Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Διαδηλώσεις στις ΗΠΑ υπέρ και κατά του δικαιώματος στην άμβλωση έναν χρόνο μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου

Υποστηρικτές και πολέμιοι του δικαιώματος στην άμβλωση κατέβηκαν το Σάββατο 24/6, στους δρόμους των ΗΠΑ με αφορμή την συμπλήρωση ενός χρόνου από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να ανατρέψει παλαιότερη ιστορική απόφασή του στην υπόθεση “Ρόου εναντίον Γουέιντ” το 1973 που νομιμοποιούσε την άμβλωση σε όλη τη χώρα.

Στην Ουάσινγκτον υποστηρικτές και εκπρόσωποι αμερικανικών οργανώσεων υπεράσπισης του δικαιώματος στην άμβλωση, μεταξύ των οποίων οι Women’s March και NARAL Pro-Choice America, συγκεντρώθηκαν στο Κολόμπους Σερκλ για να γιορτάσουν την ήττα ορισμένων πολέμιων της άμβλωσης στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022 και για να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους ενόψει των εκλογών για την προεδρία και το Κογκρέσο του ερχόμενου έτους.

Παράλληλα σε άλλο σημείο της αμερικανικής πρωτεύουσας, στο Μνημείο Λίνκολν, οργανώσεις κατά των αμβλώσεων, μεταξύ των οποίων η Students for Life America, συγκεντρώθηκαν για την “Εθνική Πορεία Εορτασμού της Ημέρας της Ζωής”. Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς, υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές του 2024, βρισκόταν μεταξύ των ομιλητών.

“Ποτέ δεν θα επαναπαυθούμε, ποτέ δεν θα υποχωρήσουμε μέχρι να επαναφέρουμε την ιερότητα της ζωής στο επίκεντρο της αμερικανικής νομοθεσίας σε κάθε πολιτεία της χώρας”, δήλωσε χθες ο Πενς σε προεκλογική εκδήλωση για την Άιοβα, την πολιτεία που θα ψηφίσει πρώτη για την ανάδειξη του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου που θα διεκδικήσει την αμερικανική προεδρία.

Στο Σάρλοτ, στη Βόρεια Καρολίνα, πλήθος φώναζε το σύνθημα “άλλα τέσσερα χρόνια” καθώς η Δημοκρατική αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις εκφωνούσε ομιλία υπέρ μιας εθνικής νομοθεσίας για την προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση. Νέος νόμος που υποστηρίζεται από τους Ρεπουμπλικανούς τίθεται σε ισχύ στη Βόρεια Καρολίνα την 1η Ιουλίου. Αυτός μειώνει το νόμιμο περιθώριο για τις αμβλώσεις από τις 20 εβδομάδες κύησης που ήταν μέχρι τώρα στις 12.

“Ξέρουμε ότι η μάχη αυτή δεν θα κερδηθεί πραγματικά έως ότου διασφαλίσουμε αυτό το δικαίωμα για κάθε Αμερικανίδα, κάτι το οποίο σημαίνει τελικά ότι το Κογκρέσο των ΗΠΑ πρέπει να επαναφέρει αυτό που αφαίρεσε το Ανώτατο Δικαστήριο”, σημείωσε η Χάρις αναφερόμενη στο δικαίωμα στην άμβλωση.

Στις 24 Ιουνίου του 2022 το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε την απόφασή του το 1973 στην υπόθεση “Ρόου εναντίον Γουέιντ” που διασφάλιζε από τότε το δικαίωμα των Αμερικανίδων στην άμβλωση σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Μετά την απόφαση του 2022 αφέθηκε στην διακριτική ευχέρεια των πολιτειών να νομοθετούν σχετικά με το θέμα αυτό και περίπου 20 από αυτές επέβαλαν στη συνέχεια απαγόρευση ή σημαντικούς περιορισμούς στις αμβλώσεις. Άλλες υιοθέτησαν αντιθέτως νέες εγγυήσεις για το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.

Αυτή ήταν μια απόφαση με “καταστροφικές” συνέπειες για την υγεία των γυναικών, κατήγγειλε την Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

“Οι πεποιθήσεις μου δεν θα πρέπει να περιορίζουν τα δικαιώματά σας” και “σώμα μου, επιλογή μου” ήταν μερικά από τα συνθήματα που αναγράφονταν σε πανό στη συγκέντρωση υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση που έγινε χθες στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα.

Το ζήτημα αυτό αναμένεται να παραμείνει κεντρικό στους προεκλογικούς αγώνες ενόψει των εκλογών για το Κογκρέσο και την προεδρία των ΗΠΑ το ερχόμενο έτος και οι ακτιβιστές και στις δύο πλευρές χρησιμοποίησαν την χθεσινή ημέρα για να κινητοποιήσουν τη βάση τους και να υπάρξει μεγαλύτερη πολιτική δέσμευση.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP

Σχετικά άρθρα

ΚΟΣΜΟΣ

Συνελήφθη σήμερα (17/7) το πρωί στην ανατολική Γαλλία από την αντιτρομοκρατική αστυνομία, ένας 18χρονος άνδρας που ανήκει στο νεοναζιστικό κίνημα, ύποπτος ότι σχεδίαζε βίαιες...

ΕΛΛΑΔΑ

Δίωξη για παράβαση καθήκοντος ασκήθηκε από την Εισαγγελία πρωτοδικών Λάρισας κατά 4 προσώπων για τους χειρισμούς στο σημείο της τραγωδίας, μετά τη σύγκρουση των...

ΚΟΣΜΟΣ

Τήρησε την υπόσχεσή της η Αν Ινταλγκό και κολύμπησε στον ποταμό της γαλλικής πρωτεύουσας, σε μία προσπάθεια να πείσει ότι τα νερά είναι ασφαλή...

ΕΛΛΑΔΑ

Την έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ 3958/τΒ’/5-7-2024) με την οποία καθορίζεται η χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας του άρθρου 18 του ν.4354/2015...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr