Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Cycladic Kids Festival: Έρχεται το πρώτο παιδικό Φεστιβάλ του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

Παιδιά 4 έως 15 ετών καλούνται να συμμετέχουν με ελεύθερη είσοδο, στο 1ο Cycladic Kids Festival στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου 2023 στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων (Πάρκο Ελευθερίας Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας). Πρόκειται για το πρώτο παιδικό Φεστιβάλ του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το 1ο Cycladic Kids Festival αποτελεί την κορύφωση του Παιδικού Διαγωνισμού Ζωγραφικής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, που έκλεισε φέτος10 χρόνια και το γιορτάζει! Με τίτλο «Ο Άνθρωπος στο Κέντρο», ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε στις 30 Μαΐου με 19,500 συμμετοχές. Επιλεγμένος αριθμός έργων αλλά και οι νικητές του διαγωνισμού θα παρουσιαστούν σε μεγάλη έκθεση  στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων. Παράλληλα, το πάρκο θα γεμίσει με παραστάσεις θεάτρου, μουσικής, χορού, κινηματογράφου, κουκλοθέατρου, αφηγήσεις, εικαστικά εργαστήρια, δράσεις και επιτραπέζια παιχνίδια για όλη την οικογένεια το Σάββατο 23/09, 11:00 – 21:00 και την Κυριακή 24/09, 11:00 – 18:00.

Έκθεση-Παιδικός Διαγωνισμός Ζωγραφικής © Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
© Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Για πρώτη φορά, το Τμήμα Εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου δημιουργεί ένα πολυθεματικό Φεστιβάλ τεχνών, εκτός των χώρων του, προσβάσιμο σε όλα τα παιδιά, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το Εθνικό Θέατρο, το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου, το illustradays festival, την Polyphonica, την Ορχήστρα των Ανέμων, το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού το Library4all και άλλους φορείς.

Δράσεις στο πλαίσιο του Cycladic Kids Festival

Στον εσωτερικό αλλά και στον προαύλιο χώρο του Κέντρου Τεχνών θα στηθούν παράλληλες σκηνές όπου, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, θα φιλοξενούνται ομάδες καλλιτεχνών και συνεργαζόμενων φορέων από διαφορετικές μορφές τέχνης:

Ακούστε την Victoria Hislop, την Λένα Παπαληγούρα, τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη και τον Αντώνη Παπαθεοδούλου να σας αφηγούνται ιστορίες για τον «Άνθρωπο στο κέντρο»!

© Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Κριτική Επιτροπή-Παιδικός Διαγωνισμός Ζωγραφικής-Πυγμαλίων Δαδακαρίδης © Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
© Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Πάρτε μέρος στην performance του Εθνικού Θεάτρου και  γίνετε μια παρέα με τους μικρούς του φίλους.

Μάθετε πώς μπορούμε να διαχειριζόμαστε τη σωματικότητά μας μέσα από το εργαστήριο χορού του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.

Φτιάξτε όλοι μαζί ένα γιγάντιο έργο χρησιμοποιώντας την τεχνική του graffiti/doodling με την ομάδα του illustradays festival.

Doodling Graffiti

Ενημερωθείτε, μέσα από ένα εικαστικό εργαστήριο, για τα δικαιώματα σας με αφορμή το βιβλίο «Έχω δικαίωμα; Έχω δικαίωμα!», από το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Παρακολουθήστε την πρώτη χάρτινη τρισδιάστατη παράσταση στην Ελλάδα με τίτλο «Δαίδαλος και Ίκαρος» της ομάδας Αφού.

Χορέψτε στους ρυθμούς του μιούζικαλ με την ομάδα της Polyphonica, αφεθείτε στη μουσική της Ορχήστρας των Ανέμων και απολαύστε μια ταινία από το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

Φορέστε άνετα ρούχα για να ζωγραφίσετε, να τυπώσετε και να κατασκευάσετε χρησιμοποιώντας διαφορετικά υλικά και τεχνικές, τον δικό σας Άνθρωπο στο Κέντρο και δείτε τα έργα σας στην έκθεση για τα 10 χρόνια Παιδικού Διαγωνισμού Ζωγραφικής, ανακαλύπτοντας τους νικητές!

Και μην ξεχάσετε να φέρετε ένα αγαπημένο σας βιβλίο! Σε συνεργασία με το Library4all και με την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών, το φεστιβάλ στηρίζει τις σχολικές βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα. Στόχος να δημιουργηθεί ένα «κύμα βιβλίων» στον χώρο της έκθεσης του Κέντρου Τεχνών με καινούργια ή σχεδόν καινούρια ελληνικά βιβλία, κατάλληλα για παιδιά 4-12 ετών.

Λίγα λόγια για τα 10 χρόνια του Παιδικού Διαγωνισμού ζωγραφικής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

Ο παιδικός διαγωνισμός ζωγραφικής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης ξεκίνησε το 2013 με 250 συμμετοχές. Ο στόχος ήταν να δοθεί η ευκαιρία σε παιδιά 4-15 ετών (παιδιά προσχολικής ηλικίας, όλων των τάξεων του δημοτικού και του γυμνασίου καθώς και τα Ειδικά Σχολεία και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης) να γνωρίσουν τον κυκλαδικό, τον αρχαίο ελληνικό και τον κυπριακό πολιτισμό και συγχρόνως να αναπτύξουν τη φαντασία τους.

Στο διαγωνισμό τα παιδιά συμμετέχουν αυτόνομα ή μέσω σχολείων. Την αξιολόγηση των έργων και την ανακήρυξη των νικητών, αναλαμβάνει η κριτική επιτροπή που αποτελείται από σημαντικές προσωπικότητες του χώρου της τέχνης και του πολιτισμού. Φέτος κριτική επιτροπή είναι η συγγραφέας Victoria Hislop, ο ηθοποιός Πυγμαλίων Δαδακαρίδης και οι Ελένη Γερουλάνου, Εκπαιδευτικός, Συγγραφέας και Ιδρυτικό μέλος του Library4all, Χαρά Μαραντίδου, Εικαστικός, Designer και Αρχιτέκτονας, Αντώνης Παπαθεοδούλου, Συγγραφέας Παιδικών Βιβλίων, Πάνος Χριστοδούλου, Διευθυντής του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Συγγραφέας Παιδικών Βιβλίων. Στο διαγωνισμό συμμετέχουν παιδιά και μαθητές από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, ειδικά σχολεία και κέντρα υποδοχής και ένταξης προσφύγων. Στο εξωτερικό, ο διαγωνισμός  υποστηρίζεται από το Υπουργείο Εξωτερικών, τις Πρεσβείες και τα Προξενεία σε μεγάλες πόλεις της Ευρώπης, την Αυστραλία και την Αμερική και από τα επί τόπου ελληνικά σχολεία.

Οι συμμετοχές στον φετινό διαγωνισμό ήταν 19.500.

 Παιδικός Διαγωνισμός Ζωγραφικής © Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Πρακτικές πληροφορίες

Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων

Διεύθυνση: Πάρκο Ελευθερίας, Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας (στάση Μετρό: Μέγαρο Μουσικής)

Σάββατο 23/09, 11:00 – 21:00

Κυριακή 24/09, 11:00 – 18:00

Eλεύθερη είσοδος

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΕΛΛΑΔΑ

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες της Θεσσαλίας, οι οποίοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και στις 06:30 το...

ΚΟΣΜΟΣ

Ο ισραηλινός στρατός παρουσίασε σχέδιο για την «εσπευσμένη απομάκρυνση» του άμαχου πληθυσμού από τις «ζώνες των εχθροπραξιών» στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσαν σήμερα (26/2)...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλησιάζει η λήξη της διορίας που έχουν οι οδηγοί οχημάτων μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου για να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας. Όσοι δεν έχετε πληρώσει...

ΚΟΣΜΟΣ

Τουλάχιστον δεκατέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Κυριακή καθώς μάζευαν τρούφες εξαιτίας έκρηξης νάρκης τοποθετημένης από την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) σε περιοχή της ερήμου,...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr