρήση και αξιοποίηση της ιαματικής πηγής «Ιπποκράτης» που πριν από έξι μήνες αναγνωρίστηκε ως φυσικός πόρος.

Στην παρούσα φάση η πρόταση της Δημοτικής Αρχής περιλαμβάνει έργα 2,5 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα δίκτυα διανομής, γεωτρήσεις, δίκτυο τηλεθέρμανσης όταν όμως γίνουν τα πρώτα βήματα αξιοποίησης του γεωθερμικού πεδίου, θα τραβήξουν το επενδυτικό ενδιαφέρον ιδιωτικών επενδύσεων που μπορούν να αντληθούν από χρηματοδοτικά εργαλεία αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Την πρόταση αυτή είχε καταθέσει το 2021 ο δήμος Δυτικής Λέσβου και την είχε παρουσιάσει αναλυτικά στα ΜΜΕ της Λέσβου ο τότε αντιδήμαρχος προγραμματισμού Στρατής Ζαφείρης, επικεφαλής άλλου συνδυασμού του δήμου, ο οποίος δύο χρόνια μετά διέκοψε τη συνεργασία του  με τη δημοτική αρχή.  

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΕΛΛΑΔΑ

Την είσοδο ενός μετεωροειδούς στον ελληνικό εναέριο χώρο κατέγραψε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και τρία ακόμα συστήματα παρακολούθησης μετεώρων, βολίδων και φωτοβολίδων, τα ξημερώματα...

ΕΛΛΑΔΑ

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες της Θεσσαλίας, οι οποίοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και στις 06:30 το...

ΕΛΛΑΔΑ

«Οι αγρότες έχουν δίκιο σε πολλά, όχι σε όλα, σύντομα θα συναντηθώ μαζί τους στη Θεσσαλία» τονίζει ο πρωθυπουργός στον καθιερωμένο εβδομαδιαίο απολογισμό του κυβερνητικού...

ΕΛΛΑΔΑ

Πλήθος φοιτητών από διάφορα σημεία της χώρας συγκεντρώθηκαν στον τόπο του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr