Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΟΣΜΟΣ

Διπλωματικός πυρετός μετά τα γεγονότα στην Κύπρο

Τη διεθνή κατακραυγή έχει προκαλέσει η πρωτοφανής και απρόκλητη επίθεση Τουρκοκυπρίων εναντίον ανδρών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στη νεκρή ζώνη. ΟΗΕ, Ευρωπαϊκή Ένωση και όλες οι μεγάλες δυνάμεις, εκτός από τη Ρωσία, καταδικάζουν τα επεισόδια και καλούν την Τουρκία να σεβαστεί τη διεθνή νομιμότητα. Τουρκοκύπριοι και Άγκυρα υποστηρίζουν ότι ανοίγουν δρόμους σε απαγορευμένη περιοχή για ανθρωπιστικούς λόγους.

Την Κύπρο επισκέπτεται την ερχόμενη εβδομάδα ο Αμερικανός Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος θα βρεθεί στο νησί, λίγες ημέρες μετά τα γεγονότα στη νεκρή ζώνη. Την ίδια ώρα και στον απόηχο της διεθνούς καταδίκης των επεισοδίων μεταξύ Τουρκοκυπρίων και μελών του ΟΗΕ, το ενδιαφέρον στρέφεται στη διπλωματία εν όψει και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον ερχόμενο μήνα.

Από τη Λευκωσία σε ανταπόκρισή της η Μανιάνα Καλογεράκη αναφέρει: «Η Λευκωσία έχει επιδοθεί σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο από την Παρασκευή το πρωί, οπότε και σημειώθηκαν οι εικόνες που βλέπουμε, με τα τρακτέρ, τα μηχανήματα και τις μπουλντόζες από τους Τουρκοκύπριους να απομακρύνουν τα συρματοπλέγματα που είχε τοποθετήσει στην ουδέτερη ζώνη ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, για την αποτροπή του έργου από μη εξουσιοδοτημένα συνεργεία.

Θα πρέπει να πούμε βεβαίως ότι μέσα σε αυτό το διπλωματικό μαραθώνιο και τη διεθνή καταδίκη έρχεται να προστεθεί σήμερα και μία ανάρτηση του Πρέσβη του Ισραήλ στην Κύπρο, Oren Anolik, ο οποίος εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία εκ μέρους του κράτους του Ισραήλ για τις εικόνες, λέγοντας ότι το Ισραήλ εκφράζει την ανησυχία του για τις πρόσφατες εξελίξεις στην ουδέτερη ζώνη στην Κύπρο και την επίθεση εναντίον μελών της ειρηνευτικής δύναμης, η δουλειά των οποίων θα πρέπει, όπως αναφέρει ο κ. Oren Anolik και εκ μέρους του Ισραήλ να γίνεται σεβαστή.

Την ίδια ώρα, βεβαίως και στον απόηχο των επεισοδίων, σύσσωμη η σύσσωμος ο ελληνοκυπριακό ο κυπριακός Τύπος αναφέρεται στο γεγονός. Είναι χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος της Κύπρου, το οποίο μάλιστα αναφέρει ότι η Άγκυρα και τα κατεχόμενα δεν υπολόγισαν το μέγεθος των διεθνών αντιδράσεων σε αυτή τους την κίνηση, ενώ γενικότερα ο κυπριακός Τύπος αναφέρεται στις προσπάθειες του κατοχικού καθεστώτος να επιδιώξει επέκταση και σε άλλα σημεία της νεκρής ζώνης, πέραν αυτού που μόλις είδαμε.

Βεβαίως, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η προγραμματισμένη επίσκεψη, θα πρέπει να πούμε, του Αμερικανού γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ την ερχόμενη εβδομάδα στην Κύπρο, θα βρεθεί στη Λευκωσία, την Πέμπτη 24 Αυγούστου, στις 5.15 το απόγευμα αναμένεται να προσφωνήσει στο Παγκόσμιο Συνέδριο των Κυπρίων της Διασποράς μία ομιλία. Ένας χαιρετισμός βεβαίως που αναμένεται με πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Είναι, όπως αναφέραμε, μια προγραμματισμένη, ήταν προγραμματισμένη εδώ και μέρες αυτή η επίσκεψη.

Μέχρι τώρα συμμετείχε, αλλά όχι με φυσική παρουσία. Είναι η πρώτη φορά που θα συμμετέχει ο κύριος Μενέντεζ με φυσική παρουσία. Μια ομιλία βεβαίως που αναμένεται με πάρα πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον».

 

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΕΛΛΑΔΑ

Mε τη μέγιστη θερμοκρασία να σημειώνεται στους Ποτάμους Λασιθίου με 35,6 °C.  , υγρασία και σκόνη μετατρέπουν την εικόνα στα κεντρικά και νότια της χώρας σαν να...

ΚΟΣΜΟΣ

Επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές σε επτά εκλογικά τμήματα της Βόρειας Μακεδονίας θα διεξαχθούν την Τετάρτη 22 Μαϊου αποφάσισε το εκλογοδικείο της χώρας, λόγω παρατυπιών που...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τη δεδομένη πολιτική βούληση της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να στηρίξει και να προωθήσει έμπρακτα την υγιή επιχειρηματικότητα εξέφρασε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας,...

ΚΟΣΜΟΣ

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς διαβεβαίωσε τους κατοίκους και τις αρχές του Ζάαρλαντ για την αλληλεγγύη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης προς τους πληγέντες από τις σφοδρές...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr