Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΟΣΜΟΣ

Εκατοντάδες νέες άδειες εξόρυξης πετρελαίου ανακοίνωσε ο Ρίσι Σούνακ

Λονδίνο ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

Εκατοντάδες νέες άδειες εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, «για την ενίσχυση της ενεργειακής ανεξαρτησίας της Βρετανίας και την ανάπτυξη της οικονομίας».

Ο κ. Σούνακ προχωρά σε αυτή την απόφαση, «καθώς νέα ανάλυση δείχνει ότι η εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου έχει περίπου το ένα τέταρτο του αποτυπώματος άνθρακα του εισαγόμενου υγροποιημένου φυσικού αερίου».

Η βορειοανατολική Σκωτία και το Humber επιλέχθηκαν ως τοποθεσίες για δύο νέους σταθμούς χρήσης και αποθήκευσης άνθρακα – που θα μπορούσε να υποστηρίξει έως και 50.000 νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση και η Αρχή Μετάβασης στη Βόρεια Θάλασσα (NSTA) ανακοίνωσαν την υιοθέτηση μιας «πιο ευέλικτης διαδικασίας υποβολής αιτήσεων κοντά σε περιοχές που έχουν αδειοδοτηθεί επί του παρόντος – ξεκλειδώνοντας ζωτικά αποθέματα που μπορούν να συνδεθούν ταχύτερα στο διαδίκτυο λόγω της υπάρχουσας υποδομής και των προηγούμενων σχετικών αξιολογήσεων».

Στο πλαίσιο επίσκεψης στο Aberdeenshire σήμερα, ο Πρωθυπουργός δήλωσε: «Ακόμη και όταν έχουμε φτάσει στο καθαρό μηδέν (Νet Zero) το 2050, το ένα τέταρτο των ενεργειακών μας αναγκών θα προέρχεται από πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Επιλέγουμε να τροφοδοτήσουμε τη Βρετανία από τη Βρετανία και να επενδύσουμε σε κρίσιμες βιομηχανίες όπως η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα, αντί να εξαρτιόμαστε από εισαγωγές αερίου εντάσεως άνθρακα από το εξωτερικό – που θα υποστηρίξουν χιλιάδες ειδικευμένες θέσεις εργασίας, θα ξεκλειδώσουν περαιτέρω ευκαιρίες για πράσινες τεχνολογίες και αναπτύξουν την οικονομία».

Αντιδράσεις

Περισσότεροι από 50 οργανισμοί έστειλαν επιστολή στον Ρίσι Σούνακ εκφράζοντας «βαθιά ανησυχία» για τα σχέδια της κυβέρνησης που μπορεί να αποδυναμώσουν τις πράσινες δεσμεύσεις της, ενώ ζήτησαν επείγουσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

«Αυτή η προοπτική είναι εντελώς λανθασμένη», αναφέρει η οργάνωση We Don’t Have Time.

«Κάθε λογικός άνθρωπος στον πλανήτη κατανοεί ότι η πραγματικά επικίνδυνη και ανεύθυνη ενέργεια θα ήταν να συνεχίσει να εξορύσσει και να καίει περισσότερα ορυκτά καύσιμα! Στην πραγματικότητα, θα μπορούσε να είναι τόσο επικίνδυνο που απειλεί να πυροδοτήσει ένα σημείο καμπής, προκαλώντας δυνητικά την πτώση του Ρεύματος του Κόλπου ήδη από το 2025, σύμφωνα με μια βαθιά ανησυχητική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature την περασμένη εβδομάδα», προειδοποιεί η οργάνωση.

Ο σκιώδης Υπουργός για το Κλίμα, Εντ Μίλιμπαντ δήλωσε:

«Κάθε οικογένεια και επιχείρηση στη Βρετανία έχει πληρώσει το τίμημα της αποτυχημένης ενεργειακής πολιτικής των Συντηρητικών που άφησε τη Βρετανία ως τη χώρα που επλήγη περισσότερο στη Δυτική Ευρώπη κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης – και ο Ρίσι Σούνακ κάνει το ίδιο λάθος ξανά.

Γι’ αυτό, ανώτεροι επιχειρηματικοί ηγέτες και Συντηρητικοί πολιτικοί παρατάσσονται για να επισημάνουν ότι η αποτυχημένη ενεργειακή πολιτική του Ρίσι Σούνακ είναι οικονομικός αναλφαβητισμός.»

 

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψηφιακά θα γίνεται η αμφισβήτηση του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως προβλέπεται σε απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, (Α.1055/2024). Η...

ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθη, στα πλαίσια του αυτοφώρου, πρωινές ώρες της 16-4-2024, στον Ταύρο, από την Ομάδα Παρεμπορίου της Υποδιεύθυνσης Περιπολιών Αττικής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, 33χρονος...

ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ κρατά κλειστά τα χαρτιά του, αλλά μία πιθανή ημερομηνία «απάντησης» στο Ιράν, με βάση τις εκτιμήσεις θα ήταν πριν από τις 22...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr