Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί οι ΗΠΑ είναι πάντα στο πλευρό του Ισραήλ;-Aπαντήσεις από τον καθηγητή του Στάνφορντ Joel Beinin

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο πιο ισχυρός σύμμαχος του Ισραήλ. Είναι αυτός που του δίνει τα περισσότερα όπλα και αυτός που το υπερασπίζεται περισσότερο ενώπιον της διεθνούς κοινότητας.

Είναι μια από τις λίγες χώρες (μόνο δεκατέσσερις) που στις 27 Οκτωβρίου,  μετά από είκοσι ημέρες πολέμου, καταψήφισαν την εκεχειρία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Εκατόν είκοσι ψήφισαν υπέρ.

Γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες παίρνουν πάντα το μέρος του Ισραήλ;

Κάναμε αυτήν την ερώτηση σε έναν άνθρωπο που προσπαθεί να το απαντήσει εδώ και δεκαετίες: τον Joel Beinin, καθηγητή ιστορίας και ιστορίας της Μέσης Ανατολής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Δεν είναι εύκολο να δώσεις μια σύντομη απάντηση. O Beinin λέει ότι αυτή η ακλόνητη υποστήριξη οφείλεται σε «ένα συνδυασμό πραγμάτων: αφενός, στον  ρόλο που παίζει το Ισραήλ στη διατήρηση της ηγεμονίας των ΗΠΑ  στον κόσμο και, αφετέρου,  στη δύναμη του εβραίικού λόμπι.. Εδώ το αναλύουμε, σε τρεις βαθμούς.

Για να κατανοήσετε αυτή τη συμμαχία πρέπει να κοιτάξετε πίσω. Πρώτον, επισημαίνει ο Beinin, είναι το αίσθημα της ενοχής: «Η αίσθηση μεταξύ της παλιάς πολιτικής τάξης και μεταξύ των ηλικιωμένων Αμερικανών ότι  η Δύση δεν έκανε τίποτα για να σταματήσει την εξόντωση έξι εκατομμυρίων Εβραίων  από τους Ναζί. Το κράτος του Ισραήλ είναι αποζημίωση στους Εβραίους για το Ολοκαύτωμα».

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών  Χάρι Τρούμαν  ήταν ο πρώτος παγκόσμιος ηγέτης που αναγνώρισε το κράτος του Ισραήλ στις 14 Μαΐου 1948, μόλις  έντεκα λεπτά μετά τη διακήρυξη  της ανεξαρτησίας του.

Δεν ήταν όλοι οι πρόεδροι των ΗΠΑ τόσο φιλο-ισραηλινοί. Ο Αϊζενχάουερ, για παράδειγμα, θύμωσε με το Ισραήλ όταν επιτέθηκε στην Αίγυπτο το 1956. Σε αυτόν τον πόλεμο, εκείνοι που συμμάχησαν με το Ισραήλ ήταν η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. «Αλλά το 1967, μετά από έναν άλλο πόλεμο, τον πόλεμο των έξι ημερών,  οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να βλέπουν το Ισραήλ ως πλεονέκτημα», εξηγεί ο Beinin. «Η Σοβιετική Ένωση υποστήριξε τα αραβικά κράτη: Αίγυπτο, Συρία, Ιράκ, τους μεγαλύτερους αντιπάλους του Ισραήλ. Στη μέση του Ψυχρού Πολέμου, το Ισραήλ έγινε το πλεονέκτημα των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή».

Οι  επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου  σημείωσαν άλλη μια καμπή. «Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, ήρθε στις Ηνωμένες Πολιτείες και πρόσφερε τη βοήθειά του στον Τζορτζ Μπους. Του είπε: καταλαβαίνουμε πολλά για την τρομοκρατία και μπορούμε να σε βοηθήσουμε. Οι δύο χώρες άρχισαν να σφυρηλατούν μια σχέση σε θέματα κατασκοπείας και καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Αυτή η σχέση παραμένει ακόμα. Οι στρατιωτικές τους βιομηχανίες είναι πολύ αλληλένδετες».

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχουν  αρκετές ομάδες που ασκούν πίεση για το Ισραήλ στο Κογκρέσο. Δεν είναι μόνο εβραϊκές ομάδες. Από τη μια, υπάρχει η χριστιανική δεξιά. Το «Christians United for Israel» καυχιέται στον ιστότοπο του ότι είναι η φιλοϊσραηλινή οργάνωση με τα περισσότερα μέλη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Για πολλούς ευαγγελικούς Χριστιανούς, η  σιωνιστική υπόθεση είναι θεμελιώδης ως θέμα πίστης. Σύμφωνα με την ερμηνεία ορισμένων περικοπών της Βίβλου, η δεύτερη έλευση του Ιησού Χριστού θα συμβεί μετά την επιστροφή των Εβραίων στους Αγίους Τόπους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δίνουν στο Ισραήλ όπλα αξίας  άνω των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο. Όλα αυτά τα αγοράζουν από τους μεγάλους κατασκευαστές όπλων», τονίζει ο Beinin.

Τέλος, υπάρχει το εβραϊκό «λόμπι». Πολλά από τα χρήματα που συγκεντρώνουν οι Δημοκρατικοί βουλευτές προέρχονται από Εβραίους χορηγούς. Δεν είναι όλοι αυτοί οι χορηγοί σιωνιστές, αλλά μεταξύ του ενός και του άλλου, «οι πολιτικοί φοβούνται ότι αν μιλήσουν άσχημα για το Ισραήλ μπορεί να χάσουν ψήφους και χρήματα».

Στην περίπτωση του Τζο Μπάιντεν, επιπλέον, η υποστήριξή του προς το Ισραήλ έχει επίσης συναισθηματική συνιστώσα και χρονολογείται από έναν άλλο πόλεμο, αυτόν του  Γιομ Κιπούρ, το 1973. Τότε η Γκόλντα Μέιρ ήταν πρωθυπουργός του Ισραήλ και ο Μπάιντεν ήταν στην πρώτη του χρονιά ως Γερουσιαστής των Ηνωμένων Πολιτειών. Όταν πήγε να την επισκεφτεί, εκείνη του είπε: «Μην ανησυχείς, γερουσιαστή. Εμείς οι Ισραηλινοί έχουμε ένα μυστικό όπλο: δεν έχουμε πού αλλού να πάμε». Στον Μπάιντεν αρέσει να λέει αυτή την ιστορία και πόσο πολύ τον επηρέασαν αυτές οι λέξεις. Επίσης συχνά επαναλαμβάνει αυτό:  «Δεν χρειάζεται να είσαι Εβραίος για να είσαι Σιωνιστής.»

Από τότε που ξεκίνησε αυτός ο πόλεμος, κάτι άλλαξε στην κοινή γνώμη. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι  όλο και περισσότεροι Αμερικανοί αντιτίθενται στην αποστολή όπλων στο Ισραήλ, ενώ παρακολουθούν στις τηλεοράσεις τους πώς αυτά τα όπλα σκοτώνουν οικογένειες παγιδευμένες στη Γάζα. Θα δούμε αλλαγή και στην πολιτική; Ο Joel Beinin πιστεύει ότι όχι. Τουλάχιστον για τώρα.

Πηγή: RTVE.es

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

 

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΚΟΣΜΟΣ

Μια ετοιμοθάνατη γυναίκα δεν υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση ήπατος με μόσχευμα που της προσέφερε ο ίδιος της ο σύντροφος, επειδή συνέχιζε να πίνει ενώ βρισκόταν...

ΚΟΣΜΟΣ

Οι κάτοικοι επτά χωριών απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους λόγω της έκρηξης του ηφαιστείου Ίμπου στο απομακρυσμένο νησί Χαλμαχέρα της Ινδονησίας, ανακοίνωσαν σήμερα οι...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Εσείς στη λίστα αναμονής, οι άλλοι στη λίστα των εκλεκτών», αναφέρει ο Στέφανος Κασσελάκης, επανερχόμενος στο ζήτημα της προτεραιότητας στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» σε VIP...

ΕΛΛΑΔΑ

Ζημιές σε 7 σταθμευμένα οχήματα αλλά και στην είσοδο πολυκατοικίας προκάλεσε η ισχυρή έκρηξη χειροβομβίδας που σημειώθηκε στις 6 το πρωί στην οδό Πύργου...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr