Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΟΣΜΟΣ

Αρχαιοελληνικό νόμισμα στα κλεμμένα του Βρετανικού Μουσείου

Ανάμεσα στα κλεμμένα αντικείμενα από το Βρετανικό Μουσείο φαίνεται ότι είναι και αρχαιοελληνικό ασημένιο νόμισμα, ενώ ο διευθυντής του Μουσείου εκφράζει για πρώτη φορά δημόσια την “αγανάκτηση του” στην αποκάλυψη του πληροφοριοδότη ότι έχει αγοράσει 70 αντικείμενα από το 2014.

Το σκάνδαλο της κλοπής στο “μεγαλύτερο Μουσείο παγκοσμίως” παίρνει καθημερινά και μεγαλύτερες διαστάσεις με τις αποκαλύψεις ότι η κλοπή γινόταν από το 2013 και αφορά “περίπου 2000 αντικείμενα”.

Ανάμεσα στους θησαυρούς που λείπουν είναι εξαιρετικά κοσμήματα και αρχαία νομίσματα σύμφωνα με αστυνομική πηγή των Times, ενώ φαίνεται ότι «οι αποθήκες – θησαυροφυλάκια του Βρετανού Μουσείου λεηλατήθηκαν για περισσότερα από 20 χρόνια» από «κλεπτομανή».

Κλεμμένα αντικείμενα (λίστα Τάιμς)

• Μικροσκοπικό αρχαιοελληνικό ασημένιο νόμισμα, που αποκτήθηκε το 1948

• Ένα ρωμαϊκό νόμισμα του 4ου αιώνα μ.Χ., που αποκτήθηκε το 1994

• Δαχτυλίδι στις αρχές του 20ου αιώνα, που αποκτήθηκε το 2001

• Ομάδα 42 τεμαχίων από διαφορετικά χειροποίητα αγγεία, που αποκτήθηκαν το 2001

• Όστρακο χείλους, σε σχήμα στρογγυλεμένο, που ανήκει σε χειροποίητο αγγειοπλαστικό μπολ, και αποκτήθηκε το 2001

• Ομάδες 439, 42, 40 και 17 τεμαχίων από διαφορετικά χειροποίητα αγγεία, που αποκτήθηκαν το 2001

• Σκαλιστοί ξύλινοι σκόρερ οπίου σε σχήμα βατράχου, πουλιού και δύο με αφηρημένο σχήμα, που αποκτήθηκαν το 2009

• Θραύσμα ημισελήνου από σχιστόλιθο, που αποκτήθηκε το 1963

• Ασημένια αλυσίδα που αποτελείται από τρεις κρίκους από λεπτό ασημένιο σύρμα με στρογγυλή διατομή, που αποκτήθηκε το 1932

• Κρεμαστό φύλλο σύνθεσης με επικάλυψη πράσινο γυαλί

• Κολιέ, χάντρες σύνθεσης με μπλε υάλινη επικάλυψη

• Χάντρα σύνθεσης, που αποκτήθηκε το 1834

• Γυάλινο coin-weight, που αποκτήθηκε πριν από το 1868

• Κεραμικό φωτιστικό, που αποκτήθηκε το 1872

Η ντροπιαστική αποτυχία του Βρετανικού Μουσείου είναι ο τίτλος της βρετανικής Τέλεγκραφ που ισχυρίζεται ότι «απροσεξία σε αυτή την κλίμακα αποδυναμώνει τη διεκδίκησή μας για θησαυρούς όπως τα Μάρμαρα».

Το εύλογο ερώτημα πολλών που ασχολούνται με το θέμα εκφράζει ο συντάκτης που αναρωτιέται γιατί αυτοί που κατηγορούνται ότι αγνόησαν τις προειδοποιήσεις εξακολουθούν να βρίσκονται στη θέση τους; Η θέση της Τέλεγκραφ είναι ότι εάν «αρνούνται να παραιτηθούν, τότε ο Τζορτζ Όσμπορν, ο πρόεδρος του μουσείου, θα πρέπει να τους απολύσει επειδή αμαύρωσαν τη φήμη ενός μεγάλου ιδρύματος».

«Ο πληροφοριοδότης έδωσε στο Βρετανικό Μουσείο την ευκαιρία να ανακόψει τις εξαφανίσεις χωρίς δημοσιότητα. Το ότι δεν έκανε καμία ενέργεια όπως εικάζεται, ήταν παράλειψη καθήκοντος και κατέστησε πιο δύσκολο να αντιπαρατεθεί στις απαιτήσεις για επαναπατρισμό σημαντικών τμημάτων της συλλογής, όπως τα μάρμαρα του Έλγιν», υποστηρίζει η Τέλεγκραφ που αρνείται να πει τα Γλυπτά του Παρθενώνα με το όνομα τους.

Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα πιθανώς δίνει ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου που μιλάει για πρώτη φορά από την αποκάλυψη του σκανδάλου της κλοπής.

Ο Χάρτουϊκ Φίσερ εξέφρασε «απογοήτευση» για το ότι η «οικειοποίηση αντικειμένων από τη συλλογή του δεν ήταν εμφανής όταν εκφράστηκαν για πρώτη φορά ανησυχίες το 2021».

«Έχουμε πλέον λόγους να πιστεύουμε ότι το άτομο που εξέφρασε ανησυχίες είχε πολλά περισσότερα αντικείμενα στην κατοχή του και είναι απογοητευτικό που δεν μας αποκαλύφθηκε αυτό καθώς θα βοηθούσε τις έρευνες μας», δήλωσε ο Χάρτουϊκ Φίσερ.

Ο Ίταϊ Γκράντελ, ο Δανός έμπορος αντικών που ειδοποίησε το 2021 το Βρετανικό Μουσείο για τις κλοπές, αποκάλυψε στην Τέλεγκραφ ότι έχει αγοράσει 70 αντικείμενα που ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο, τα οποία έχει πλέον επιστρέψει.

Είναι έντονη πλέον η κριτική για «έλλειψη σωστής καταλογογράφησης» καθώς πολλά αντικείμενα «εξαφανίστηκαν» επειδή δεν υπήρχε επαρκής καταγραφή τους.

Στην περίπτωση των κοσμημάτων, όπως είπε στην ΕΡΤ ο Κρίστοφερ Μαρινέλλο, οι εγκληματίες προτιμούν να πουλάνε τα αντικείμενα ως μέταλλο και τα πετράδια χωριστά για να ξανακοπούν και να χαθεί η ταυτότητα τους, παρόλο που θα πάρουν ελάχιστα χρήματα συγκριτικά με την αρχική αξία των αντικών.

Η αστυνομική έρευνα για το μεγάλο σκάνδαλο του Βρετανικού Μουσείου συνεχίζεται χωρίς να έχουν γίνει συλλήψεις, ενώ μόνο ο επιμελητής των αρχαιοελληνικών συλλογών απολύθηκε τον Ιούλιο. Η οικογένεια του αρνείται κάθε κατηγορία.

Ο διευθυντής του Μουσείου ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα παραιτηθεί και η διαδικασία αναζήτησης του αντικαταστάτη του θα αρχίσει τον Σεπτέμβριο. Μέχρι στιγμής κανείς δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το σκάνδαλο, ενώ το Βρετανικό Υπουργείο Πολιτισμού παραμένει σιωπηλό.

Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

 

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΚΟΣΜΟΣ

Την ανησυχία της στην ετήσια έκθεση της, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, για «εχθρικές» έναντι των προσφύγων ομιλίες «πολιτικών αξιωματούχων» και την αύξηση των αντισημιτικών και...

ΕΛΛΑΔΑ

Πρόσθετες διατάξεις για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, ανάμεσα στις οποίες είναι και ηλεκτρονική επιτήρηση με «βραχιολάκι» κατ΄εξαίρεση και αιτιολογημένα. Όπως είπε, κανόνας...

ΚΟΣΜΟΣ

Την αντίδραση των οργανωμένων μαθητών στην Κύπρο έχει προκαλέσει η απόφαση του υπουργείου Παιδείας για απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία. Μιλώντας σήμερα στον...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ευρώπη έχει καθήκον να φιλοξενήσει τραυματισμένα παιδιά από τον πόλεμο στη Γάζα για όσο καιρό διαρκέσει η σύγκρουση, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr