Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικό νομοσχέδιο: Στα 716 εκατ. τα πρόσθετα φορολογικά βάρη

Με ένα πλέγμα αλλαγών με το νέο τεκμαρτό σύστημα προσδιορισμού του φορολογητέου εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες να γίνεται σαφώς ηπιότερο σε σχέση με το αρχικό σχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο. Η πλέον εντυπωσιακή παρέμβαση αφορά στη σαφή δυνατότητα των ελεύθερων επαγγελματιών να αποδείξουν μετά από έλεγχο ότι το εισόδημα που προσδιόρισε για αυτούς η εφορία είναι μεγαλύτερο από το πραγματικό.

Το  σχέδιο νόμου «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής»  εισάγεται την Πέμπτη για συζήτηση και επεξεργασία στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.

«10.000 ευρώ αφορολόγητο για όλους. Τα προεκλογικά ψέματα της Νέας Δημοκρατίας που καταλήγουν σε ένα φορολογικό νομοσχέδιο με επιβάρυνση για όλους που ξεκινάει από 1450 ευρώ. Η χώρα χρειάζεται προοδευτική λύση», τόνισε ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, Νίκος Παππάς.

Συνεχώς φέρνετε νομοσχέδια τα οποία τα αλλάζετε, τα τροποποιείτε αναλόγως με την περίσταση. Είστε κυβέρνηση της περίστασης και όχι της ουσίας. Δεν είναι φορολογικό το νομοσχέδιο. Αυτό είναι φορο ληστρικό, τονισε από την πλευρά του ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Άλλες σημαντικές αλλαγές που μειώνουν τη φορολογική επιβάρυνση για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους αλλά και τις ατομικές επιχειρήσεις είναι οι εξής:

Μείωση 50% του τέλους επιτηδεύματος για το σύνολο της συγκεκριμένης κατηγορίας φορολογουμένων.

Οι εξαιρέσεις, αφορούν αγρότες, όσους έχουν εισόδημα από μπλοκάκια μέχρι τρεις εργοδότες, αλλά και επαγγελματίες με αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη από το 80%.

Οι βασικές σημειακές τροποποιήσεις και εξειδικεύσεις που επέρχονται αφορούν στα εξής:

  • Μείωση του τέλους επιτηδεύματος ασχέτως του ύψους των δηλωθέντων εισοδημάτων. Μειώνεται κατά 50% το τέλος επιτηδεύματος για ΟΛΟΥΣ τους ελεύθερους επαγγελματίες ασχέτως του αν δηλώνουν εισοδήματα υψηλότερα από το ελάχιστο τεκμαρτό καθαρό εισόδημα.
  • Διευκρινίσεις ως προς το μαχητό του τεκμηρίου. Εισάγεται στο σχέδιο νόμου προς άρση αμφισβητήσεων ρητή πρόβλεψη ότι ο ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να αμφισβητήσει το ποσό που προκύπτει από την εφαρμογή του τεκμηρίου της ελάχιστης αμοιβής πέραν από τους λόγους που ισχύουν ήδη και που καθιστούν το τεκμήριο μαχητό (ασθένεια, ανωτέρα βία, κλπ). Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ζητήσει την διενέργεια ελέγχου από τις φορολογικές αρχές προκειμένου να αποδειχθεί η ακρίβεια της δήλωσής του για εισόδημα μικρότερο του τεκμαρτού.
  • Τροποποιήσεις ως προς την προσαύξηση του ύψους του τεκμηρίου με βάση τον τζίρο. Ως γνωστόν, το ύψος του τεκμηρίου της ελάχιστης αμοιβής για τους ελεύθερους επαγγελματίες προσαυξάνεται ανάλογα με τα χρόνια της επαγγελματικής δραστηριότητας, το σύνολο της μισθοδοσίας και το ύψος του τζίρου της επιχείρησης. Ειδικά για το ύψος του τζίρου, σύμφωνα με την τελική ρύθμιση, η προσαύξηση ανέρχεται στο 5% επι του ποσού, κατά το οποίο ο κύκλος εργασιών του υπόχρεου υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών του Κ.Α.Δ. στον οποίο ο υπόχρεος πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδα. Για παράδειγμα, ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο τζίρο 35.000 ευρώ υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών του ΚΑΔ όπου πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδα κατά 10.000 ευρώ (ετήσιος τζίρος 35.000 ευρώ – μέσος ετήσιος κύκλος εργασιών ΚΑΔ 25.000 ευρώ = 10.000 ευρώ). Επομένως, η προσαύξηση 5% θα εφαρμοστεί επι του ποσού των 10.000 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο, η προσαύξηση εφαρμόζεται κατά τρόπο πιο αναλογικό και με μικρότερη επιβάρυνση για τους υπόχρεους.
  • Προσθήκες στη λίστα των ελευθέρων επαγγελματιών που εντάσσονται στο μειωμένο -κατά 50%- τεκμήριο της ελάχιστης αμοιβής α) όσοι παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 67% (όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω απαλλάσσονται πλήρως από το τεκμήριο της ελάχιστης αμοιβής), β) οι γονείς μονογονεϊκής οικογένειας με ανήλικα τέκνα γ) οι  γονείς με εξαρτώμενα τέκνα με ποσοστό νοητικής ή σωματικής αναπηρίας τουλάχιστον 67%, δ) οι γονείς πολύτεκνων οικογενειών.
  • Mείωση φόρου για δαπάνες αναβάθμισης κτιρίων. Οι δαπάνες για την αγορά αγαθών και τη λήψη υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων, μειώνουν, ισόποσα κατανεμημένες σε περίοδο πέντε ετών, τον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων, μέχρι του αναλογούντος για κάθε έτος φόρου, με ανώτατο συνολικά όριο δαπάνης τις 16.000 ευρώ. Οι δαπάνες για υλικά λαμβάνονται υπόψη μέχρι ποσού που αντιστοιχεί στο 1/3 του ποσού για δαπάνες υπηρεσιών. Όλες οι δαπάνες θα πρέπει να  προκύπτουν από τιμολόγια τα οποία έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής και διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ από τον προμηθευτή μέσω του συστήματος myDATA.

Tο φορολογικό βάρος από τις αλλαγές οι οποίες έχουν περιληφθεί στο νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή, προκύπτουν έσοδα 716 εκατομμυρίων ευρώ, μείον όμως 164 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία σχετίζονται με τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος. Επίσης αναμένεται εξοικονόμηση 100 εκατομμυρίων από το γεγονός ότι η σειρά ελευθέρων επαγγελματιών δεν θα λάβουν κοινωνικά επιδόματα, καθώς θα υπερκαλύπτουν τα κριτήρια με βάση τα οποία χορηγούνται.

Ρεπορτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλου

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την Δευτέρα 4 Μαρτίου, στις 10:30, η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) διοργανώνει την κεντρική εκδήλωση για το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων «Ενισχύοντας την Ελλάδα με...

ΚΟΣΜΟΣ

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι απεστάλησαν από τις ΗΠΑ τα σχέδια των  Επιστολών Προσφοράς και Αποδοχής για την προμήθεια 40 νέων F-16 Block-70 και...

ΚΟΣΜΟΣ

Το Κρεμλίνο έχει μετατρέψει τις απαλλοτριώσεις σε νέο όπλο για το 2024. Η ρωσική κυβέρνηση απείλησε να καταλάβει περιουσιακά στοιχεία της Δύσης στη Ρωσία...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μετά την περσινή του επιτυχία, ο θεατρικός μονόλογος του βραβευμένου πεζογράφου Δημήτρη Οικονόμου για τη ζωή και το έργο της Φλέρυς Νταντωνάκη, σε σκηνοθεσία...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr