Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Γλυπτά του Παρθενώνα: Νέος φορέας στη Βρετανία υπέρ της επιστροφής τους στην Ελλάδα

Την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα θα ζητήσει ο συντηρητικός πρώην υπουργός Πολιτισμού Λόρδος Vaizey. Ο ίδιος θα προεδρεύσει ενός νέου φορέα και θα στηριχθεί στο νόμο περί κληρονομιάς του 1983 για να υποβάλει πρόταση ενώπιον της Βουλής των Λόρδων για συζήτηση επί του θέματος.

Μιλώντας στο BBC ενόψει της σημερινής συζήτησης, ο Vaizey είπε ότι είναι βέβαιος ότι «μια συμφωνία είναι εφικτή».  Αυτή η δήλωση έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις της Λιζ Τρας, η οποία απέκλεισε το ενδεχόμενο να υποστηρίξει μια συμφωνία για την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι ο Τζορτζ Όσμπορν, πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου έχει δηλώσει ότι υπάρχει μια «συμφωνία που πρέπει να γίνει» για να μοιραστούν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα με την Ελλάδα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει πολλές φορές να επιστραφούν τα Γλυπτά στην Ελλάδα, προτείνοντας ακόμη και τον δανεισμό άλλων θησαυρών της χώρας, όπως το χάλκινο άγαλμα του Αρτεμισίου και τη χρυσή μάσκα του Αγαμέμνονα. Επίσης σε πρόσφατη συνέντευξή του στους Sunday Times, είπε ότι θα θίξει το θέμα στην κα Τρας σε επίσκεψη του στο Λονδίνο φέτος.

Για χρόνια, η Ελλάδα ασκεί πιέσεις με το Βρετανικό Μουσείο να απαντά πάντα ότι μόνο η κυβέρνηση μπορεί να αποφασίσει για τη μοίρα τους, αν και η κυβέρνηση λέει ότι «οι συλλογές είναι θέμα των διαχειριστών».

Ο Λόρδος Vaizey επισκέφτηκε το μουσείο της Ακρόπολης μετά από πρόσκληση του Parthenon Project, ενός οργανισμού που ιδρύθηκε από τον Έλληνα επιχειρηματία  Τζον Λέφα και στοχεύει να βρει βουλευτές πρόθυμους να υποστηρίξουν ένα νέο νόμο για τα Μάρμαρα. Το διοικητικό συμβούλιο αποτελείται από δύο άλλους επιφανείς Βρετανούς, τον διάσημο συγγραφέα Λόρδο Ντόμπς και τη βαρόνη Μέγιερ. Στο ίδιο μήκος κύματος τάσσονται ο Βρετανός ηθοποιός Στίβεν Φράι και η δημοσιογράφος Σάρα Μπάξτερ.

Επίσης δημοσκόπηση με τη συμμετοχή 2.000 ατόμων δείχνει ότι ενώ το 16% του βρετανικού κοινού πιστεύει ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να παραμείνουν στη Βρετανία, το 54% πιστεύει ότι πρέπει να επιστραφούν. Ο ισχυρότερος λόγος για την υποστήριξη της επιστροφής ήταν γιατί «ανήκουν δικαιωματικά στην Ελλάδα».

 

Σχετικά άρθρα

ΚΟΣΜΟΣ

Κατά μέσον όρο 7 στα 10 τρένα υψηλής ταχύτητας θα κινούνται στη διάρκεια της σημερινής ημέρας στη Γαλλία στον βόρειο, τον δυτικό και τον...

ΚΟΣΜΟΣ

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν έφθασε σήμερα στο Λάος, τον πρώτο σταθμό νέας περιοδείας του στην Ασία, με σκοπό να επαναβεβαιώσει τον...

ΚΟΣΜΟΣ

Οι αρχές της Ουκρανίας ανακοίνωσαν χθες Παρασκευή πως εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον στρατιωτικού αεροδρομίου της Ρωσίας στη χερσόνησο της Κριμαίας, που αξιοποιούσε η ρωσική πολεμική...

ΚΟΣΜΟΣ

Ως «πράκτορα του εξωτερικού» ταξινομεί πλέον την ρωσόφωνη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας BILD το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης, λόγω των ψευδών, όπως εκτιμά, πληροφοριών, οι...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr