Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Ελπιδοφόρα τα αποτελέσματα πειραματικού δερματικού επιθέματος για την αντιμετώπιση της αλλεργίας στα φυστίκια

Η αλλεργία στα φυστίκια είναι μία από τις πιο κοινές και επικίνδυνες τροφικές αλλεργίες για την οποία δεν υπάρχει θεραπεία για παιδιά κάτω των 4 ετών. Μερικά παιδιά ξεπερνούν την αλλεργία, αλλά τα περισσότερα πρέπει να αποφεύγουν τα φυστίκια για όλη τους τη ζωή και να έχουν πάντα φάρμακα μαζί τους ώστε να αποφύγουν μια σοβαρή αντίδραση αν καταναλώσουν μερικά κατά λάθος.

Στις αρχές του 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την πρώτη θεραπεία για την αλλεργία στα φυστίκια, το φάρμακο Palforzia, για παιδιά ηλικίας 4-17 ετών που έχουν διαγνωστεί με τη συγκεκριμένη αλλεργία. Το Palforzia της Aimmune Therapeutics δοκιμάζεται τώρα και σε νήπια.

Όπως αναφέρει το CNN, ένα νέο πειραματικό δερματικό επίθεμα έδειξε ελπιδοφόρα αποτελέσματα σε μια κλινική δοκιμή τελικής φάσης στην οποία συμμετείχαν νήπια με αλλεργία στα φυστίκια. Ερευνητές από τη γαλλική βιοφαρμακευτική εταιρεία DBV Technologies και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο διεξήγαγαν τυχαιοποιημένη διπλά τυφλή δοκιμή του επιθέματος Viaskin Peanut σε παιδιά ηλικίας 1 έως 3 ετών που είχαν διαγνωστεί με τη συγκεκριμένη αλλεργία.

Στην κλινική δοκιμή συμμετείχαν 362 νήπια από οκτώ χώρες. Τα 244 έλαβαν τυχαία το επίθεμα Viaskin – το οποίο περιέχει 250 μικρογραμμάρια πρωτεΐνης φιστικιού που ισοδυναμεί με περίπου το 1/1000 ενός φιστικιού – και τα υπόλοιπα 118 έλαβαν ένα επίθεμα placebo. Στη συνέχεια, τα παιδιά φόρεσαν τα επιθέματα καθημερινά για ένα χρόνο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως μετά από 12 μήνες θεραπείας, τα δύο τρίτα των νηπίων που χρησιμοποίησαν το πραγματικό επίθεμα μπορούσαν να καταναλώνουν 3-4 φυστίκια με ασφάλεια. Τα παιδιά που ήταν πιο ευαίσθητα μπορούσαν να καταναλώσουν ένα μόνο φυστίκι, ενώ το ένα τρίτο των μικρών παιδιών που έλαβαν τα εικονικά επιθέματα πιθανώς ξεπεράσαν την αλλεργία.

Σχεδόν όλα τα παιδιά που συμμετείχαν παρουσίασαν κάποια ανεπιθύμητη παρενέργεια, κυρίως ερυθρότητα, κνησμός και πρήξιμο στο σημείο του επιθέματος. Σοβαρές παρενέργειες αναφέρθηκαν σε 21 παιδιά που χρησιμοποίησαν το επίθεμα Viaskin και σε τρία στην ομάδα του εικονικού.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, μια επικίνδυνη αλλεργική αντίδραση γνωστή ως αναφυλαξία αναφέρθηκε στο 7,8% των ληπτών του Viaskin και στο 3,4% των παιδιών που έλαβαν το εικονικό φάρμακο. Μόνο τέσσερις από τις αντιδράσεις θεωρήθηκε ότι σχετίζονταν με τη θεραπεία. Οκτώ συμμετέχοντες εγκατέλειψαν τη δοκιμή λόγω ανεπιθύμητων παρενεργειών.

(DBV Technologies)

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε παράλληλα με τη μελέτη, ο Δρ Άλκης Τόγιας του Τμήματος Αλλεργίας, Ανοσολογίας και Μεταμοσχεύσεων του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ, δήλωσε ότι «η αλλεργία στα φυστίκια μπορεί να μειωθεί σημαντικά εάν εισαχθούν στη διατροφή από την ηλικία των 4 έως 6 μηνών».

Ωστόσο υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με τη δοσολογία, την ηλικία, τη συχνότητα και τη διάρκεια, τόνισε.

Ο Τόγιας προειδοποίησε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να συγκρίνουμε τα επιθέματα με τις θεραπείες που λαμβάνονται από το στόμα. Ωστόσο αναφέρθηκε σε δεδομένα που υποδηλώνουν ότι οι δύο θεραπείες μπορεί να έχουν διαφορετικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και πρότεινε πως πιθανώς η θεραπεία που λαμβάνεται από το στόμα είναι ισχυρότερη αλλά προκαλεί περισσότερες παρενέργειες.

Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, τα ευρήματα της μελέτης Viaskin είναι πολύ καλά νέα για τα νήπια και τις οικογένειές τους και αποτελεί το επόμενο βήμα προς ένα μέλλον με περισσότερες θεραπείες για τις τροφικές αλλεργίες», κατέληξε ο ερευνητής.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «New England Journal of Medicine».

ΠΗΓΗ: AP News, CNN

 

Σχετικά άρθρα

ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρώην διοικητής της Διοίκησης Κοινών Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποίησε ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να ηττηθεί από τη Ρωσία το 2024. Ο...

ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες στην Αττάλεια της Τουρκίας, καθώς δεκάδες άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί σε τελεφερίκ στον αέρα. Το περιστατικό...

ΚΟΣΜΟΣ

Οι ιρανικές ειδικές δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας, κατέλαβαν σήμερα στην περιοχή του Κόλπου του Ομάν, πλοίο μεταφοράς...

ΕΛΛΑΔΑ

Σε ακρωτηριασμό και των δύο κάτω άκρων υποβλήθηκε η 20χρονη φοιτήτρια, η οποία είχε νοσήσει από μηνιγγίτιδα τον περασμένο Φεβρουάριο στην Πάτρα. Η νεαρή...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr