Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Πακέτο δισεκατομμυρίων και μέτρα για την αναθέρμανση της οικονομίας

Ένα νέο ξεκίνημα στο δεύτερο ημίχρονο της κυβερνητικής θητείας επιχειρεί ο κυβερνητικός συνασπισμός του σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου, Όλαφ Σολτς, μετά από μία περίοδο έντονων διαφωνιών και συγκρούσεων κυρίως μεταξύ των δύο μικρότερων κυβερνητικών εταίρων, Φιλελεύθερων και Πρασίνων.

Υπό το βάρος της ύφεσης στην οποία μπήκε η γερμανική οικονομία, η γερμανική κυβέρνηση θέλει να δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη. Μετά την πρώτη ημέρα της διήμερης σύσκεψης του διερυμένου υπουργικού συμβουλίου στον κυβερνητικό ξενώνα του Μέζεμπεργκ κοντά στο Βερολίνο, ο καγκελάριος Σολτς εξήγγειλε μια «επίθεση» για την τόνωση της ανάπτυξης. “Θα χρησιμοποιήσουμε και φορολογικά μέτρα, για να διασφαλίσουμε ότι οι επενδύσεις θα γίνουν τώρα και δεν θα αναβληθούν”, τόνισε ο Σολτς σε κοινή εμφάνιση με τον αντικαγκελάριο Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) και τον υπουργό Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ (FDP).

Σχέδιο 10 σημείων

Οι τρείς ηγέτες του κυβερνητικού συνασπισμού παρουσίασαν ένα σχέδιο 10 σημείων για την ενίσχυση της επιχειρηματικής θέσης της Γερμανίας. Μεταξύ άλλων, πρόκειται για φορολογικές ελαφρύνσεις επιχειρήσεων και εταιριών, μείωση της γραφειοκρατίας, επενδύσεις στην προστασία του κλίματος, προσέλκυση περισσότερων ειδικευμένων εργαζομένων από το εξωτερικό, ταχύτερες διαδικασίες σχεδιασμού και έγκρισης επενδυτικών στόχων. Πολλά έργα έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Ειδικότερα, τα τρία κυβερνητικά κόμματα (SPD, Πράσινοι και FDP) συμφώνησαν σε ένα πακέτο εφτά δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως μέχρι το 2028, ως ένεση για την ενίσχυση της οικονομίας. Με σχετικό νόμο θα βελτιωθούν οι νομικές προϋποθέσεις για τις νεοσύστατες εταιρείες. Ταυτόχρονα θεσπίζονται φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση της κατασκευής κατοικιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας.

Στην διημερίδα του υπουργικού συμβουλίου στο Μέζεμπεργκ λήφθηκαν ήδη από την πρώτη μέρα μέτρα ενίσχυσης κυρίως των χαμηλών και κατώτατων εισοδημάτων. Το βασικό κοινωνικό επίδομα απόρων πολιτών αυξάνεται στα 563 ευρώ μηνιαίως.

Πρόβλημα το ακριβό βιομηχανικό ρεύμα

Έντονες είναι οι πιέσεις οικονομικών και πολιτικών παραγόντων για την αντιμετώπιση των συνεπειών του υψηλού κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για τη γερμανική βιομηχανία. Περίπου 400 μεσαίες επιχειρήσεις ζητούν να θεσπιστούν ανώτατα όρια τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Ταυτόχρονα, με κοινή έκκλησή τους, οι τοπικοί πρωθυπουργοί εφτά ομόσπονδων κρατιδίων με μεγάλη βιομηχανική παραγωγή ζητούν μείωση των φόρων στο ρεύμα.

Ανταπόκριση – Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

 

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΕΛΛΑΔΑ

Το σύνολο της επικράτειας θα καλύπτει έως το τέλος του 2025 το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής, ενώ την ίδια περίοδο εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Να αποκρυπτογραφήσουν τις πρωθυπουργικές προθέσεις για το χρόνο του εν αναμονή ανασχηματισμού επιχειρούν τις τελευταίες ώρες κυβερνητικά και κομματικά στελέχη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που...

ΕΛΛΑΔΑ

Την ζωή δύο ανθρώπων που του ζητήθηκε από τον εργοδότη του να δολοφονήσει έσωσε ένας νεαρός Παλαιστίνιος στην Κρήτη. Συγκεκριμένα, έναν 37χρονο Ισραηλινό επιχειρηματία...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η κλιματική αλλαγή είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του πλανήτη και της ανθρωπότητας, δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, στο 1ο Διεθνές...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr