Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνής Αμνηστία: Ο στρατός της Ερυθραίας διέπραξε εγκλήματα πολέμου στην Τιγκράι της Αιθιοπίας και μετά τη συμφωνία ειρήνης

Στρατιωτικοί της Ερυθραίας συνέχισαν να βιάζουν γυναίκες και να εκτελούν αμάχους στην Τιγκράι μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την οποία τερματίστηκε η ένοπλη σύρραξη στην πολιτεία αυτή της βόρειας Αιθιοπίας, τονίζει η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεση που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα.

Ο πόλεμος στη βόρεια Αιθιοπία, στον οποίο ενεπλάκησαν η παράταξη που κυβερνά στην Τιγκράι με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, τα στρατεύματα της οποίας υποστηρίχθηκαν από πολιτοφυλακές των γειτονικών πολιτειών Αμχάρα και Αφάρ, καθώς και από τον στρατό της Αιθιοπίας, σημαδεύτηκε από αναρίθμητες ωμότητες που αποδίδονται σε όλα τα μέρη.

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ερυθραίας διέπραξαν εγκλήματα πολέμου και πιθανόν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» στην Τιγκράι «αμέσως πριν και αμέσως μετά την υπογραφή», τη 2η Νοεμβρίου 2022, της συμφωνίας με την οποία τερματίστηκε η διετής σύρραξη, υπογραμμίζει η έκθεση της ΜΚΟ, που βασίζεται σε 49 συνεντεύξεις που πήρε τηλεφωνικά από επιζήσαντες, συγγενείς θυμάτων και αυτόπτες μάρτυρες.

Σε κοινότητα περίπου 20 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ερυθραία, ερυθραίοι στρατιωτικοί «κράτησαν αιχμάλωτες τουλάχιστον δεκαπέντε γυναίκες για σχεδόν τρεις μήνες στο στρατόπεδό τους», από την 1η Νοεμβρίου ως τη 19η Ιανουαρίου 2023, όταν οι δυνάμεις που είχε αναπτύξει η Ασμάρα εγκατέλειψαν την περιοχή, αναφέρει η Αμνηστία.

«Κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας τους (…) βιάστηκαν επανειλημμένα από μέλη των ενόπλων δυνάμεων της Ερυθραίας υπό συνθήκες παρόμοιες με αυτές της σεξουαλικής σκλαβιάς. Υπέστησαν επίσης σωματική και ψυχολογική βία και στέρηση τροφής, νερού και (ιατρικής) περίθαλψης», συνεχίζει η ΜΚΟ.

Ερυθραίοι στρατιωτικοί «επιδόθηκαν επίσης σε ομαδικούς βιασμούς και βιασμούς γυναικών που κράταγαν αιχμάλωτες μέσα στα ίδια τους τα σπίτια», επιμένει.

Η Διεθνής Αμνηστία τονίζει ακόμη πως δυνάμεις της Ερυθραίας εκτέλεσαν πάνω από 40 άμαχους στην κοινότητα αυτή και σε άλλη μια, που απέχει κάπου 60 χιλιόμετρα από τα σύνορα των δυο κρατών.

Αυτόπτες μάρτυρες, επιζήσαντες και συγγενείς των θυμάτων ανέφεραν πως οι δυνάμεις της Ερυθραίας εκτέλεσαν τουλάχιστον 20 άμαχους, κυρίως άνδρες, στη μια κοινότητα από την 25η Οκτωβρίου ως την 1η Νοεμβρίου 2022 και άλλους 24 στη δεύτερη κοινότητα μεταξύ του Νοεμβρίου του 2022 και του Ιανουαρίου του 2023.

Η Διεθνής Αμνηστία στηλιτεύει την «αντίσταση» που προβάλλει «επίμονα» η αιθιοπική κυβέρνηση στη διενέργεια ερευνών για τα γεγονότα αυτά, που θεωρεί «εμπόδιο στην απόδοση δικαιοσύνης για τα εγκλήματα και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν από τις δυνάμεις της Ερυθραίας».

Οι αιθιοπικές ομοσπονδιακές αρχές λένε πως εργάζονται για τη δημιουργία μεταβατικού μηχανισμού απόδοσης δικαιοσύνης που προβλεπόταν στη συμφωνία ειρήνης, ο οποίος θα κληθεί να ταυτοποιήσει και να δικάσει δράστες ωμοτήτων στην Τιγκράι, καθώς επίσης και στην Αμχάρα και στην Αφάρ.

Η Ερυθραία, την οποία κυβερνά με σιδηρά πυγμή ο Ησαΐας Αφεγουέρκι αφότου απέκτησε την ανεξαρτησία της από την Αιθιοπία το 1991 και αναγνωρίστηκε διεθνώς δυο χρόνια αργότερα, χαρακτηρίζεται από τις πιο κλειστές και καταπιεστικές χώρες στον κόσμο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

 

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΚΟΣΜΟΣ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπεραμύνθηκε χθες Κυριακή του σχεδίου κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας που υποστηρίζει η κυβέρνησή του σε μήνυμά...

ΚΟΣΜΟΣ

Η υφυπουργός Παιδείας και Έρευνας Ζαμπίνε Ντέρινγκ υποχρεώθηκε σήμερα σε παραίτηση, μετά την αποκάλυψη εσωτερικής αλληλογραφίας για την δυνατότητα απόσυρσης της χρηματοδότησης επιστημόνων οι...

ΕΛΛΑΔΑ

«Αντιμέτωπος με 10 χρόνια κάθειρξη βρίσκεται ο ποινικολόγος που κατηγορείται ότι βιαιοπράγησε κατά της γυναίκας του και ο κανόνας είναι να εκτίσει τα τρία...

ΚΟΣΜΟΣ

Εν μέσω κλιμάκωσης των γεωπολιτικών εντάσεων σε παγκόσμια κλίμακα, οι πυρηνικές δυνάμεις συνεχίζουν να εκσυγχρονίσουν τα οπλοστάσιά τους, τονίζουν σήμερα ερευνητές, καλώντας τους ηγέτες...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr