Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023 – Σκέρτσος: Να νομοθετηθεί η υποχρεωτική κοστολόγηση των οικονομικών προγραμμάτων

Στη συζήτηση που έχει ανοίξει για την κοστολόγηση των προγραμμάτων των κομμάτων από έναν επίσημο φορέα επανέρχεται σήμερα η κυβέρνηση, με τον κ. Άκη Σκέτσο να πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα και να αποκωδικοποιεί την χθεσινή πρόταση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη διάρκεια του ντιμπέιτ.

Χθες, λοιπόν, κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας των έξι πολιτικών αρχηγών εν όψει της κάλπης της 21ης Μαΐου, ο κ. Μητσοτάκης διατύπωσε την ακόλουθη πρόταση: «Πριν τη δεύτερη κάλπη, προτείνω σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να καταθέσουμε τα προγράμματά μας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για κοστολόγηση». «Πιστεύω πως κανείς από τους πολιτικούς αρχηγούς δεν θα έχει αντίρρηση» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Με αυτόν τον τρόπο, «πέταξε το γάντι» σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά κυρίως στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αρνείται ότι οι προεκλογικές του υποσχέσεις αγγίζουν τα 85 δισ. ευρώ σε βάθος τετραετίας και δεν έχει δώσει συγκεκριμένο ποσό για το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, εάν έρθει στην εξουσία.

Απόψε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος επέμεινε, δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες, στην πρόταση Μητσοτάκη «να κοστολογηθούν τα προγράμματα των κομμάτων από ένα επίσημο φορέα, είτε αυτός είναι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, είτε η Τράπεζα της Ελλάδος», επεκτείνοντάς την και στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο.

Δήλωσε σχετικά ο κ. Σκέρτσος:

«Τα οικονομικά προγράμματα των κομμάτων πρέπει να είναι αξιόπιστα και υλοποιήσιμα. Γι’ αυτό τον λόγο προσκαλούμε και προκαλούμε να συμφωνήσουμε σε δύο πράγματα:

1) Να στείλουμε άμεσα όλα τα κόμματα, τα οικονομικά μας προγράμματα προς κοστολόγηση σε έναν από τους ακόλουθους τρεις φορείς, το ΓΛΚ, το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο ή την Τράπεζα της Ελλάδος. Εμείς έχουμε ήδη κοστολογήσει το δικό μας οικονομικό πρόγραμμα στα 9 δισ. ευρώ, σωρευτικά στην τετραετία, με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους υπό τη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής.

2) Να υπερψηφίσουμε στην επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο νομοθετική ρύθμιση που θα υποχρεώνει τα κόμματα να υποβάλλουν προς κοστολόγηση τα οικονομικά τους προγράμματα στο Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο πριν τα ανακοινώσουν επίσημα.

Θα ανταποκριθούν;».

Τι είπε ο Τσίπρας στο ντιμπέιτ – Η παρέμβαση Στουρνάρα

Ερωτηθείς σχετικά, κατά τη διάρκεια του χθεσινού ντιμπέιτ, από τον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, υπογράμμισε: «Το πρόγραμμά μας είναι απόλυτα κοστολογημένο, ρεαλιστικό και κυρίως απαντά στις ανάγκες της κοινωνίας. Η κοστολόγηση που έκανε η ΝΔ στην αρχή ήταν 25 δισ., μετά 45, μετά 80, μέχρι τις εκλογές θα το φτάσει 180 δισ. Από την πρώτη στιγμή δώσαμε αναλυτική κοστολόγηση για το πρόγραμμά μας».

Καθοριστική ως προς τη συζήτηση για την κοστολόγηση των προγραμμάτων των κομμάτων υπήρξε και η παρέμβαση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ημερησία». «Δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να υλοποιηθούν όλες οι προεκλογικές εξαγγελίες των κομμάτων» είπε, για να προσθέσει ότι, προεκλογικά, «πολλοί λένε πράγματα, τα οποία δεν πρόκειται να εφαρμοστούν», διότι «αν κοστολογήσουμε ορθά αυτά τα οποία λέγονται, ξεπερνάμε κατά πολύ τον όποιο δημοσιονομικό χώρο».

Σχετικά άρθρα

ΚΟΣΜΟΣ

Οι ιρανικές ειδικές δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας, κατέλαβαν σήμερα στην περιοχή του Κόλπου του Ομάν, πλοίο μεταφοράς...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βαρσοβία, οι δύο ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, συζήτησαν και ζητήματα που αφορούν τη στρατηγική ενόψει ευρωεκλογών. Το ΕΛΚ ήδη έχει σηκώσει την...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

”Το Grexit είχε συζητηθεί μέσα στο Eurogroup κατά τη διάρκεια της κρίσης, αλλά οι ανακοινώσεις συγκάλυπταν τα όσα συζητούνταν στην πραγματικότητα”. Αυτό ανέφερε ο...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Οι ευρωεκλογές είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να μπει φραγμός στην αλαζονεία, την ατιμωρησία και τις πελατειακές πρακτικές της Νέας Δημοκρατίας», αναφέρει σε άρθρο του...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr