Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Ευ. Τσακαλώτος: Πουθενά στην Ευρώπη δεν κάηκαν ποτέ ένα εκατομμύριο στρέμματα

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επισκέφθηκε χθες και σήμερα την Αλεξανδρούπολη, τα Αρριανά – μειονοτικό χωριό στη Ροδόπη – την Κομοτηνή και την Καβάλα. Μαζί του στην περιοδεία βρέθηκαν οι Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ξάνθης, Φερχάτ Οζγκιούρ, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ροδόπης και οι πρώην βουλευτές Μουσταφά Μουσταφά, Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, Χρήστος Καραγιαννίδης και Γεώργιος Καΐσας.

Στην Αλεξανδρούπολη συζητήθηκαν με τους παρεβρισκόμενους οι καταγγελίες των πολιτών για την ολιγωρία της κυβέρνησης στην κατάσβεση των πυρκαγιών και η απουσία σχεδίου για την αντιμετώπιση της συντριπτικής καταστροφής του δάσους. Επιπλέον, συζητήθηκαν οι προοπτικές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αναλύθηκαν οι προτάσεις για τη δομή και τη λειτουργία του κόμματος – που κατέθεσε σε όλα τα μέλη προς διαβούλευση – και επισημάνθηκε η αναγκαιότητα να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ένα μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό που θα τον οδηγήσει στις εκλογές.

Στα Αρριανά συζήτησε με τους κατοίκους τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η μειονότητα, την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ στις πρόσφατες εκλογές απειλούσε ανοιχτά με περιθωριοποίηση “αν δεν ψήφιζαν σωστά”, όπως ευθέως έλεγαν κυβερνητικά στελέχη. Διαπιστώθηκε ότι πολλά από τα προβλήματα είναι κοινά με των υπόλοιπων κατοίκων της υπαίθρου και, ιδιαίτερα, των μικρών πόλεων και των χωριών. Από τα πιο σημαντικά είναι η υψηλή ανεργία αλλά και η ερήμωση που προκαλείται από την μετανάστευση των νέων.

Στην Κομοτηνή πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης, Σινάν Αμέτ. Ο συνεταιρισμός αριθμεί 5.000 μέλη. Κεντρική ανησυχία είναι η δραματική συρρίκνωση της παραγωγής από τα 60 χιλιάδες στρέμματα το 2018 στα 35 χιλιάδες στρέμματα σήμερα, χωρίς να υπάρχει κανένας σχεδιασμός για ένα εναλλακτικό μοντέλο ανάπτυξης και καλλιέργειας. Συζητήθηκαν επίσης διεξοδικά σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καπνοκαλλιεργητές, όπως η χαμηλή τιμή πώλησης του προϊόντος, η διαρκής αύξηση του κόστους των εφοδίων αλλά και ο μικρός κλήρος που περιορίζει τις δυνατότητες ανάπτυξης. Από τη συζήτηση αναδείχθηκε και ο σημαντικός ρόλος του συνεταιρισμού ως μοναδικού προστατευτικού αναχώματος των καλλιεργητών. Έγινε ξεκάθαρη η σημασία της έμπρακτης στήριξης της συνεταιριστικής, κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας ως εργαλείο προστασίας αλλά και ανάπτυξης κρίσιμων κλάδων της οικονομίας.

Το βράδυ της Δευτέρας σε συζήτηση με μέλη και φίλους του κόμματος που πραγματοποιήθηκε στη Λέσχη Κομοτηναίων, τέθηκε πλειοψηφικά η ανάγκη ενός στιβαρού και οργανωμένου κόμματος που θα δώσει χώρο στη συμμετοχή των μελών και φωνή στα αιτήματα και στις ιδιαιτερότητες της περιφέρειας, αλλά και θα περιορίσει τις επιθέσεις που γίνονται σε κάθε διαφορετική άποψη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στην Καβάλα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντήθηκε με μέλη και φίλους όπου συζήτησαν για τα προβλήματα της περιοχής αλλά και τις προοπτικές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Κανένας, ανατολικά της Καβάλας, δεν ξέρει και δεν ενδιαφέρεται για τους ανθρώπους της Θράκης»

Το συμπέρασμα από όλες τις συναντήσεις μπορεί να συνοψιστεί με μια φράση των κατοίκων της Θράκης: «Κανένας, ανατολικά της Καβάλας, δεν ξέρει και δεν ενδιαφέρεται για τους ανθρώπους της Θράκης».

Ο Έβρος και η Ροδόπη είναι πλέον κοινή αντίληψη ότι είναι το σύνορο, το όριο της χώρας, σαν να μην υπάρχει ζωή εκεί. Αυτό κατάφερε ο κ. Μητσοτάκης με όλο αυτό το κυνηγητό. Κατάφερε να αποκόψει την περιοχή από τη χώρα με αποτέλεσμα οι υποδομές όπως και τα δάση να έχουν εγκαταλειφθεί καταδικάζοντας τις περιοχές αυτές σε ερημοποίηση. Η απελπισία είναι διάχυτη στους κατοίκους εξαιτίας του ότι δεκάδες νέοι και νέες αναγκάζονται να μεταναστεύουν διαρκώς. Και τις περιοχές αυτές τις απέκοψε και συμβολικά ο κ. Μητσοτάκης από την υπόλοιπη χώρα, δίνοντάς τους τον αποκλειστικό ρόλο του συνόρου, του περιθωρίου όπου οποιαδήποτε απάνθρωπη πράξη επιτρέπεται.

Ο Ευ. Τσακαλώτος έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: «Οχυρώσαμε τη Θράκη από εξωτερικούς κινδύνους – πραγματικούς ή μη – και την αφήσαμε ανοχύρωτη από εμάς τους ίδιους: πουθενά στην Ευρώπη δεν κάηκαν ποτέ ένα εκατομμύριο στρέμματα.»

www.ertnews.gr

 

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο Μίλτος Τεντόγλου αφού κατάφερε να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα σχολίασε τον αγώνα του αλλά και την αλλαγή που σχεδιάζει η...

ΕΛΛΑΔΑ

Στις συλλήψεις δύο βοσκών προχώρησε χθες Παρασκευή 1/3 η Διοικητική Πυροσβεστική Υπηρεσία Χανιών για εμπρησμό από πρόθεση. Οι δύο ημεδαποί  συνελήφθησαν στο πλαίσιο της...

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Σύμφωνα με δημοσίευση του Lancet Public Health πριν λίγες ημέρες, οι τελευταίες εκτιμήσεις του IARC (Διεθνούς Φορέα για την Έρευνα για τον Καρκίνο) δείχνουν...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι μεγάλου μήκους υποψήφιες για Όσκαρ ταινίες που έπαιξαν μόνο σε πλατφόρμες στη χώρα μας έρχονται να μας θυμίσουν ότι ο κινηματογράφος με τη...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr