Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Έρευνα: Η σειρά με την οποία εμφανίζονται οι ασθένειες μπορεί να επηρεάσει το προσδόκιμο ζωής ενός ατόμου

Ο συνδυασμός των μακροχρόνιων παθήσεων και η σειρά με την οποία εμφανίζονται, μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο προσδόκιμο ζωής ενός ατόμου. Ωστόσο, η σχέση αυτή μπορεί να είναι πολύπλοκη και η εμφάνιση άλλων παθήσεων δεν μειώνει πάντα το προσδόκιμο ζωής, διαπιστώνει νέα μελέτη.

Η μελέτη των ερευνητών του Πανεπιστήμιου του Swansea στην Ουαλία, αξιολόγησε τον τρόπο με τον οποίο ορισμένες μακροχρόνιες παθήσεις (ψύχωση, διαβήτης και συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια) εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου και ποια επίδραση μπορεί να έχει αυτό στο προσδόκιμο ζωής ενός ατόμου. Οι ερευνητές επέλεξαν αυτές τις παθήσεις επειδή, συνδυαστικά, μπορούν να μειώσουν σημαντικά το προσδόκιμο ζωής ενός ανθρώπου.

«Αναλύσαμε την ανάπτυξη αυτών των παθήσεων σε μια περίοδο 20 ετών για περισσότερους από 1,6 εκατομμύρια ενήλικες ηλικίας 25 ετών και άνω. Χρησιμοποιήσαμε δεδομένα που τηρούνται στην τράπεζα δεδομένων SAIL, η οποία παρέχει ασφαλή πρόσβαση σε συστηματικά συλλεγόμενα ανώνυμα αρχεία υγείας και διοικητικά αρχεία για τον πληθυσμό της Ουαλίας. Επίσης, συνεργαστήκαμε με ασθενείς και το κοινό από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο για να κατανοήσουμε την εμπειρία τους με πολλαπλές μακροχρόνιες παθήσεις», εξηγεί η Ριάννον Όουεν, Καιηγήτρια Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο του Swansea.

Χρησιμοποιώντας στατιστικά μοντέλα, η ερευνητική ομάδα μελέτησε τη σειρά και το χρόνο εμφάνισης της ψύχωσης, του διαβήτη και της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας σε ασθενείς της ίδιας ηλικίας και του ίδιου φύλου, καθώς και τις σχετικές επιπτώσεις στο προσδόκιμο ζωής τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η σειρά με την οποία οι άνθρωποι εμφάνισαν αυτές τις ασθένειες είχε σημαντικό αντίκτυπο στο προσδόκιμο ζωής τους. Τα άτομα που εμφάνισαν διαβήτη, ψύχωση και συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, με αυτή τη σειρά, είχαν τη μεγαλύτερη μείωση στο προσδόκιμο ζωής (περίπου 13 χρόνια, κατά μέσο όρο). Ωστόσο τα άτομα που εμφάνισαν τις ίδιες παθήσεις με διαφορετική σειρά, επηρεάστηκαν λιγότερο.

«Η έρευνά μας διαπίστωσε επίσης ότι τα άτομα που εμφάνισαν πρώτα διαβήτη, στη συνέχεια ψύχωση και τέλος συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, είχαν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν την επόμενη μακροχρόνια πάθηση ή να πεθάνουν εντός πέντε ετών από την τελευταία διάγνωση», γράφει η Όουεν.

Τα άτομα που διαγνώστηκαν με ψύχωση και διαβήτη – με οποιαδήποτε σειρά εμφάνισης- είχαν υψηλότερο προσδόκιμο ζωής από εκείνα που διαγνώστηκαν μόνο με ψύχωση. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα άτομα με διαβήτη έχουν πιο τακτική επαφή με τους επαγγελματίες υγείας γεγονός που μπορεί να βελτιώσει τη συνολική τους υγεία.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που εξετάζει το πώς η σειρά εμφάνισης πολλαπλών μακροχρόνιων παθήσεων επηρεάζει το προσδόκιμο ζωής ενός ατόμου. Η έρευνα αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ενημέρωση των ασθενών, των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης και των υπευθύνων λήψης αποφάσεων, σχετικά με τον κατάλληλο εντοπισμό των ασθενειών και τη διαχείριση της φροντίδας των ασθενών.

Η μελλοντική έρευνα θα μπορούσε να αξιολογήσει τον αντίκτυπο των προγραμμάτων ελέγχου και των παρεμβάσεων στην καθυστέρηση της ανάπτυξης περαιτέρω μακροχρόνιων παθήσεων και στην παράταση της ζωής, προτείνουν οι ερευνητές.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η έρευνα χρησιμοποίησε πληροφορίες από τα αρχεία υγείας που συλλέγονται τακτικά, τα οποία δεν είναι πάντα ακριβή – ορισμένες διαγνώσεις μπορεί να λείπουν ή να καθυστερούν. Επίσης, οι διαγνώσεις δεν περιγράφονται πάντα με ακρίβεια.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet».

ΠΗΓΗ: Science Alert

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΚΟΣΜΟΣ

Μια μεγάλη έρευνα «κατασκοπίας» απασχολεί τις τελευταίες ώρες τον Ιταλικό Τύπο. Πριν από ένα χρόνο, ο Ιταλός ΥπΑμ Γκουίντο Κροζέτο είχε προβεί σε μήνυση...

ΥΓΕΙΑ

Ασθενείς με χρόνιο πόνο που κρίνονται κατάλληλοι να τους χορηγηθεί θεραπεία μπορούν πλέον, να αναζητήσουν και να βρουν στην Ελλάδα φαρμακευτική κάνναβη. Ειδικός κωδικός...

ΚΟΣΜΟΣ

Η ρωσική επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος, η οποία στοίχισε σήμερα τη ζωή σε επτά ανθρώπους, ανάμεσά τους ένα βρέφος και ένα παιδί δύο...

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ο αρχαίος φιλόσοφος Πυθαγόρας, ο οποίος θεωρείται ο κατεξοχήν θεμελιωτής των ελληνικών μαθηματικών, προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τα μαθηματικά για να κατανοήσει την ομορφιά της...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr