Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Έκκληση Γ. Αρτοποιού στην ΕΡΤ: Μην κάνετε διέλευση σε πλημμυρισμένους δρόμους – «Να μην εκτεθούμε σε κίνδυνο»

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, μίλησε στην ΕΡΤ για την προστασία από την κακοκαιρία Daniel που «χτυπά» σε πολλά σημεία της Ελλάδας και την αναγκαία απαγόρευση κυκλοφορίας στη Μαγνησία.

Αναλυτικά δήλωσε πως:

«Μπορούμε να πούμε ότι είναι σωτήριο μέτρο αυτή τη στιγμή η απαγόρευση κυκλοφορίας, η οποία έχει – αν θέλετε επιβληθεί – στην περιοχή της του Βόλου και γενικά της Μαγνησίας και στο οδικό δίκτυο, για τον απλούστατο λόγο ότι αυτό το οποίο βλέπουμε τα αυτά τα ποτάμια τα οποία έχουν δημιουργηθεί, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τρομερά προβλήματα για την ασφάλεια των πολιτών, οι οποίοι θα προσπαθούσαν να περάσουν από αυτά. Και η συμβουλή η οποία θα ήθελα να πούμε με σαφήνεια, διότι αυτή την ώρα θα μιλήσουμε με σαφήνεια στον κόσμο που τον παρακολουθεί, είναι ότι. Σας παρακαλούμε, σας απευθύνουμε έκκληση. Μην προσπαθήσετε να επιχειρήσετε σε καμία περίπτωση να κάνετε διέλευση ενός πλημμυρισμένων χειμάρρου ή ακόμη και ενός δρόμου ο οποίος βρίσκεται με 30 εκατοστά 20 εκατοστά νερό, για τον απλούστατο λόγο ότι αφενός, μπορούμε είτε να παρασυρθούμε είτε ακόμη να μην ξέρουμε τι βρίσκεται κάτω από αυτό το νερό, κάτω από αυτό το υλικό και εκείνη την ώρα να μπορεί να υπάρχει τρωτότητα στο οδόστρωμα.

Και ακόμη βλέπετε εικόνες που καταπίνουν ο δρόμος ένα ολόκληρο λεωφορείο. Αυτό σημαίνει ότι λόγω του ότι έχει πέσει πάρα πολύ νερό στην περιοχή, είναι πολύ σίγουρο ότι θα υπάρχουν και ζημιές στην άσφαλτο. Δεν είναι μόνο να παρασυρθώ από έναν δρόμο ο οποίος είναι κοιμισμένος. Υπάρχει ο κίνδυνος, ο άμεσος κίνδυνος να μην ξέρουμε ότι βρίσκεται από κει κάτω. Και έτσι με αυτό τον. Με αυτή την συνθήκη η οποία δημιουργείται, να δημιουργηθεί πολύ μεγάλο πρόβλημα και να εγκλωβιστώ ή εννοείται και να κινδυνεύσει η σωματική μου ακεραιότητα.

Για όσους βρίσκονται ή διαμένουν στον πρώτο όροφο, ο κ. Αρτοποιός είπε: «Υπάρχει ένα σωτήριο μέτρο για να επιβιώσουν αυτοί οι άνθρωποι. Δεν θα προσπαθήσουμε σε καμία περίπτωση να κάνουμε απάντληση υδάτων αυτή τη στιγμή. Δεν είναι αυτό που προέχει, αυτό το οποίο προέχει, είναι αφενός να μην βγούμε στους πλημμυρισμένους δρόμους και αφετέρου να μεταβούμε σε υψηλότερα σημεία – κατά το δυνατόν υψηλότερα σημεία που υπάρχουν – και αν δεν υπάρχουν εκεί, να προσπαθήσουμε να πάμε σε ένα υψηλότερο σημείο, σε μια καρέκλα ψηλά σε ένα σπίτι το οποίο έχει και 10 και 20 πόντους. Αυτή τη στιγμή δεν πάμε να κάνουμε απάντληση υδάτων. Μας ενδιαφέρει η ασφάλεια των πολιτών.

Οι άνθρωποι οι οποίοι π. χ. είναι στα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, στον Αη-Γιάννη, στο Πήλιο, στο Ανατολικό Πήλιο, δεν κινδυνεύουν αν βρίσκονται στον πρώτο όροφο αυτών των ξενοδοχειακών συγκροτημάτων. Πρέπει να ακουστεί αυτό. Καλό είναι να μας καλούν σε βοήθεια, αλλά εκεί δεν διατρέχουν κίνδυνο στα υψηλότερα σημεία.

Εκεί δίνεται η μεγαλύτερη έμφαση των δυνάμεων πυρόσβεσης και της πολιτικής προστασίας στους ανθρώπους οι οποίοι διαμένουν σε αυτά τα μικρά σπίτια. Χαμηλά σπίτια τα οποία μπορεί να διατρέξουν κίνδυνο. Και εννοείται ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην παραλία, πάλι στο ανατολικό Πήλιο, προσπαθώντας να βγάλουμε ένα ζευγάρι ηλικιωμένων μέσα από ένα σπίτι χαμηλό. Εκεί δίνεται η μεγάλη προτεραιότητα, η μεγάλη μάχη. Εκεί σε αυτά τα σπίτια, τα οποία είναι πλημμυρισμένα και διατρέχουν άμεσο κίνδυνο και ιδιαίτερα οι άνθρωποι κάποιας ηλικίας που έχουν ενδεχομένως και κάποια κινητικά προβλήματα. Για να γίνει αυτό απαιτείται η λέξη κλειδί προσαρμογή στα φαινόμενα.

Αυτή τη στιγμή πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτό το οποίο αντιμετωπίζουμε. Είναι όλες οι δυνάμεις παρατεταγμένες εκεί, στη Μαγνησία και στη Λάρισα και στη Σκιάθο. Ωστόσο, δεν μπορεί να γίνει κάτι εάν δεν συνεργαστούμε τώρα, αυτή τη στιγμή στο πεδίο.

Όπως είδατε και χθες είχε σταλεί προειδοποιητικό μήνυμα του 112 προκειμένου να προειδοποιήσουμε για μέτρα αυτοπροστασίας για να καθαρίσουμε. Αυτό ήταν χθες. Σήμερα δεν πάμε να καθαρίσουμε ούτε το φρεάτιο, ούτε πάμε να βγάλουμε το λούκι να καθαρίσουμε τις πευκοβελόνες. Σήμερα πάμε για να μην εκτεθούμε σε κανένα κίνδυνο. Αυτό είναι το μήνυμα. Ώστε αύριο μεθαύριο, όποτε περάσει αυτή η καταιγίδα αυτή χώρα, να είμαστε όλοι ασφαλείς.

Όσο για το αν αυτή την ώρα μπορούν να προσεγγίσουν, σε όλα τα σημεία όπου υπήρχαν εγκλωβισμένοι άνθρωποι, είπε: «Στο Ανατολικό Πήλιο, στο ανατολικό Πήλιο, εκεί προς τον Αϊ-Γιάννη. Το παραλιακό μέτωπο δέχεται όλα αυτά τα υδατορέματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί, oi χείμαρροι οι οποίοι καταλήγουν σε λεκάνες απορροής που είναι το παραλιακό κομμάτι και για αυτό εκεί υπάρχουν μεγαλύτερες ποσότητες νερού και εκεί έχουμε εστιάσει τα προβλήματα και εκεί είμαστε περισσότερο ούτως ώστε να πάμε στους συμπολίτες μας που βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές.

Βεβαίως και όλες οι περιοχές εν δυνάμει μπορούν. Σε όλες τις περιοχές μπορεί να προκληθεί πρόβλημα. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι μια περιοχή η οποία κατακλύζεται αυτή τη στιγμή από νερό. Οι εικόνες νομίζω είναι αδιάψευστοι μάρτυρες αυτού που βλέπουμε. Προσπαθούμε λοιπόν, με πρώτιστο μέλημά μας την ασφάλεια των πολιτών και συμπολιτών μας. Τους λέμε όσοι μπορούν να μεταβούν, να μεταβαίνουν σε υπερκείμενες ορόφους, σε ψηλότερα σημεία και όσοι διατρέχουν τον κίνδυνο εγκλωβισμού, καλέστε μας στο 112 και 199. Δεν είναι μόνο αποστέλλουμε μηνύματα, είναι και για να το καλούμε σε περίπτωση που χρειαζόμαστε βοήθεια».

www.ertnews.gr

 

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΚΟΣΜΟΣ

Ισχυρές βροχές και οι πλημμύρες που προκάλεσαν στον Νίγηρα άφησαν πίσω ήδη 21 νεκρούς και σχεδόν 6.000 πληγέντες από τα τέλη Μαΐου, ενώ η...

ΕΛΛΑΔΑ

Επίθεση με μπουκάλια δέχτηκαν χθες το βράδυ αστυνομικοί στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος του ΕΡΤΝews, Kώστας Παπαδόπουλος, εντελώς ξαφνικά, στα προσφυγικά της...

ΚΟΣΜΟΣ

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και η λιβανική Χεζμπολά συνέχισαν να ανταλλάσσουν πυρά της νύχτας της Πέμπτης προς Παρασκευή, μετά την περαιτέρω ρητορική κλιμάκωση των...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκπνέει σήμερα Παρασκευή 21 Ιουνίου η προθεσμία για την υποβολή των τεχνικών εκθέσεων πυροπροστασίας από τους ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται κοντά, ή μέσα σε...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr