Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Έρευνα: Τα σημάδια της άνοιας μπορεί να είναι ανιχνεύσιμα εννέα χρόνια πριν τη διάγνωση

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ στη Βρετανία, ανακάλυψαν ότι τα σημάδια της άνοιας μπορούν να εντοπιστούν εννέα χρόνια πριν γίνει η επίσημη διάγνωση.

Στη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από τη βρετανική βιοτράπεζα και διαπίστωσαν εξασθένιση σε διάφορους τομείς, όπως η επίλυση προβλημάτων και η ανάκληση αριθμών, χρόνια πριν οι ασθενείς λάβουν επίσημη διάγνωση.

Ο δρ Ρίτσαρντ Όουκλι, αναπληρωτής διευθυντής έρευνας στην Εταιρεία Alzheimer, δήλωσε ότι τα «σημαντικά» αυτά ευρήματα υποδηλώνουν ότι «ορισμένα άτομα που θα προσβληθούν από τη νόσο, ενδέχεται να εμφανίσουν προβλήματα μνήμης έως και εννέα χρόνια πριν τη διάγνωση».

«Αυτό δίνει τη δυνατότητα για τη δημιουργία προγραμμάτων που θα βοηθήσουν στον εντοπισμό των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο, αλλά και άλλων ανθρώπων που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε κλινικές δοκιμές για νέες θεραπείες κατά της άνοιας, οι οποίες είναι και οι δύο απελπιστικά αναγκαίες», σημείωσε ο ερευνητής.

«Όταν ανατρέξαμε στο ιστορικό των ασθενών, διαπιστώσαμε ότι παρουσίαζαν κάποια γνωστική εξασθένηση αρκετά χρόνια πριν εμφανιστούν τα συμπτώματά τους. Οι βλάβες ήταν συχνά ανεπαίσθητες, αλλά αφορούσαν διάφορες πτυχές της νόησης», δήλωσε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, Nol Swaddiwudhipong.

Επί του παρόντος υπάρχουν πολύ λίγες αποτελεσματικές θεραπείες για την άνοια. Οι ειδικοί λένε ότι αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η πάθηση συχνά διαγιγνώσκεται μόνο αφού εμφανιστούν τα συμπτώματα, ενώ το υποκείμενο πρόβλημα μπορεί να έχει ξεκινήσει χρόνια ή και δεκαετίες νωρίτερα. Αυτό σημαίνει ότι όταν οι ασθενείς λαμβάνουν μέρος σε κλινικές δοκιμές, μπορεί να είναι ήδη πολύ αργά για να αλλάξει η πορεία της νόσου.

Εκτός από τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με την υγεία και τη διάγνωση της νόσου, οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από μια σειρά τεστ, όπως η επίλυση προβλημάτων, η μνήμη, ο χρόνος αντίδρασης και η δύναμη της λαβής. Συνέλεξαν επίσης δεδομένα σχετικά με την απώλεια και την αύξηση του βάρους των συμμετεχόντων, καθώς και τον αριθμό των ατυχημάτων που είχαν κατά τη διάρκεια της μελέτης. Αυτό επέτρεψε στους ερευνητές να δουν αν υπήρχαν κάποια σημάδια άνοιας κατά την έναρξη της μελέτης, όταν συνέλεξαν για πρώτη φορά μετρήσεις, πέντε και εννέα χρόνια πριν τη διάγνωση. Τα άτομα που ανέπτυξαν στη συνέχεια νόσο Αλτσχάιμερ σημείωσαν χειρότερες επιδόσεις σε σύγκριση με τα υγιή άτομα όσον αφορά την επίλυση προβλημάτων, τους χρόνους αντίδρασης, την ανάκληση αριθμών και τη μνήμη.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «The Journal of the Alzheimer’s Association».

 

Σχετικά άρθρα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 πραγματοποιείται η πέμπτη – από τις διαδοχικές – καταβολές ποσού 4.174.489,98 ευρώ, που αφορά την επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθεισών...

ΕΛΛΑΔΑ

«Να εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για την αναζωογόνηση της πολιτικής διαδικασίας και την υλοποίηση της λύσης των δύο κρατών στη Μέση Ανατολή»,...

ΕΛΛΑΔΑ

Οργανωμένοι, πειθαρχημένοι και αποφασισμένοι, έτσι περιγράφονται από αστυνομικές πηγές οι συλληφθέντες για τα επεισόδια της 7ης Δεκεμβρίου που προκάλεσαν τον θάνατο του αστυνομικού Γιώργου...

ΚΟΣΜΟΣ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν διέψευσε τη Δευτέρα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν διπλά μέτρα και σταθμά στην εφαρμογή του νόμου στην...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr