Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Συμπεράσματα από την αντιμετώπιση της πανδημίας και μέτρα για το μέλλον

Τον τελευταίο χρόνο, η Ειδική Επιτροπή για την πανδημία COVID-19 (COVI) ανέλυσε τον αντίκτυπο της κρίσης, αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα των μέτρων που ελήφθησαν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε εθνικό επίπεδο και διατύπωσε συγκεκριμένες συστάσεις για την αντιμετώπιση των κενών και των ελλείψεων που διαπιστώθηκαν.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την έκθεση την Τετάρτη με 385 ψήφους υπέρ, 193 κατά και 63 αποχές. Οι ευρωβουλευτές παρουσίασαν έναν σαφή οδικό χάρτη για μελλοντικές δράσεις σε τέσσερις βασικούς τομείς: υγεία, δημοκρατία και θεμελιώδη δικαιώματα, κοινωνικός και οικονομικός αντίκτυπος και παγκόσμια απάντηση στην πανδημία.

Μεταξύ των βασικών προτάσεων είναι η ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα των φαρμάκων, η διαφάνεια των κοινών δραστηριοτήτων δημοσίων προμηθειών και ο ισχυρότερος κοινοβουλευτικός έλεγχος της νομοθεσίας έκτακτης ανάγκης, τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει τη μέγιστη χρήση των κονδυλίων ανάκαμψης για την ενίσχυση της ενιαίας αγοράς και επιθυμεί καλύτερο παγκόσμιο συντονισμό μέσω της μελλοντικής διεθνούς συνθήκης για τις πανδημίες.

“Η έκθεση COVI είναι ένα αποτέλεσμα που βασίζεται στο διάλογο, τη συναίνεση και την αυστηρότητα. Η απάντηση της Ένωσης στην πανδημία ήταν υποδειγματική όσον αφορά την εξασφάλιση εμβολίων, τα κονδύλια NextGenerationEU και την προετοιμασία για μελλοντικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία. Πρέπει να ενισχύσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση ακόμη καλύτερα για να προστατεύσουμε εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, για να διασφαλίσουμε ότι δεν παραμελούμε καμία ασθένεια και να βοηθήσουμε τους πιο ευάλωτους στην κοινωνία. Πρέπει να ενισχύσουμε την έρευνα, να καταπολεμήσουμε τις ψευδείς ειδήσεις και τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και να δημιουργήσουμε έναν ανταγωνιστικό φαρμακευτικό τομέα που ενισχύει την στρατηγική αυτονομία της Ένωσης στον τομέα της υγείας », δήλωσε η εισηγήτρια για τον CoVI, Ισπανίδα ευρωβουλευτής Dolors Montserrat (EPP).

Σύμφωνα με την Πρόεδρο του COVI, τη Βελγίδα σοσιαλίστρια ευρωβουλευτή Kathleen Van Brempt, «έχει καταστεί σαφές ότι η Ευρώπη χρειάζεται όχι μόνο εργαλεία για να αναπτύξει μακροπρόθεσμες πολιτικές, με σαφείς στόχους και οδικούς χάρτες, αλλά πρέπει να προετοιμαστεί και να δράσει γρήγορα, αποτελεσματικά και προς το συμφέρον κάθε Ευρωπαίου».

«Επίσης, η Ένωση πρέπει να αξιολογήσει αυστηρά τον ρόλο της στο πλαίσιο της παγκόσμιας αντίδρασης στην πανδημία και πρέπει να εμπλακεί περισσότερο από ποτέ στη διεθνή συνεργασία και αλληλεγγύη, ειδικά με εταίρους από τον Παγκόσμιο Νότο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει τώρα να αποφασίσει εάν θα υιοθετήσει τις συστάσεις μας και θα παρουσιάσει προτάσεις για την οικοδόμηση μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης πιο ανθεκτικής στην κρίση και καλύτερα προσαρμοσμένης στις απαιτήσεις του μέλλοντος», πρόσθεσε η Kathleen Van Brempt.

Τον Μάρτιο του 2022, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ίδρυσε την «Ειδική Επιτροπή για την πανδημία COVID-19: διδάγματα και συστάσεις για το μέλλον» (COVI). Αυτό αξιολόγησε όχι μόνο τον αντίκτυπο στα συστήματα υγείας και την εκστρατεία εμβολιασμού, αλλά και τον ευρύτερο κοινωνικο-οικονομικό αντίκτυπο, τον αντίκτυπο στο κράτος δικαίου και τη δημοκρατία, καθώς και τη διεθνή αντίδραση στην πανδημία. Ο COVI διοργάνωσε μια εις βάθος διαδικασία διαβούλευσης μέσω μιας σειράς δημόσιων ακροάσεων και επιτόπιων αποστολών, αλλά και μέσω ανταλλαγών απόψεων με εμπειρογνώμονες, φορείς λήψης αποφάσεων από θεσμικά όργανα της ΕΕ και διεθνείς οργανισμούς, επιδημιολόγους, υπουργούς υγείας, φαρμακευτικές εταιρείες, εργαζόμενους από στον τομέα της υγείας και τους ερευνητές.

Με την έγκριση αυτής της έκθεσης, οι ευρωβουλευτές απαντούν στις προτάσεις των πολιτών που έγιναν κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης σε σχέση με την ενίσχυση της ικανότητας ανάκαμψης των συστημάτων υγείας και τη διασφάλιση ίσης πρόσβασης στην υγεία για όλους.

Μετάφραση – Επιμέλεια: Μικαέλα Λαμπρινίδου

Πηγή: Agerpres.ro

 

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Όλγα Γεροβασίλη συνομιλώντας με δημοσιογράφους, δήλωσε ότι θα πρέπει να τηρηθεί το καταστατικό για την εκλογή αρχηγού, σύμφωνα με αυτό, είπε, εκλογές δεν ...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Έχουμε το καταστατικό, τη συντροφικότητα και τη Δημοκρατία, δεν χρειαζόμαστε κάτι άλλο», δήλωσε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας από το βήμα του...

ΕΛΛΑΔΑ

Η Μαρέβα Μητσοτάκη ήταν το τιμώμενο πρόσωπο στην έκθεση “Design Doha” στην Ντόχα, τη νέα Biennale στην πρωτεύουσα του Κατάρ που φιλοδοξεί να αποτελέσει...

ΚΟΣΜΟΣ

Ο ανθρώπινος απολογισμός δύο ετών ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, σύμφωνα με τα ρωσικά και τα ουκρανικά στοιχεία, όμως οι...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr