Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Μαρκόπουλος στο Πρώτο: Δεν υπάρχει κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας-Το δικαίωμα παρέμβασης της αστυνομίας παραμένει στο ακέραιο (audio)

«Η ενημέρωση που έχουμε είναι πως δεν υπάρχει κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, ότι δηλαδή το δικαίωμα παρέμβασης της αστυνομίας εντός των πανεπιστημιακών χώρων παραμένει στο ακέραιο» τόνισε ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, βουλευτής της ΝΔ, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο.

«Η κυβέρνηση ξεκάθαρα, θα φυλάσσει σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές, η Ελληνική Αστυνομία, τα πανεπιστήμια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η καθαρή πρωθυπουργική θέση είναι ότι δεν υπάρχει κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, ότι το δικαίωμα παρέμβασης της αστυνομίας στους πανεπιστημιακούς χώρους παραμένει στο ακέραιο και οι χώροι θα φυλάσσονται. Καθαρή πρωθυπουργική στάση και θέση» επισήμανε ο κ. Μαρκόπουλος. «Ας μείνουμε στη μεγάλη εικόνα, την ανάγκη των Ελλήνων πολιτών, την καθαρή ανάγκη για καλύτερη αστυνόμευση και ασφάλεια. Από εκεί και πέρα, δόγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκάθαρο, είναι τα λίγα λόγια και η πολλή δουλειά. Σε αυτόν τον άξονα δουλεύει και πρέπει να δουλεύει και η Ελληνική Αστυνομία. Είναι καθαρή η τοποθέτηση του πρωθυπουργού σε όλα τα πεδία διακυβέρνησης,λίγαλόγια, πολλή δουλειά»τόνισε.

Ως προς το ζήτημα με την έφιππη αστυνομία που προανήγγειλε ο υπουργός, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Μαρκόπουλος «ήταν μια πρόταση του κ. Μηταράκη, η οποία δεν έγινε αποδεκτή από τον πρωθυπουργό», ενώ σημείωσε πως «σε μία δημιουργική κυβέρνηση υπάρχουν προτάσεις, εισηγήσεις οι οποίες κάποιες φορές γίνονται δεκτές, κάποιες δε γίνονται».

Σχετικά με τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο Βίλνιους, ο κ. Μαρκόπουλος ανέφερε «το να μιλάμε με την Τουρκία, κακά τα ψέματα, είναι καλό, είναι θετικό» και πως η Ελλάδα πρέπει να έχει ανοιχτούς διαύλους με την Τουρκία.

«Μην ξεχνάμε ότι προ τριετίας είχαμε φτάσει στα όρια. Προτιμούμε τα όρια που θέτει η ελληνική διπλωματία και έθεσε η ελληνική διπλωματία όλο αυτό το διάστημα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Προτιμούμε τον διάλογο που καμιά φορά βάζει και όρια, όταν είναι ανοιχτός και σοβαρός και σωστός, παρά να φτάνουμε σε όρια πολεμικών συγκρούσεων ή να φτάνουμε σε όρια ακραία σε ό,τι αφορά την παρέμβαση δυνάμεων στρατιωτικών στο Αιγαίο, στον αέρα. Εμείς λοιπόν αυτό που κάνουμε είναι καθαρό, δίνουμε στην ειρήνη, δίνουμε στην καλή γειτονία, ευκαιρίες. Αυτό πρέπει να κάνει μια χώρα σαν την Ελλάδα, η οποία μην το ξεχνάμε πληθυσμιακά είναι μικρότερη της Τουρκίας. Από κει και πέρα αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θωρακιζόμαστε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς πόσο πειστικές είναι οι διαβεβαιώσεις Ερντογάν ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν τα F-16 σε βάρος της Ελλάδας, ο κ. Μαρκόπουλος, είπε «δεν κατοικούμε σε άλλο πλανήτη, γνωρίζουμε καλά και τους γείτονές μας και τις προθέσεις και τους σχεδιασμούς και τη φυσιογνωμία και τον τρόπο με τον οποίο γενικότερα κάνουν τη διπλωματία και τα παζάρια τους» ενώ επανέλαβε ότι η ελληνική πλευρά οφείλει να κρατάει διαύλους ανοικτούς.

Κληθείς να απαντήσει στις κατηγορίες ότι ο Τούρκος πρόεδρος τα πήρε όλα και η Ελλάδα είναι χαμένη, ο κ. Μαρκόπουλος τόνισε «τέτοιες προσεγγίσεις απλοϊκές, έφτασαν κάποια κόμματα εκεί που έφτασαν. Έχουμε μια Τουρκία η οποία παρακαλάει αυτή τη στιγμή για παλαιότερης τεχνολογίας αεροπλάνα, τα F-16. Έχουμε ένα Κογκρέσο το οποίο δικαιώνει διαρκώς τη χώρα μας και θέτει όρια και προϋποθέσεις» και σημείωσε ότι «έχουμε μια εντελώς διαφορετική αρχιτεκτονική στο τρίγωνο των σχέσεων Ηνωμένες Πολιτείες- Ελλάδα-Τουρκία, η οποία είναι σαφώς υπέρ της χώρας μας». «Επομένως καλό είναι να μην γίνονται προσεγγίσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης πρόχειρες, γρήγορες και χωρίς βάθος. Καλό είναι να αναλύονται όλα τα δεδομένα» συμπλήρωσε ο κ. Μαρκόπουλος,  χαρακτηρίζοντας «τραυματισμένη διπλωματικά» την Τουρκία, η οποία αναδιπλώθηκε σε σχέση με αυτά που έλεγε προεκλογικά. «Γιατί, προεκλογικά ήταν, αυτά τα τρικ του κ. Ερντογάν με Φινλανδία και Σουηδία. Βλέπουμε μια Τουρκία που αναδιπλώνεται ως προς τη Ρωσία και βλέπουμε μια Τουρκία η οποία δεν έχει κερδίσει συγκεκριμένα πράγματα» επισήμανε.

Στην εσωτερική επικαιρότητα, ερωτηθείς για το ζήτημα του κόστους των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έγκαιρα, αμέσως μετά τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή και την ψήφο που έλαβε, ξεκίνησε τη συζήτηση για παρέμβαση προκειμένου να μειωθούν τα κόστη στην ακτοπλοΐα, ενώ σημείωσε ότι «είχαμε μια δύσκολη συνθήκη για την οποία δεν ευθύνεται η κυβέρνηση, το γεγονός ότι είχαμε διπλές κάλπες, είχαμε υπηρεσιακή κυβέρνηση».

Για το γεγονός ότι κάποιοι αποδίδουν ευθύνες στον προηγούμενο αρμόδιο υπουργό, τον κ. Πλακιωτάκη, ο κ. Μαρκόπουλος, ανέφερε «δεν βλέπω κάτι τέτοιο, εγώ βλέπω ότι είχαμε μπει σε έναν προεκλογικό κύκλο, τα πράγματα προφανώς δεν πήγαν σε παραλυσία κυβερνητικά, όμως υπήρχαν εξελίξεις μείωσης των τιμών των καυσίμων στην ακτοπλοΐα, οι οποίες έτυχαν μέσα στην περίοδο που η χώρα μας ήταν στον προεκλογικό κύκλο και κατόπιν με μία κυβέρνηση η οποία προφανώς δεν μπορούσε να κάνει τέτοιου είδους παρεμβάσεις, γιατί ήταν υπηρεσιακή».
«Από εκεί και πέρα όσοι ψάχνουν ευθύνες, να κοιτάξουν τις δικές τους ευθύνες για το γεγονός ότι η χώρα μπήκε σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο η οποία είχε και οικονομικό αντίκτυπο για τους πολίτες, πέραν του πολιτικού αντίκτυπου, υπήρχε και οικονομικός αντίκτυπος. Εδώ λοιπόν είναι αυτό το οποίο φωνάζαμε και λέγαμε όχι πειραματισμούς με την απλή αναλογική» είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ με την έννοια ότι έχει να επιλύσει ζητήματα την ώρα που η χώρα χρειάζεται αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Μαρκόπουλος, τόνισε πως «προφανώς μια χώρα χρειάζεται μια αξιόπιστη και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση και προφανώς παρακολουθούμε τις εξελίξεις και εμείς ως Νέα Δημοκρατία, από εκεί και πέρα, κατά τη γνώμη μου δεν είναι θέμα προσώπων. Όλο αυτό το οποίο εξελίσσεται στον ΣΥΡΙΖΑ είναι θέμα πολιτικών».

Σε σχέση με την πρώτη ανακοινωθείσα υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, της κ. Αχτσιόγλου, ο κ. Μαρκόπουλος σχολίασε πως «προέρχεται από τη βαθιά μαρξιστική Αριστερά, προέρχεται από τις κόκκινες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ» ενώ παρέπεμψε σε παλαιότερη δήλωσή της που τον είχε «προβληματίσει πάρα πολύ», τόνισε, «κατά τη διάρκεια του κόβιντ, που ουσιαστικά έλεγε ότι πάντοτε συνθήκες οι οποίες δεν έχουν κανονικότητα αποτελούν ευκαιρία για την Αριστερά».

 

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

Copyright © 2020 Updatetimes.gr