Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Bρετανία: Έρευνα για τον υψηλό πληθωρισμό στα τρόφιμα – Το Κοινοβούλιο διερευνά τα αίτια της ακρίβειας που πλήττει τα νοικοκυριά

Αντιμέτωποι με τον υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων από τη δεκαετία του 1970 είναι οι πολίτες της Μεγάλης Βρετανίας αναγκάζοντας τα μέλη του Κοινοβουλού να πάρουν πρωτοβουλιά για τον έλεγχο της αγοράς.

Η διακομματική Επιτροπή Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων (EFRA) τηςΒουλής των Κοινοτήτων επεσήμανε ότι θα εξετάσει πώς μοιράζονται τα κέρδη και οι κίνδυνοι «από τη φάρμα στο πιάτο». Επίσης θα εξετάσει κατά πόσο εξωτερικοί παράγοντες επηρεάζουν την εφοδιαστική αλυσίδα, όπως τα εισαγόμενα τρόφιμα και οι παγκόσμιες τιμές των αγαθών.

«Την ώρα που πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να προσφέρουν στις οικογένειές τους ποιοτικά τρόφιμα σε λογικές τιμές, είναι δουλειά μας ως επιτροπής να κατανοήσουμε τι συμβαίνει», δήλωσε ο Ρόμπερτ Γκούντγουιλ, επικεφαλής της επιτροπής και βουλευτής του Συντηρητικού κόμματος.

«Γνωρίζουμε ότι οι καταναλωτές πληρώνουν υψηλότερες τιμές, αλλά το ερώτημα είναι: υπάρχουν μέρη της εφοδιαστικής αλυσίδας που ωφελούνται από αυτό ή κάποια από αυτά νιώθουν επίσης την πίεση;», πρόσθεσε.

Νωρίτερα τον Μάιο η κυβέρνηση της Γαλλίας δεσμεύθηκε να αναλάβει δράση εναντίον των καταστημάτων τροφίμων που δεν περνούν τις μειώσεις των τιμών χονδρικής στους καταναλωτές.

Eρευνάται ο ρόλος των σούπερ μάρκετ στη διαμόρφωση των τιμών

Στη Βρετανία οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να ερευνήσει τα κέρδη των σούπερ μάρκετ.

Όμιλοι σούπερ μάρκετ, περιλαμβανομένου του Tesco, διαψεύδουν ότι ωφελούνται από τις υψηλές τιμές και ισχυρίζονται ότι τα έσοδά τους έχουν πληγεί και ότι λειτουργούν με περιθώριο κέρδους 4% ή και λιγότερο, ενώ μεγάλες εταιρείες, όπως η Unilever και Nestle, έχουν περιθώριο κέρδους 16-17%.

Επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές των τροφίμων στη Βρετανία ήταν τον Μάρτιο κατά 19,1% υψηλότερες σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, η μεγαλύτερη αύξηση από τον Αύγουστο του 1977, ενώ τον Απρίλιο ο πληθωρισμός τροφίμων έφτασε το 17,3%.

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι αναμένει ο γενικός πληθωρισμός – που παρέμενε πάνω από το 10% τον Μάρτιο—να μειωθεί πιο αργά από όσο ήλπιζε, κυρίως λόγω των απρόσμενα μεγάλων και επίμονων αυξήσεων στις τιμές των τροφίμων.

Καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων επεσήμαναν ότι αναμένουν οι τιμές να αυξηθούν γενικά το 2023, αλλά το ποσοστό του πληθωρισμού θα μειωθεί μέσα στο έτος.

Οι τιμές σε κάποια από τα προϊόντα στα οποία καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση — όπως το γάλα, το βούτυρο και το ψωμί—έχουν ήδη αρχίσει να μειώνονται.

Η επιτροπή EFRA δεν μπορεί να αλλάξει τη νομοθεσία, αλλά μπορεί να εκδώσει έκθεση με συστάσεις.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Σχετικά άρθρα

ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρώην διοικητής της Διοίκησης Κοινών Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποίησε ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να ηττηθεί από τη Ρωσία το 2024. Ο...

ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες στην Αττάλεια της Τουρκίας, καθώς δεκάδες άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί σε τελεφερίκ στον αέρα. Το περιστατικό...

ΚΟΣΜΟΣ

Οι ιρανικές ειδικές δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας, κατέλαβαν σήμερα στην περιοχή του Κόλπου του Ομάν, πλοίο μεταφοράς...

ΕΛΛΑΔΑ

Σε ακρωτηριασμό και των δύο κάτω άκρων υποβλήθηκε η 20χρονη φοιτήτρια, η οποία είχε νοσήσει από μηνιγγίτιδα τον περασμένο Φεβρουάριο στην Πάτρα. Η νεαρή...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr