Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΟΣΜΟΣ

Εν αναμονή της ισραηλινής «απάντησης» στο Ιράν – Οι πιθανές ημερομηνίες και τα σενάρια του εύρους της επίθεσης

Το Ισραήλ κρατά κλειστά τα χαρτιά του, αλλά μία πιθανή ημερομηνία «απάντησης» στο Ιράν, με βάση τις εκτιμήσεις θα ήταν πριν από τις 22 ή μετά τις 29 Απριλίου, δηλαδή πριν ή μετά το Εβραϊκό Πάσχα. Το μεγάλο ζητούμενο όμως είναι η μορφή που θα έχει η επίθεση, καθώς το Ισραήλ έχει αρχίσει και μιλά για αντίδραση με στρατηγική σύνεση, αναφέρει η επικεφαλής των Διεθνών Ειδήσεων του ΕΡΤNews, Άννα Παπασωτηρίου μιλώντας στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων και τον Απόστολο Μαγγηριάδη.

Το Ισραήλ καλείται να πετύχει σε παράλληλο χρόνο, πολλαπλούς στόχους:

  • να διαμηνύσει στο Ιράν ότι οι προκλήσεις δεν μένουν αναπάντητες,
  • χωρίς να ρισκάρει περιφερειακή σύγκρουση
  • και χωρίς να ρισκάρει τη στήριξη του δυτικών και του σουνιτικού κόσμου στη Μέση Ανατολή, που έσπευσαν να το στηρίξουν, σε μία περίοδο που όλοι είχαν χάσει την υπομονή μαζί τους, λόγω του πολέμου στη Γάζα.

Σχετικά με την μορφή που πρόκειται να έχει η ισραηλινή αντίδραση, με στρατηγική σύνεση υπάρχουν τα εξής σενάρια:

  • Μεγάλη επίθεση σε στόχο εκτός Ιράν, για παράδειγμα χτύπημα σε βάση των Φρουρών της Επανάστασης στη Συρία.
  • Επίθεση εντός Ιράν κατά ενός πιο συμβολικού στόχου για τον οποίο θα έχουν πάρει έγκριση από Ουάσιγκτον.
  • Εξουδετερώνοντας στόχους εντός Ιράν με τη βοήθεια της Μοσάντ.

Ανάγκη του Ισραήλ να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του μετά την επίθεση του Ιράν – Το δίδαγμα

Για την ανατροπή δεδομένων στη Μέση Ανατολή που σημειώθηκε για πρώτη φορά καθώς ξεπεράστηκαν «κόκκινες γραμμές» μίλησε ο δημοσιογράφος του ΕΡΤNews, Νίκος Μελέτης.

Η «κόκκινη γραμμή» του δόγματος αποτροπής του Ισραήλ είναι ότι όποιο κράτος επιχειρήσει επίθεση εναντίον του θα το πληρώσει ακριβά, και αυτό μεγαλώνει και κάνει πιο δύσκολη την επιλογή της απάντησης που θα δώσει στην επίθεση του Ιράν

Χρειάζεται ενα χτύπημα που χωρίς να οδηγήσει σε περιφερειακή σύρραξη που ούτε το ίδιο το Ισραήλ θέλει, να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της αποτροπής του.

Το κύριο δίδαγμα από τα τελευταια πολεμικά μέτωπα είναι ότι δεν υπαρχει εύκολα μόνιμη και τέλεια αποτροπή. Το άλλο δίδαγμα όχι μόνο από το Ισραήλ αλλά και από την Ουκρανία, τον Καύκασο, την Λιβύη είναι ότι ο τρόπος διεξαγωγής πολέμου έχει αλλάξει και αλλάζει διαρκώς. Όποιος δεν προσαρμόζεται στην αλλαγή, πεθαίνει.

Αυτές τις αλλαγές επικαλείται ο Νίκος Δένδιας και θέτει ως προτεραιότητα την αντιεροπορική άμυνα. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θέτει το ζήτημα προσαρμογής για δημιουργία αντιαεροπορικού – αντιdrone θόλου, που θα καλύψει την μεγάλη γραμμή από Έβρο μέχρι Καστελόριζο.

Υπενθυμίζεται ότι το Ισραηλ έχει σπαταλήσει τεράστια ποσά επιστρατεύοντας το καλύτερο δυναμικό και της εβραϊκής διασποράς σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, μια διαδικασία που ξεκίνησε κυρίως μετά την επίθεση που δεχθηκε από το Ιράκ το 1991. Το περίφημο Iron Dome φτιάχτηκε μετά τον πολεμο του Λιβάνου το 2006, ενώ και το αντιβαλλιστικό σύστημα Arrow φτιάχτηκε σε συνεργασία με τις ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι εξαιρετικα κοστοβόρο. Η απόκρουση της επίθεσης το Σαββατο στοίχησε 1,3 δισ. δολάρια στο Ισραήλ.

 

 

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών επικέντρωσε την κριτική του στην κυβέρνηση ο Στέφανος Κασσελάκης από το Κιλκίς όπου περιοδεύει. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ...

ΕΛΛΑΔΑ

Το πρωί του Σαββάτου (18/5) γράφτηκε ο επίλογος της τραγωδίας της δολοφονίας της 40χρονης στο Μενίδι από τον πρώην σύζυγό της. Συντετριμμένοι οι συγγενείς,...

ΚΟΣΜΟΣ

Η περιοχή της Λιέγης, στο ανατολικό Βέλγιο, επλήγη στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας από πλημμύρες που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές οι οποίες είχαν αποτέλεσμα...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε περισσότερους από 145.000 ανέρχονται οι νέοι 18 και 19 ετών, οι οποίοι θα λάβουν φέτος την οικονομική ενίσχυση ύψους 150 ευρώ στο πλαίσιο...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr