Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

«Επέλαση» της φωτιάς μέσα σε μισή ώρα στην Πάρνηθα – Πως θα εξελιχθεί η ένταση των ανέμων (video)

Αποκαλυπτικό βίντεο από κάμερα σε περιοχή του Μενιδίου, δείχνει το πόσο γρήγορα, μέσα σε μισή ώρα, ανέβηκε η φωτιά στην Πάρνηθα, η οποία έχει φτάσει ως τον Εθνικό Δρυμό.

Ενώ οι φλόγες μέχρι τις 13:00 έκαιγαν στο λόφο αριστερά, στην περιοχή του στρατοπέδου Καποτά και της Αγίας Παρασκευής Μενιδίου, μέσα σε 10 λεπτά της ώρας η πυρκαγιά έκανε κηλίδωση και μεταφέρθηκε στον απέναντι λόφο περνώντας πάνω από τη χαράδρα χωρίς να κάψει τίποτε στο ενδιάμεσο.

Στα επόμενα 10 λεπτά η πυρκαγιά εξαπλώθηκε με επίσης ιλιγγιώδη ταχύτητα από το σημείο της κηλίδωσης μέχρι την κορυφή του βουνού, πάνω από το καζίνο της Πάρνηθας.

Και όλα αυτά, την ώρα που τα εναέρια μέσα της πυροσβεστικής, έκαναν συνεχείς ρίψεις νερού πάνω από τις φλόγες (σε κύκλους στο βίντεο επισημαίνονται ενδεικτικά κάποιες μόνο από τις ρίψεις).

Το κλίμα

Για μία πρωτοφανή κατάσταση από τότε που συλλέγονται μετεωρολογικά δεδομένα κάνουν λόγο οι επιστήμονες, καθώς οι νέες συνθήκες της κλιματικής κρίσης είναι πλέον ακραίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας οι πυρκαγιές φέτος είναι επταπλάσιες από το 2012, με την χώρα πολύ να βρίσκεται συχνά πια σε κόκκινο συναγερμό.

Επιβαρυντικά για την εμφάνιση ακραίων φαινομένων, την ποιότητα του αέρα και γενικότερα την ατμόσφαιρα, λειτουργούν οι εκατοντάδες πυρκαγιές, που έχουν ξεσπάσει φέτος το καλοκαίρι.

Για πρώτη φορά σε κατάσταση συναγερμού 5, τέθηκαν 7 φορές πολλές περιοχές της χώρας. Διπλάσιες από το 2021, τετραπλάσιες από το 2019 και επταπλάσιες από το 2012.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας: «Αυτή είναι μια πρωτοφανής κατάσταση και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου ούτε υπερβολή. Το φετινό καλοκαίρι είναι το χειρότερο από την εποχή που συλλέγονται μετεωρολογικά δεδομένα και εκδίδεται ο χάρτης επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς στη χώρα».

Η ιδιαίτερη ξηροθερμική περίοδος με την επέλαση των δυνατών ανέμων έκανε τις πυρκαγιές πολύ δύσκολα αντιμετωπίσιμες.

Σε δηλώσεις του ο Γεώργιος Πουρνάρας, αρχηγός της Πυροσβεστικής, τόνισε πως: «Στα 32 χρόνια υπηρεσίας στο σώμα δεν έχω ζήσει παρόμοιες ακραίες συνθήκες.  Ακόμα και το βράδυ που οι πυρκαγιές ήταν τα προηγούμενα χρόνια αντιμετωπίσιμες τώρα γίνονται πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμες».

Από την πλευρά του ο Φοίβος Θεοδώρου, γενικός διευθυντής συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, επισημαίνει: «Χαρακτηριστικό της φετινής περιόδου ήταν ότι είχαμε έναν συνδυασμό υψηλών θερμοκρασιών με θυελλώδεις ανέμους, οι οποίοι ενίοτε ήταν και καταβατικοί που ευνοούσαν μια ακραία συμπεριφορά. Παράλληλα αυξήθηκε και η ευφλεκτότητα όλων των ειδών μέσα στα δάση λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας».

Ο Βαγγέλης Γκουντούφας, γενικός διευθυντής δασών υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, αναφέρει πως: «οι ακραίες συνθήκες που διαμορφώνονται δημιουργούν αυτό το εκρηκτικό κλίμα ώστε πολύ εύκολα να μετατρέπονται οι έρπουσες φωτιές, επικόρυφες με όλα αυτά τα καταστροφικά αποτελέσματα».

Οι δασικές πυρκαγιές και η καταστροφή των δασών έχει σημαντική επίπτωση στην κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με το Δημοσθένη Σαρηγιάννη, καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ: «Σε περιοχές όπως η Αθήνα που έχει πολύ έντονο αστικό περιβάλλον και σχετικά περιορισμένη βλάστηση το να χτυπάς τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου ουσιαστικά δημιουργείς ένα κλίμα ακόμα πιο θερμό…με αποτέλεσμα να κάνει πιο έντονο αυτό που ζήσαμε τον Ιούλιο με τον καύσωνα και να επιτείνει ακόμα παραπάνω την πιθανότητα πυρκαγιών σε ότι υπόλοιπο πράσινο έχει μείνει γιατί θα κάνει πιο έντονη την κλιματική κρίση».

Αποπνικτική ατμόσφαιρα στην Αττική

Ως και δεκαπλάσια είναι τα επικίνδυνα σωματίδια από τις πυρκαγιές που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα.

 «Συνήθως αυτή την εποχή έχουμε γύρω στα 10 μικρογραμμάρια και σε περιοχές όπως στη Δυτική Αττική, Πετρούπολη, Χαϊδάρι, ακόμα και στο Κερατσίνι και στον Πειραιά είχαμε συγκεντρώσεις που έφτασαν τα 100 μικρογραμμάρια. Είναι συγκεντρώσεις οι οποίες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες», επισημαίνει ο Νίκος Μιχαλόπουλος, διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος Εθνικού Αστεροσκοπείου..

Ο Στέλιος Λουκίδης, καθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, τονίζει: «Αν ένας άνθρωπος είναι καθόλα υγιής μπορεί αν εισπνεύσει ένα μεγάλο ποσοστό και για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να κάνει μια οξεία φλεγμονώδη αντίδραση του αναπνευστικού που μπορεί να ξεκινήσει από το ανώτερο αναπνευστικό με ήπια συμπτώματα όπως μια ρινίτιδα ή βήχας αλλά και να δημιουργήσει μια τοξικότητα και να καταλήξει το κατώτερο αναπνευστικό που μπορεί να κάνει ο άνθρωπος δύσπνοια ή και εσωτερικό θερμικό έγκαυμα».

Οι ειδικοί συνιστούν ως μέτρα για την αποφυγή εισπνοής καπνού και στάχτης από πυρκαγιά:

* Παραμονή σε κλειστούς χώρους

* Αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων

* Πόρτες & παράθυρα κλειστά

* Χρήση κλιματιστικού

* Χρήση μάσκας υψηλής προστασίας

Η Παρασκευή Κατσαούνου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, δήλωσε πως: «Οπότε το καλύτερο είναι να είμαστε αρκετά μακριά, να είμαστε σε κλειστούς χώρους και αν μπορούμε να αποφεύγουμε την κίνηση το ίδιο και με τα αυτοκίνητα».

Σε περίπτωση που κάποιος αισθανθεί έντονο βήχα, δύσπνοια, πόνο στο στήθος είτε ασυνήθιστη ναυτία και ζάλη θα πρέπει να απευθυνθεί αμέσως στον γιατρό του.

Το φαινόμενο της «οπισθοδρομούσας πυρκαγιάς»

Στην Πάρνηθα εκδηλώθηκε το φαινόμενο της «οπισθοδρομούσας πυρκαγιάς», είδαμε τη φωτιά να κινείται από τη Φυλή προς Θρακομακεδόνες, ενώ φυσιολογικά ο αέρας θα έπρεπε να την οδηγεί προς την αντίθετη κατεύθυνση. Για το που οφείλεται και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί, καθώς και στο τι είναι το «πυρονέφος», αναφέρθηκε ο πυρομετεωρολόγος, Θοδωρής Γιάνναρος.

Η εξέλιξη των ανέμων

Μικρή εξασθένιση των ανέμων θα έχουμε τη νύχτα, όπως αναφέρει η μετεωρολόγος Νικολέτα Ζιακοπούλου.

Ελαφρώς βελτιωμένη αναμένεται να είναι αύριο Πέμπτη 24/8 η εικόνα, εξασθενούν οι άνεμοι τη νύχτα κατά ένα με δυο μποφόρ, δηλαδή από τα 6 πάμε στα 4 μποφόρ, έως και το Σάββατο οι άνεμοι θα είναι 5-6 μποφόρ, δηλαδή ελαφρά βελτίωση και ουσιαστική εξασθένηση θα έχουμε από Κυριακή προς Δευτέρα..

Ρεπορτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλου, Ειρήνη Κυρίτση

www.ertnews.gr

 

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στα μέσα στα Απριλίου θα λειτουργήσουν τα απογευματινά χειρουργεία, είπε μιλώντας στο ΕΡΤΝews στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 6» ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης,...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τις τοποθετήσεις των αντιπροσώπων συνεχίζεται η δεύτερη ημέρα της Ιδρυτικής Συνδιάσκεψης της Νέας Αριστεράς. Τα θέματα που απασχολούν τις εργασίες της συνδιάσκεψης είναι...

ΕΛΛΑΔΑ

Συγκλονίζει η εξομολόγηση της Νάσιας Κουτσούμπα, κόρης του 59χρονου μηχανοδηγού της μοιραίας επιβατικής αμαξοστοιχίας που έχασε τη ζωή του στα Τέμπη. Η κόρη του...

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες σχετικά με τη ραγδαία ανάπτυξη και υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης τα τελευταία δύο χρόνια, είναι ότι θα εξαλείψει εκατομμύρια...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr