Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία – Εκλογές σε Βαυαρία και Έσση: Κόλαφος για τα κόμματα της κυβέρνησης Σολτς – Άνοδος της ακροδεξιάς

Σημαντική ήττα για τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, άνοδο της δεξιάς Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης CDU και σημαντική ενίσχυση της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία, έφεραν οι περιφερειακές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν σε δύο μεγάλα κρατίδια της δυτικής Γερμανίας, Βαυαρία και Έσση.

Οι εκλογές, στις οποίες κλήθηκαν 13 εκατομμύρια ψηφοφόροι στις κάλπες (9,4 εκατομμύρια στη Βαυαρία και 4,3 εκατομμύρια στην Έσση), ήταν ένα σημαντικό πολιτικό βαρόμετρο για την ομοσπονδιακή πολιτική και την κυβέρνηση του Βερολίνου.

Τόσο στην Έσση όσο και στη Βαυαρία, αναμενόμενη ήταν η επικράτηση της συντηρητικής Χριστιανικής Ένωσης (CDU) στην Έσση και Χριστιανοκοινωνικής Ένωςης (CSU) στη Βαυαρία. Το σημαντικότερο πολιτικό γεγονός όμως είναι η σημαντική ενίσχυση του ακροδεξιού κόμματος «Ενναλακτική για τη Γερμανία» (AfD) που καθιερώνεται και στη δυτική Γερμανία ως σημαντική πολιτική δύναμη.

Τη δεύτερη θέση κατέκτησε στην Έσση με 16,6% (+3,5%), τη δεύτερη θέση διεκδικεί και στη Βαυαρία με 15,3% (+5,1%) σύμφωνα με την εκτίμηση αποτελέσματος τoυ πρώτου γερμανικού καναλιού ARD. «Είμαστε στο σωστό δρόμο», είπε η συμπρόεδρος του AfD, Άλις Βάιντελ, στους πανηγυρίζοντες οπαδούς του κόμματος, με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές σε τρία κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας που θα πραγματοποιηθούν την επόμενη χρονιά.

Δεδομένη ήταν η επικράτηση των δύο βασικών πρωταγωνιστών, του χριστιανοκοινωνιστή πρωθυπουργού Μάρκους Ζέντερ (CSU) στη Βαυαρία και του χριστιανοδημοκράτη Μπόρις Ράιν CDU στην Έσση. Με 36,8% (-0,2%) ο Ζέντερ και το CSU κατάφερε να διατηρήσει την κυριαρχία του έστω και με το χειρότερο αποτέλεσμα από το 1950 για το CSU. Παρόλα αυτά, ο βαυαρός Ζέντερ διατηρεί τις ελπίδες να διεκδικήσει και την καγκελαρία στις παγγερμανικές εκλογές του 2025.

«Η Βαυαρία ψήφισε σταθερότητα», είπε ο Ζέντερ για το αποτέλεσμα των εκλογών. Θα παραμείνει πρωθυπουργός της Βαυαρίας συνεργαζόμενος με τους «Ελεύθερους Ψηφοφόρους», που με 14,3% (+2,7%) βγήκαν ενισχυμένοι παρά το σκάνδαλο του φιλοναζιστικού παρελθόντος σε μαθητική ηλικία του προέδρου τους Χούμπερτ Αϊβάνγκερ.

Μάχη για τη δεύτερη θέση δίνουν το ακροδεξιό AfD με 15,3% (+5,1%) και οι Πράσινοι με 15,7% (-1,9%). Αν επικρατήσει το AfD θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση στη βουλή του Μονάχου. Οι Σοσιαλδημοκράτες SPD δεν είχαν ποτέ ρίζες στη Βαυαρία, αυτή τη φορά με 8,4% (-1,3%) έχουν το χειρότερο αποτέλεσμα στην ιστορία τους. Το κεντρώο κόμμα των Φιλελευθέρων FDP με 3,1% (-2%) έμειναν πολύ κάτω από το όριο 5% εκπροσώπησης στην τοπική βουλή του Μονάχου.

Απροσδόκητα μεγάλη ήταν η νίκη του χριστιανοδημοκράτη Μπόρις Ράιν στην Έσση, με 35,3% (+8,3%) αύξησε σημαντικά τη δύναμη του CDU. «Θα σχηματίσουμε μία κυβέρνηση του κέντρου» διαμύνησε ο νικητής πρώην και μελλοντικός πρωθυπουργός της Ράιν, έχοντας την επιλογή να κυβερνήσει είτε είτε με τους Πράσινους με τους οποίους συγκυβερνά εδώ και μία δεκαετία, είτε με τους Σοσιαλδημοκράτες.

Οι Πράσινοι με 15,1% (-4,7%) είχαν το δεύτερο καλύτερο ποσοστό στην ιστορία τους, είπε ο πρόεδρος και επικεφαλής του ψηφοδελτίου, Ταρέκ Αλ Βαζίρ. Απέτυχαν όμως στον στόχο να σπάσουν την κυριαρχία της συντηρητικής Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU).

Σοβαρή ήττα υπέστησαν οι Σοσιαλδημοκράτες με επικεφαλής την ομοσπονδιακή υπουργό Εσωτερικών, Νάνσι Φέζερ, 15,7% (-4,1%) έχουν το χαμηλότερο ιστορικά ποσοστό στο άλλοτε «κόκκινο» κρατίδιο της Έσσης. Οι Φιλελεύθεροι με 5% κινούνται στο όριο εισόδου στη βουλή του Βισμπάντεν, εκτός βουλής μένει η Αριστερά (Linke).

Πηγή: ΕΡΤ | Ανταπόκριση – Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

 

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Όλγα Γεροβασίλη συνομιλώντας με δημοσιογράφους, δήλωσε ότι θα πρέπει να τηρηθεί το καταστατικό για την εκλογή αρχηγού, σύμφωνα με αυτό, είπε, εκλογές δεν ...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Έχουμε το καταστατικό, τη συντροφικότητα και τη Δημοκρατία, δεν χρειαζόμαστε κάτι άλλο», δήλωσε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας από το βήμα του...

ΕΛΛΑΔΑ

Η Μαρέβα Μητσοτάκη ήταν το τιμώμενο πρόσωπο στην έκθεση “Design Doha” στην Ντόχα, τη νέα Biennale στην πρωτεύουσα του Κατάρ που φιλοδοξεί να αποτελέσει...

ΚΟΣΜΟΣ

Ο ανθρώπινος απολογισμός δύο ετών ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, σύμφωνα με τα ρωσικά και τα ουκρανικά στοιχεία, όμως οι...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr