Αυτήν την ώρα ο πρωθυπυργός παραθέτει δείπνο στους ηγέτες των 9 χωρών της Βαλκανικής με παρόντες τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Σαρλ Μισέλ. Στο δείπνο,που ξεκίνησε στις 8 το απόγευμα, τέθηκαν επί τάπητος η ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων, αλλά και τα θέματα της διεύρυνσης με τα κυβερνητικά στελέχη να επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη κίνηση της Αθήνας αναδεικνύει τον ηγετικό ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μας στην περιοχή και τη μετατρέπει σε πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης, και ενεργειακής ασφάλειας τόσο στη Βαλκανική όσο και στην Ανατολική Ευρώπη.
Ωστόσο σε αυτό το δείπνο δεν εκπροσωπείται η Αλβανία. Η μη πρόσκληση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα αποτύπωσε την έντονη δυσαρέσκεια του Μεγάρου Μαξίμου για την παράνομη κράτηση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη.
Ενδεικτικό είναι και το μήνυμα που εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι: «Η Ελλάδα στήριζε και θα στηρίζει την ένταξη των δυτικών βαλκανίων στην ευρωπαική οικογένεια, όμως πρόκεται για μία διαδρομή που αναπόφευκτα περνάει μέσα από το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των δημοκρατικών δικαιωμάτων».
Λίγα λεπτά μετά τις έξι το απόγευμα έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος της Ουκρανίας, σηκώνοντας την αυλαία της πρώτης επίσημης επίσκεψής του στη χώρα μας, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Κυριάκος Μητσοτάκης και Βολοντίμιρ Ζελενσκι είχαν διευρυμένες συνομιλίες διάρκειας 2 περίπου ωρών, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει ότι η χώρα μας, που στάθηκε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας από την πρώτη στιγμή στηρίζοντας την Ουκρανία χωρίς αστερίσκους, θα συνεχίσει να στηρίζει αμυντικά και ανθρωπιστικά την χώρα, ποντάροντας και στην ευρωατλαντική της προοπτική.
«Η Ελληνική Δημοκρατία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ισχυρή και αποτελεσματική πολιτική και υλική υποστήριξη της Συμμαχίας προς την Ουκρανία με σκοπό να διασφαλισθεί η ικανότητα της Ουκρανίας να υπεραμυνθεί αποτελεσματικά της επικράτειάς της, σε ξηρά, θάλασσα και αέρα. Η ελληνική Δημοκρατία υποστηρίζει την Ουκρανία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ όταν οι Σύμμαχοι συμφωνήσουν και οι προϋποθέσεις πληρωθούν, όπως ορίζει η Δήλωση της Συνόδου Κορυφής του Βίλνιους του ΝΑΤΟ» αναφέρει η κοινή δήλωση που εξέδωσαν η Ελληνική Δημοκρατία και η Ουκρανία.
Πηγή: ΕΡΤ / Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος
Πηγή: ertnews.gr