Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Γεραπετρίτης: Να χτίσουμε πάνω σε αυτά που μας ενώνουν – Στις 18/9 η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Για μια νέα και θετική εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έκανε λόγο στις δηλώσεις του ο Χακάν Φιντάν, που χαρακτήρισε «καρποφόρα»τη συνάντηση, που έγινε σε θετικό κλίμα. «Κάναμε διευρυμένη αξιολόγηση των σχέσεών μας. Μετά από δύο εβδομάδες, οι Ερντογάν και Μητσοτάκης θα συναντηθούν στη Νέα Υόρκη», είπε. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η συμφωνία κινείται σε 3 άξονες: αυτού του πολιτικού διαλόγου, της ενίσχυσης των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και της θετικής ατζέντας των συνομιλιών.

Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας δήλωσε μεταξύ άλλων ότι είχαμε μια καρποφόρα συνάντηση και ότι τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν με εποικοδομητικό διάλογο. O κ. Χακάν έκανε λόγο για έναν αξιότιμο φιλοξενούμενο, επίλεκτο ακαδημαϊκό, ένας νομικό και γραφειοκράτη.

Όπως είπε «Είχαμε μια καρποφόρα συνάντηση στην οποία συζητήσαμε για διάφορα θέματα. Θέλω ξεκινώντας να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για τη χείρα βοήθειας που έδιναν κατά τους καταστροφικούς σεισμούς. Επίσης εύχομαι περαστικά για τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στη γειτονική χώρα και θέλω να σημειώσω ότι είμαστε πάντα έτοιμοι να βοηθήσουμε στη γείτονά μας. Αξιότιμοι εκπρόσωποι του Τύπου, στις σχέσεις μας με την Ελλάδα έχουμε ξεκινήσει μια νέα και θετική εποχή, όπως γνωρίζετε» και πρόσθεσε «τον περασμένο Ιούλιο, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας. Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε σε ένα θετικό κλίμα. Στο πλαίσιο της συνάντησης αυτής συζητήθηκαν για άλλη μια φορά τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών και υπήρξε ταύτιση απόψεων για την επίλυση των διαφορών με διάλογο».

«Εμείς σήμερα παρακολουθήσαμε τα θέματα που συζήτησαν οι ηγέτες μας σε εκείνη τη συνάντηση. Κάναμε μια διευρυμένη αξιολόγηση των σχέσεών μας και μελετήσαμε τον οδικό χάρτη για τους επόμενους μήνες. Μετά από δύο εβδομάδες, ο κύριος Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας θα συναντηθούν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη» ανέφερε μεταξύ άλλων στη συνέχεια.

Ο κ. Φιντάν υπογράμμισε ότι «Πιστεύουμε πως τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν με εποικοδομητικό διάλογο. Αξιολογήσαμε περιεκτικά τα προβλήματα μας αναφορικά με το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Έχουμε διαφορές απόψεων στο Αιγαίο. Συζητήσαμε τα θέματα αυτά νωρίτερα σε διερευνητικές συνομιλίες. Σε ό,τι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, ως Τουρκία υποστηρίζουμε πάντα την αρχή του δίκαιου διαμοιρασμού. Ανταλλάξαμε απόψεις με τον ομόλογό μου και αναφορικά με το Κυπριακό. Οι θέσεις μας αναφορικά με την επίλυση του Κυπριακού είναι γνωστές. Συζητήσαμε τα όσα μπορούμε να κάνουμε ως εγγυήτριες χώρες. Συζητήσαμε επίσης τα βήματα που μπορούν να πραγματοποιηθούν για την ανάπτυξη του εμπορίου και των οικονομικών σχέσεων. Οι Υφυπουργοί μας τον προσεχή μήνα θα συζητήσουν στην Ελλάδα την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο πλαίσιο της κοινής δράσης. Επίσης βρίσκεται στην ατζέντα μας και η ανάπτυξη της συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού. Ανέφερα επίσης ότι περιμένουμε μια αποτελεσματική συνεργασία από τη γείτονά μας σε ό,τι αφορά τον αγώνα μας κατά τρομοκρατικών οργανώσεων όπως το PKK[…]».

Για το θέμα της παράνομης μετανάστευσης είπε ότι δεν θα πρέπει να αποτελέσει πεδίο ανταγωνισμού, αλλά συνεργασίας. «Δεν θέλουμε να δούμε άλλες απώλειες ανθρώπινων ζωών στο Αιγαίο.»

«Ένα σημαντικό θέμα της ατζέντας μας είναι και τα προβλήματα των ομογενών μας στην Ελλάδα. Έχουμε επιλύσει τα προβλήματα με διάφορες θετικές εφαρμογές της ρωμαίικης κοινότητας στη χώρα μας. Επίσης, αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ελλάδα. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση των οθωμανικών έργων στην Ελλάδα[…]. Επαναλάβαμε τις προσμονές μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αξιότιμοι εκπρόσωποι του Τύπου, είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε άνευ προϋποθέσεις τον διάλογο και να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα. Μπορούμε να επιλύσουμε τις διαφορές μας με αμοιβαίο σεβασμό στα δικαιώματα και τα συμφέροντα, υπό τη βάση του διεθνούς δικαίου. Θέλω να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά τον Υπουργό για την επίσκεψη αυτή».

Από την πλευρά του ο Γιώργος Γεραπετρίτης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το κλίμα συνεργασίας «που μόλις μέσα σε λίγους μήνες από την ορκωμοσία των δύο κυβερνήσεων έχουμε καταφέρει να οικοδομήσουμε. Ένα κλίμα το οποίο βασίζεται στην αμοιβαία κατανόηση και τον σεβασμό που κρατά ανοικτό έναν απευθείας δίαυλο επικοινωνίας που επιτρέπει αποκλιμάκωση κρίσεων και τη θέσπιση γερών βάσεων για τις συζητήσεις σε όλα τα επίπεδα μεταξύ μας».

«Σήμερα επισκέφθηκα την Άγκυρα με σκοπό να συνομιλήσω με τον Τούρκο ομόλογό μου για τις σχέσεις των δύο χωρών μας. Σχέσεις που θέλουμε να εξελιχθούν επί τη βάσει των αρχών του διεθνούς δικαίου και ιδίως του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, όπως κατεξοχήν της διατήρησης της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, της φιλικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών. Πιστεύω ότι συμμεριζόμαστε την ανάγκη να προωθήσουμε περαιτέρω τις οικονομικές αυτές αξίες και να εδραιώσουμε σχέσεις αγαστής συνύπαρξης και ανεκτικότητας με αμοιβαίο σεβασμό στην ισότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των κρατών, καθώς και την μη ανάμειξη σε εσωτερικές υποθέσεις. Η εμπειρία των τελευταίων ετών κατέδειξε με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι οι εξωγενείς κρίσεις καθίστανται κανονικότητα παρά εξαίρεση. Τούτο αναδεικνύει έτι περαιτέρω την αξία της συνεννόησης και της συνεργασίας. Η αντιμετώπιση της πανδημίας των φυσικών καταστροφών, της ενεργειακής κρίσης και της επισιτιστικής ανασφάλειας αποτελούν λίγα μόνο αλλά σημαντικά παραδείγματα πεδίων στα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε για το κοινό καλό. Στο πνεύμα αυτό συζητήσαμε κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας για τις διμερείς μας σχέσεις, καθώς και θέματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος».

Οκ. Γεραπετρίτης συνέχισε λέγοντας ότι «Στο Βίλνιους της Λιθουανίας, οι ηγέτες των δύο χωρών συμφώνησαν να ξαναπιάσουμε το νήμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και να προωθήσουν τη μεταξύ μας συνεργασία και ανέθεσαν σε εμάς τους υπουργούς Εξωτερικών να αναλάβουμε την πολιτική καθοδήγηση της διαδικασίας αυτής. Αυτή είναι ακριβώς και η αποστολή μας. Πρώτον, να επιλύουμε τα θέματα αιχμής που ανακύπτουν μεταξύ των δύο χωρών μας και να αποσυμπιέζουμε εντάσεις, ώστε να προλαμβάνουμε εν δυνάμει επικίνδυνες καταστάσεις. Δεύτερον, να κατευθύνουμε τις συζητήσεις οι οποίες γίνονται μεταξύ των δύο πλευρών σε όλα τα επίπεδα, δηλαδή τον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ώστε να υπάρχει διαρκής παρακολούθηση, ενιαία προσέγγιση και υψηλού υψηλή λογοδοσία για την παραγωγή ωφέλιμων και απτών αποτελεσμάτων. Τρίτον, να προετοιμάζουμε τις επαφές των δύο ηγετών ώστε να προκύπτει διαρκής ισχυρή πολιτική εντολή και νομιμοποίηση στο υψηλότερο επίπεδο.

Με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Φιντάν συμφωνήσαμε κατά τις συνομιλίες μας ότι το επόμενο διάστημα ο οδικός μας χάρτης θα περιλαμβάνει τα εξής τρία επίπεδα. Πρώτον, το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου, ο οποίος θα εκκινήσει με ευθύνη από ελληνικής πλευράς, της υφυπουργού της κυρίας Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, στις 16 Οκτωβρίου. Δεύτερον, το επίπεδο της εφαρμογής και ενίσχυσης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που θα εκκινήσει το αμέσως προσεχές διάστημα. Και τρίτον, το επίπεδο των συνομιλιών για την προώθηση της θετικής ατζέντας υπό τον υφυπουργό, τον κύριο Κώστα Φραγκογιάννη, σε συνεργασία που θα αφορά τομείς όπως ο τουρισμός, όπως οι επενδύσεις στη γεωργία ή το εμπόριο, η ναυτιλία, η κλιματική κρίση. Βεβαίως, κομβικά σημεία της διαδικασίας αυτής θα είναι πρώτα από όλα η συνάντηση που θα έχουν οι δύο ηγέτες, ο πρόεδρος Ερντογάν και ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στις 18 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια η διοργάνωση μετά από επτά χρόνια, το ερχόμενο διάστημα έως το τέλος του έτους, του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, με τη συμμετοχή εκατέρωθεν αρμοδίων για διάφορους τομείς διμερούς συνεργασίας υπουργών. Η συζήτηση με τον κύριο Υπουργό περιέλαβε επίσης και ζητήματα όπως το Κυπριακό, η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, το μεταναστευτικό. Σε ό, τι αφορά το Κυπριακό, οι θέσεις μας είναι γνωστές. Κρίσιμο και αναγκαίο βήμα είναι η άμεση επανεκκίνηση των συνομιλιών.

»Σε ό, τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας η Ελλάδα από μακρού χρόνου και με συνέπεια την υποστηρίζει. Οφείλονταν ασφαλώς να πληρούνται τα προαπαιτούμενα κριτήρια, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η πορεία αυτή είχε δυσκολίες. Προσβλέπω σε μία αγαστή συνεργασία για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων. Σε σχέση με τη μειονότητα, με τις μειονότητες, μιλήσαμε και αναδείξαμε τα θέματα που τις αφορούν. Για μας οι μειονότητες είναι γέφυρες συνεργασίας και όλοι οι πολίτες μας στην Ελλάδα απολαύουν ισονομίας και ισοπολιτείας. Τέλος, αναφερθήκαμε και στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος. Είναι προς το κοινό μας συμφέρον να συνεργαστούμε για τον έλεγχο της παράτυπης μετανάστευσης και την καταπολέμηση των παράνομων δικτύων διακίνησης που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο. Βεβαίως, απαραίτητη προϋπόθεση για τη διαχείριση τόσο του μεταναστευτικού όσο και κάθε άλλου συναφούς ζητήματος είναι η αντιμετώπιση των περιφερειακών κρίσεων που προκαλούν αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή μας. Απαραίτητη προϋπόθεση του μεταναστευτικού όσο και κάθε άλλου συναφούς ζητήματος είναι η αντιμετώπιση των περιφερειακών κρίσεων που προκαλούν αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή μας και είχαμε σήμερα την ευκαιρία με τον κ. Φιντάν να συζητήσουμε για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για τη Συρία, για τη Λιβύη, για τις συνεχιζόμενη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο ακριβώς αυτό της περιφερειακής σταθερότητας είναι σημαντικό για τις διμερείς μας σχέσεις να διατηρηθεί το κλίμα ηρεμίας στην περιοχή μας με αποχή από επιθετική ρητορική και μονομερείς ενέργειες που μπορεί να υπονομεύσουν την προσέγγιση που επιχειρούμε. Αυτό θα συμβάλει ουσιωδώς στις διμερείς μας συζητήσεις. Είναι όμως αναγκαίο και για το μείζον αγαθό της ευημερίας μας.

«Να χτίσουμε πάνω σε αυτά που μας ενώνουν και να κατανοήσουμε καλύτερα αυτά που μας χωρίζουν»

»Η ευθύνη την οποία επωμιζόμαστε είναι ανάλογη της ιστορικής ευκαιρίας που παρουσιάζεται και στις δύο κυβερνήσεις να εδραιώσουμε μία μακρά σχέση καλής γειτονίας για το αμοιβαίο όφελος των λαών μας και μία βιώσιμη κατάσταση ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή μας. Δεν είμαστε αιθεροβάμονες. Γνωρίζουμε ότι οι αποστάσεις που δημιουργήθηκαν σε βάθος χρόνου και τα πάθη που κληρονομήθηκαν από γενιά σε γενιά δεν διαγράφονται μονοκονδυλιά. Όμως έχουμε τη διάθεση και τη βούληση να επενδύσουμε στην ειλικρίνεια και στην αμοιβαία κατανόηση για να αναζητήσουμε κοινούς τόπους και να διαρρήξουμε εδραιωμένες αντιλήψεις. Και όπου υπάρχουν διαφωνίες, τουλάχιστον να μην προκαλούνται κρίσεις. Για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται προσήλωση σε οικουμενικές και θεμελιώδεις αξίες, όπως κατ εξοχήν η αυστηρή και καθολική εφαρμογή του διεθνούς δικαίου. Η ελληνική κυβέρνηση θα διαπνέεται από ειλικρίνεια σε συζητήσεις με την τουρκική κυβέρνηση και από σεβασμό προς τους δύο λαούς. Το ίδιο πιστεύω ότι θα συμβεί και από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης. Να χτίσουμε πάνω σε αυτά που μας ενώνουν και να κατανοήσουμε καλύτερα αυτά που μας χωρίζουν. Με όραμα την ασφάλεια και την ευημερία των δύο λαών αλλά και των μελλοντικών γενεών. Ευχαριστώ πολύ και πάλι κύριε Υπουργέ, αγαπητέ φίλε Χακάν και προσβλέπω στη συνεργασία μας. Σας ευχαριστώ».

 

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

Copyright © 2020 Updatetimes.gr