Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Φοροελαφρύνσεις και κίνητρα στις εταιρίες προωθεί η κυβέρνηση, επιδιώκοντας τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας

Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία άφησαν στην άκρη τις διαμάχες τους, που κρατούσαν πολλές εβδομάδες, και συμφώνησαν να εφαρμόσουν μια δέσμη φοροελαφρύνσεων για τις επιχειρήσεις, ύψους 7 δισεκ. ευρώ, ώστε να δώσουν στην παραπαίουσα οικονομία της χώρας μια «μεγάλη ώθηση», όπως την αποκάλεσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Η προηγούμενη προσπάθεια να εγκριθεί ο αποκαλούμενος «Νόμος Αναπτυξιακών Ευκαιριών» εμποδίστηκε από την υπουργό Οικογένειας Λίζα Πάους (Πράσινοι) η οποία ζητούσε 12 δισεκ. ευρώ για ένα νέο επίδομα στήριξης του παιδιού. Ο δρόμος άνοιξε όταν Φιλελεύθεροι και Πράσινοι συμφώνησαν να περικόψουν το σχεδιαζόμενο πρόγραμμα Βασικής Ασφάλισης Παιδιών σε μόλις 2 δισεκ. ευρώ.

Το πακέτο μέτρων θα έχει τετραετή διάρκεια.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του νομοσχεδίου που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters, κατά τον πρώτο χρόνο προβλέπεται υστέρηση φορολογικών εσόδων ύψους 2,6 δισεκ. ευρώ για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, 2,5 δισεκ. ευρώ για τα κρατίδια και 1,9 δισεκ. ευρώ για τους δήμους.

«Θα συζητήσουμε πώς θα επιτύχουμε μια μεγάλη ώθηση» είπε ο Σολτς κατά την έναρξη της διήμερης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στο Σλος Μέζεμπεργκ, ένα μπαρόκ κάστρο έξω από το Βερολίνο. «Η γερμανική οικονομία μπορεί να πάει καλύτερα», πρόσθεσε.

Ο νόμος δίνει επίσης κίνητρα στις εταιρείες, ιδίως εκείνες μικρού και μεσαίου μεγέθους, να κάνουν επενδύσεις φιλικές προς το κλίμα, παρέχει φορολογικά κίνητρα για έρευνες και επιτρέπει στις εταιρείες να συμψηφίζουν περισσότερες ζημίες με κέρδη προηγούμενων φορολογικών ετών. Θα διευκολυνθεί επίσης η πρόσβαση των νεοφυών επιχειρήσεων στις κεφαλαιαγορές, με την εφαρμογή μέτρων κόστους 1 δισεκ. ευρώ.

Εξάλλου, η κυβέρνηση επιδιώκει να στηρίξει τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας, με στόχο την προστασία του κλίματος στους τομείς των κατασκευών και των μεταφορών, μέσω ενός ταμείου ύψους 211 δισεκ. ευρώ.

Ένας άλλος στόχος είναι ο περιορισμός της γραφειοκρατίας γύρω από τις οικοδομικές άδειες, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Το Βερολίνο θέλει επίσης να εγκριθεί σύντομα από το κοινοβούλιο ένα νομοσχέδιο για τη μετανάστευση εξειδικευμένου προσωπικού ώστε να καλυφθούν οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού.

Όσον αφορά τη βιομηχανία, που πλήττεται μετά την εκτόξευση της τιμής των καυσίμων, ο κυβερνητικός συνασπισμός θέλει να εξασφαλίσει στις εταιρείες ενέργεια σε προσιτές τιμές, μέσω επιδοτήσεων που όμως δεν θα έχουν παρατεταμένη χρονική διάρκεια.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

 

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλωσορίζουμε τον κ. Μητσοτάκη στην πραγματικότητα και στον ρεαλισμό των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ενώ πριν λίγους μόλις μήνες ο ίδιος και οι υπουργοί του...

ΚΟΣΜΟΣ

Την ανησυχία της στην ετήσια έκθεση της, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, για «εχθρικές» έναντι των προσφύγων ομιλίες «πολιτικών αξιωματούχων» και την αύξηση των αντισημιτικών και...

ΕΛΛΑΔΑ

Πρόσθετες διατάξεις για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, ανάμεσα στις οποίες είναι και ηλεκτρονική επιτήρηση με «βραχιολάκι» κατ΄εξαίρεση και αιτιολογημένα. Όπως είπε, κανόνας...

ΚΟΣΜΟΣ

Την αντίδραση των οργανωμένων μαθητών στην Κύπρο έχει προκαλέσει η απόφαση του υπουργείου Παιδείας για απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία. Μιλώντας σήμερα στον...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr