Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Europol: Συνέλαβαν τους μεγαλύτερους βαρόνους ναρκωτικών στα Βαλκανία

Μια διεθνής επιχείρηση σε τρεις χώρες είχε ως αποτέλεσμα την εξάλειψη της μεγαλύτερης εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης ναρκωτικών στην περιοχή των Βαλκανίων. Στις 11 Μαΐου, πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες  αστυνομικές επιχειρήσεις στη Σερβία και την Ολλανδία, με στόχο τόσο την ηγεσία του καρτέλ όσο και την υποδομή διανομής. Επτά άλλα μέλη αυτής της εγκληματικής οργάνωσης είχαν ήδη συλληφθεί στο Βέλγιο το 2021. Δύο άτομα είχαν συλληφθεί στο παρελθόν για άλλα αδικήματα στη Σερβία και στο Περού, ενώ ενας άλλος ύποπτος συνελήφθη στην Ολλανδία στις 8 Μαΐου 2023.

Οι συλλήψεις και κατασχέσεις

Συνολικά έχουν συλληφθεί 23 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των 3 επικεφαλής της εγκληματικής οργάνωσης, που θεωρούνται στόχοι υψηλής αξίας από την Europol. Από αυτές 13 συλλήψεις έγιναν στη Σερβία συμπεριλαμβανομένων των τριών επικεφαλής και 35 έρευνες σε σπίτια

Κατασχέθηκαν 15 πολυτελή αυτοκίνητα, κοσμήματα και ρολόγια αξίας περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ και σχεδόν 3 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά. Παράλληλα κατασχέθηκαν όπλα και εκρηκτικά συμπεριλαμβανομένων 2 τουφέκια ελεύθερου σκοπευτή, 3 αυτόματα τουφέκια, όπλα, σιγαστήρες, 24 κάψουλες πυροκροτητών και 5 συσκευές για την εξ αποστάσεως πυροδότηση πυροκροτητών, 13 συσκευασίες πλαστικών εκρηκτικών, αρκετές εκατοντάδες πυρομαχικά.

Η αξιοποίηση πληροφοριών και οι ποσότητες ναρκωτικών

Η διασυνοριακή αστυνομική επιχείρηση είναι το αποτέλεσμα ανάπτυξης πληροφοριών στο πλαίσιο της Επιχειρησιακής Ομάδας Εργασίας της Europol που εξετάζει τη χρήση της κρυπτογραφημένης πλατφόρμας επικοινωνίας Sky ECC, η οποία καταργήθηκε τον Μάρτιο του 2021 .

Σε συνεργασία με τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ολλανδία, και με την υποστήριξη της Μονάδας Ναρκωτικών της Europol, η Σερβία μπόρεσε να εντοπίσει τους βασικούς στόχους στην επικράτειά της και να χαρτογραφήσει τις εγκληματικές της δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο.

Αυτή η εγκληματική οργάνωση, πιστεύεται ότι βρίσκεται πίσω από αποστολές κοκαΐνης πολλών τόνων που έφτασαν στην Ευρώπη απευθείας από την Κολομβία, τη Βραζιλία και τον Ισημερινό, ή διαμετακομίζοντας μέσω υλικοτεχνικής υποδομής στη Δυτική Αφρική.

Η συμμορία ήταν γνωστή στον εγκληματικό υπόκοσμο για τη βία και τη συμμετοχή της σε μεγάλες ληστείες. Ένα από τα άτομα που συνελήφθησαν στη Σερβία ήταν ο πρώην αρχηγός της διαβόητης εγκληματικής ομάδας Pink Panther.

Χάρη στην ανάλυση που πραγματοποιήθηκε στα δεδομένα του Sky ECC, τουλάχιστον επτά τόνοι κοκαΐνης που κατασχέθηκαν σε ευρωπαϊκά λιμάνια το 2020 εντοπίστηκαν σε αυτό το καρτέλ, ενώ κατασχέθηκαν 700 κιλά κοκαΐνης στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, 1,2 τόνοι κοκαΐνης στο Hasselt του Βελγίου καθώς και 5 τόνοι κοκαΐνης στην Αρούμπα των Ολλανδικών Αντιλλών.

Οι εγκληματίες, που συνελήφθησαν στο Βελιγράδι στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης, ήταν οι μεγαλύτεροι διακινητές κοκαΐνης στα Δυτικά Βαλκάνια.

Επιχειρησιακή Ομάδα «Βαλκανικό Καρτέλ»

Η πρόσφατη κατάργηση τριών κρυπτογραφημένων εργαλείων επικοινωνίας που χρησιμοποιούνται από εγκληματίες – Encrochat, Sky ECC και Anom – αποκάλυψε την επικράτηση των εγκληματιών των Βαλκανίων στο παγκόσμιο εμπόριο κοκαΐνης και σε συναφείς δραστηριότητες οργανωμένου εγκλήματος.

Για να ανταποκριθεί σε αυτήν την απειλή, η Europol δημιούργησε την επιχειρησιακή ομάδα δράσης «Balkan Cartel» και συγκέντρωσε χώρες σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο για να στοχεύσουν αποτελεσματικά αυτήν την απειλή που προέρχεται από αυτήν την περιοχή. Αυτή η ημέρα δράσης είναι αποτέλεσμα αυτής της Επιχειρησιακής Ομάδας Εργασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Δήλωση Λεκούφ

Ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής της Europol Ζαν Φιλίπ Λεκούφ σχολίασε πως «με περισσότερες από 50 χώρες με μόνιμη αντιπροσωπεία στην Europol – συμπεριλαμβανομένων όλων των βαλκανικών χωρών, η Europol είναι ο τόπος όπου μπορεί να πραγματοποιηθεί μια τέτοια συνεργασία. Με τη συνεχή ανταλλαγή πληροφοριών και τον κατάλληλο συντονισμό μπορούμε να διαταράξουμε τα εγκληματικά δίκτυα, να διαλύσουμε τις επιχειρήσεις τους και να κάνουμε τις κοινότητές μας ασφαλέστερες.

Επιπλέον, παρέχεται στην Europol συνεχής ανάπτυξη και ανάλυση πληροφοριών για την υποστήριξη των επιτόπιων ερευνητών. Δύο μέλη του προσωπικού της Europol αναπτύχθηκαν στο Βελιγράδι για να υποστηρίξουν τις σερβικές αρχές με τα ερευνητικά τους μέτρα κατά τη διάρκεια αυτής της ημέρας δράσης.

 

Σχετικά άρθρα

ΚΟΣΜΟΣ

Μία ένορκος στην ποινική δίκη του Ντόναλντ Τραμπ απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά της αφού δήλωσε ότι αισθάνεται φόβο καθώς δημοσιοποιήθηκαν ορισμένα στοιχεία της ταυτότητάς...

ΚΟΣΜΟΣ

Ο Αμερικανός Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στο Κόσοβο, Jeff Hovenier, δήλωσε ότι οι πρόσφατες περιπτώσεις δολοφονιών και αυτές της ενδοοικογενειακής βίας δείχνουν την ανάγκη...

ΚΟΣΜΟΣ

Η πρώτη απευθείας επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ στις 13 Απριλίου έχει επαναφέρει το σημείο εστίασης στις ικανότητες της αεροπορικής άμυνας καθώς οι Ισραηλινοί...

ΚΟΣΜΟΣ

Το έναυσμα για την τελευταία κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή δόθηκε από την επίθεση του Ισραήλ στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό, την 1η Απριλίου- μια...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr