Connect with us

Hi, what are you looking for?

LAST UPDATE

Covid – 19: Παίζει ρόλο σε ποιο χέρι γίνεται το εμβόλιο, σύμφωνα με έρευνα

Η ανοσολογική απόκριση μπορεί να είναι ισχυρότερη εάν το αναμνηστικό εμβόλιο γίνει στο ίδιο χέρι με το τελευταίο εμβόλιο Covid-19, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 11 Αυγούστου στο περιοδικό eBioMedicine.

«Η ερώτηση φαίνεται τόσο κοινότοπη, τόσο τετριμμένη που κανείς πριν δεν είχε σκεφτεί να την κάνει», δήλωσε σε δελτίο τύπου η Μαρτίνα Σέστερ, βιολόγος και επικεφαλής του τμήματος του Ινστιτούτου Ιατρικής Λοιμώξεων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Σάαρλαντ στη Γερμανία.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα δεδομένα 303 ατόμων που έλαβαν το εμβόλιο mRNA καθώς και ένα ενισχυτικό εμβόλιο. Δύο εβδομάδες μετά την αναμνηστική δόση, ο αριθμός των «δολοφόνων» Τ-λεμφοκυττάρων ήταν σημαντικά υψηλότερος σε εκείνους που έκαναν και τις δύο δόσεις στο ίδιο χέρι, σύμφωνα με τη μελέτη. Συγκεκριμένα, αυτά τα κύτταρα ήταν παρόντα στο 67% των περιπτώσεων που τα εμβόλια έγιναν στο ίδιο χέρι και μόνο στο 43% σε άτομα που έκαναν τις ενέσεις τους σε διαφορετικά χέρια, σύμφωνα με τη συν-συγγραφέα της μελέτης Λώρα Ζίγκλερ, φοιτήτρια διδακτορικού στο Πανεπιστήμιο του Σάαρλαντ.

«Είναι απολύτως συναρπαστικό γιατί αυτό είναι ένα θέμα σαφώς υπό μελέτη», δήλωσε ο Δρ. Γουίλιαμ Σάφνερ, καθηγητής στο Τμήμα Λοιμωδών Νοσημάτων στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ στο Νάσβιλ και πρώην ιατρικός διευθυντής του μη κερδοσκοπικού Εθνικού Ιδρύματος για Λοιμώξεις. «Δεν μπορώ να θυμηθώ άλλη μελέτη παρόμοια με αυτή με άλλα εμβόλια», είπε ο Σάφνερ που δε συμμετείχε στη μελέτη.

«Είναι λογικό ότι η θέση της ένεσης θα έκανε τη διαφορά», πρόσθεσε ο Σάφνερ. Τα κύτταρα που παρέχουν την ανοσολογική απόκριση βρίσκονται σε τοπικούς λεμφαδένες, είπε. Οι λεμφαδένες βρίσκονται σε όλο το σώμα σε σημεία όπως ο λαιμός, το στήθος, η κοιλιά και οι μασχάλες, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Εάν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος σε αυτούς τους λεμφαδένες επαναδιεγερθούν στο ίδιο σημείο, υπάρχει μεγαλύτερη ανοσολογική απόκριση, ανέφερε η μελέτη. Αν και η μελέτη έδειξε μεγαλύτερη ανοσολογική απόκριση, οι ερευνητές δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα ότι η λήψη του εμβολίου στο ίδιο χέρι έχει ως αποτέλεσμα καλύτερη ή μεγαλύτερης διάρκειας προστασία, σημείωσε ο Σάφνερ. «Δεν θα το γνωρίζαμε αυτό αν δεν κάναμε μια πολύ μεγαλύτερη κλινική μελέτη με παρακολούθηση πραγματικών λοιμώξεων», πρόσθεσε. Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού είναι σημαντικά για την ταχεία καταστροφή του ιού, αλλά τα αντισώματα είναι επίσης σημαντικά για την πρόληψη περαιτέρω βλάβης. Και οι ερευνητές δεν βρήκαν μεγαλύτερο αριθμό αντισωμάτων. Ωστόσο, η μελέτη έδειξε ότι τα αντισώματα των ατόμων με την αναμνηστική δόση στο ίδιο χέρι ήταν καλύτερα στη δέσμευση των πρωτεϊνών ακίδας του ιού.

Παρόλο που ακόμη υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με τον πραγματικό αντίκτυπο της μελέτης στην προστασία, ο Σάφνερ συμβουλεύει να λάβετε υπόψη τα αποτελέσματα όταν πηγαίνετε για το επόμενο εμβόλιό σας.

Πηγή: CNN / Μετάφραση-Επιμέλεια: Εμμανουέλα Μαθιουδάκη

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Δεν θα είναι εύκολο για εμάς όταν αναλάβουμε», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης, σχολιάζοντας τις επιδόσεις της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας....

ΕΛΛΑΔΑ

Την Κυριακή 26 Μαΐου στις περιοχές πέριξ του Λυκαβηττού η διάρκεια της χαμηλής πίεσης ή της διακοπής νερού θα ξεκινήσει από τις 8 π.μ....

ΚΟΣΜΟΣ

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίστηκε ότι μετανάστες από την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία «δημιουργούν έναν στρατό»...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο κοινοβουλευτικό «debate» που διεξάγεται στη Βουλή με θέμα την ακρίβεια μίλησε και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σ. Φάμελλος, μετά την τοποθέτηση του...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr