Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΟΣΜΟΣ

Ελεύθερος χρόνος στη Γερμανία: Καναπές και λιγότερες επαφές

Κινηματογράφος ή συναυλία; Αθλητισμός ή Διαδίκτυο; Κάθε χρόνο, το περιοδικό Leisure Monitor εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο ο πληθυσμός της Γερμανίας περνά τον ελεύθερο χρόνο του. Συμπέρασμα: Οι Γερμανοί πολίτες έλκονται όλο και λιγότερο από την ύπαιθρο.

Χρήση του Διαδικτύου, ψήσιμο ή μαγείρεμα, ακρόαση ραδιοφώνου – όλα αυτά τα πράγματα έχουν ένα κοινό: οι άνθρωποι τα κάνουν συνήθως από το σπίτι και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο αυτές οι δραστηριότητες αναψυχής είναι πολύ δημοφιλείς μεταξύ των Γερμανών.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα του (Leisure Monitor) – του «Ιδρύματος Παρακολούθησης αναψυχής». Για το σκοπό αυτό, πάνω από 2.000 επιλεγμένοι πολίτες ηλικίας 18 ετών και άνω ερωτήθηκαν σχετικά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2023.

Στην κορυφή της λίστας των πιο δημοφιλών δραστηριοτήτων αναψυχής για τέταρτη συνεχή χρονιά βρίσκεται η χρήση του διαδικτύου, ακολουθούμενη από την παρακολούθηση τηλεόρασης και την ακρόαση μουσικής. 97 στους 100 ερωτηθέντες χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, 84 παρακολουθούν τηλεόραση και 83 ακούν μουσική. Εδώ και περίπου 40 χρόνια, η μη κερδοσκοπική εταιρεία της «Παρακολούθησης αναψυχής» μελετά τη συμπεριφορά των Γερμανών πολιτών στον ελεύθερο χρόνο και καταγράφει τα αποτελέσματα της έρευνας σε μια ετήσια μελέτη για τον ελεύθερο χρόνο.

«Ο καναπές του καθενός έχει γίνει το επίκεντρο του σύγχρονου ελεύθερου χρόνου», λέει ο Ούλριχ Ράινχαρντ, επιστημονικός διευθυντής του ιδρύματος. Το δικό του διαμέρισμα ή το δικό του σπίτι θα προσφέρει χώρο για αποφόρτιση και χαλάρωση. Επίσης, το να περνάτε χρόνο μαζί με το σύντροφό σας και να μιλάτε στο τηλέφωνο είναι καλύτερο να γίνεται σε εσωτερικούς χώρους.

«Σε μια εποχή και έναν κόσμο που συχνά διαμορφώνεται από εξωτερικές επιρροές και γρήγορους ρυθμούς δραστηριοτήτων, η οργάνωση του ελεύθερου χρόνου στο σπίτι γίνεται όλο και πιο σημαντική, είτε ως πηγή αναψυχής, είτε ως πηγή προσωπικών ενδιαφερόντων ή διαπροσωπικών δεσμών», λέει ο Ράινχαρντ. Υποχώρηση, λοιπόν, από έναν θορυβώδη κόσμο στους προστατευμένους τέσσερις τοίχους του δικού μας σπιτιού.

Περισσότερος ελεύθερος χρόνος κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Μια σύγκριση με το 2020 δείχνει επίσης ότι οι Γερμανοί πολίτες έχουν περίπου μισή ώρα λιγότερο ελεύθερο χρόνο απ’ ό,τι κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Ένας λόγος γι’ αυτό είναι ότι πολλοί επιστρέφουν τώρα στη δουλειά τους με μετακινήσεις αντί να εργάζονται από το γραφείο στο σπίτι.

Επιστροφή στον κινηματογράφο

Όμως, ένα είδος δραστηριότητας εκτός σπιτιού γνωρίζει αυτή τη στιγμή μεγάλη άνθηση, όπως διαπίστωσε το ίδρυμα Παρακολούθησης αναψυχής. Και αυτές είναι οι πολιτιστικές δραστηριότητες. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι επισκέψεις σε μουσεία, συναυλίες και κινηματογράφους.

«Μόνο οι επισκέψεις σε κέντρα διασκέδασης και κλαμπ μειώνονται, εν μέρει λόγω της δημογραφικής αλλαγής: Η γερμανική κοινωνία απλώς γερνάει πολύ για να πηγαίνει σε κλαμπ».

Επιπλέον, οι πολίτες που συμμετείχαν στην έρευνα αποδίδουν επίσης σημασία στις σωματικές δραστηριότητες, ως ισορροπία στην εργασία και τις δραστηριότητες αναψυχής στο σπίτι. Το περπάτημα είναι το πιο δημοφιλές. «Υπάρχει αυξημένη ανάγκη για άσκηση», λέει ο Ράινχαρντ.

Λιγότερη διαπροσωπική σχέση

Σύμφωνα με την «Παρακολούθηση αναψυχής», ωστόσο, οι διαπροσωπικές επαφές έχουν μειωθεί. Αυτές θα γίνονται όλο και πιο ασήμαντες. Σύμφωνα με την έρευνα, οι άνθρωποι συνομιλούν λιγότερο με τους γείτονες απ’ ό,τι πριν από δέκα χρόνια, κάνουν λιγότερα με τα εγγόνια και τους παππούδες και συναντούν φίλους και γνωστούς στο σπίτι λιγότερο συχνά.

Πριν από δέκα χρόνια, για παράδειγμα, 45 στους 100 ερωτηθέντες δήλωσαν ότι συνομιλούσαν με τους γείτονες μία φορά την εβδομάδα. Το 2023, το ποσοστό αυτό μειώθηκε στους 34 ερωτηθέντες.

Αυτό είναι αρκετά παράδοξο, λέει ο Ράινχαρντ, επειδή ζούμε σε μια εποχή «κατά την οποία είμαστε ως ανθρωπότητα πιο δικτυωμένοι από ποτέ». Παρ’ όλα αυτά, οι προσωπικές συναντήσεις και τα κοινά εγχειρήματα γίνονται όλο και λιγότερο σημαντικά. «Για το μέλλον», προσθέτει ο Ράινχαρντ, «πρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ αυτού του σύγχρονου ρυθμού και της φασαρίας και της καλλιέργειας της στενής ανθρώπινης σύνδεσης, δηλαδή της κοινότητας και της συναναστροφής».

Πηγή: DW

 

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΕΛΛΑΔΑ

Στις συλλήψεις δύο βοσκών προχώρησε χθες Παρασκευή 1/3 η Διοικητική Πυροσβεστική Υπηρεσία Χανιών για εμπρησμό από πρόθεση. Οι δύο ημεδαποί  συνελήφθησαν στο πλαίσιο της...

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Σύμφωνα με δημοσίευση του Lancet Public Health πριν λίγες ημέρες, οι τελευταίες εκτιμήσεις του IARC (Διεθνούς Φορέα για την Έρευνα για τον Καρκίνο) δείχνουν...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι μεγάλου μήκους υποψήφιες για Όσκαρ ταινίες που έπαιξαν μόνο σε πλατφόρμες στη χώρα μας έρχονται να μας θυμίσουν ότι ο κινηματογράφος με τη...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στα μέσα στα Απριλίου θα λειτουργήσουν τα απογευματινά χειρουργεία, είπε μιλώντας στο ΕΡΤΝews στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 6» ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης,...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr