Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

«Η επόμενη μέρα στη Θεσσαλία»: Ειδικοί αναλύουν τους κινδύνους που θα υπάρξουν στις πλημμυρισμένες περιοχές

Ανυπολόγιστη ζημιά έχουν υποστεί οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel. Μεγάλες είναι οι επιπτώσεις στις υποδομές, την γεωργία και την κτηνοτροφία. Δύσκολο είναι επίσης να αποφευχθούν οι υγειονομικοί κινδύνοι που έχουν αναδυθεί από τα λιμνάζοντα νερά. Πολλοί επιστήμονες μίλησαν στην ΕΡΤ σχετικά με τους τομείς στους οποίους πρέπει οι κάτοικοι να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή.

Μεγάλη έμφαση δίνεται στην διατροφική αλυσίδα αλλά και στην χαρτογράφηση της περιοχής που επλήγη ώστε να αποφευχθούν μεγαλύτερες ζημιές στα κτίρια. Πολύ πιθανό είναι να αυξηθούν επίσης τα κρούσματα κάποιων ασθενειών. Πάντως, όσον αφορά στις εκτάσεις, αν υπάρξουν κατάλληλα μέτρα, θα καλλιεργηθούν κανονκά.

Ζωγραφάκης: Μεγάλος ο κίνδυνος από τις ζωοτροφές

Ο καθηγητής Αγροτικής Οικονομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Σταύρος Ζωγραφάκης, μίλησε στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις» για τις επιπτώσεις σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, στην οικονομία του τόπου αλλά και για τους κινδύνους για την δημόσια υγεία.

Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε πως «Θα υπάρξει μεγάλη επιβάρυνση στο εμπορικό ισοζύγιο. Θα αυξηθούν αναγκαστικά οι εισαγωγές πραγμάτων για να καλύψουν την έλλειψη της παραγωγής που καταστράφηκε, ενώ θα μειωθούν και κάποιες εξαγωγές». Δεν θα αντέξει δηλαδή ο κρατικός προϋπολογισμός την επιβάρυνση.

Για τον τομέα της εργασίας τόνισε πως πολλοί θα χάσουν την δουλειά τους καθώς αρκετές επιχειρήσεις δεν μπορούν να ανοίξουν. Επίσης προειδοποίησε για ιδιαίτερη προσοχή στους κερδοσκόπους που «θα βρουν χώρο για να αυξήσουν προϊόντα, τιμές και υπηρεσίες που δεν σχετίζονται με την καταστροφή στον θεσσαλικό κάμπο».

Μεγάλη έμφαση έδωσε στην διατροφική αλυσίδα. «Η κατεστραμμένη παραγωγή που δεν έχει πουληθεί και βρίσκεται ακόμα στις αποθήκες που έχουν πλημμυρίσει δεν πρέπει να ξαναγυρίσει στη διατροφική αλυσίδα μέσω των ζωοτροφών», δήλωσε.

Λέκκας: Οι κίνδυνοι των κτιρίων ανάλογα με την τοποθεσία και τα υλικά δόμησης

Ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρος ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, μίλησε στην ΕΡΤ για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα κτίρια στις πλημμυρισμένες περιοχές.

Πιο αναλυτικά, ανέφερε πως «τα σπίτια με πλιθιά είναι ήδη διεγραμμένα» ενώ ακόμα και τα πιο σύγχρονα σπίτια που έχουν χτιστεί με τούβλα «έχουν υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές και θα πρέπει να ελεγχθούν προσεκτικά έτσι ώστε να διαπιστώσουμε την στατική τους επάρκεια».

Τα πετρόκτιστα κτίρια στο Πήλιο έχουν υποστεί φθορές καθώς «αφαιρείται η υποστήριξη στα θεμέλια του κτηρίου». Μάλιστα, «η άνοδος της στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα, μπορεί να προκαλέσει διόγκωση των υλικών των πετρωμάτων.»

Για το επόμενο βήμα δήλωσε πως πρέπει να γίνει μέσα σε ένα μήνα «μία χαρτογράφηση συνολικά της περιοχής που επλήγη σε σχέση με το φαινόμενο, έτσι ώστε να έχουμε αποτυπωμένη όλη την καταστροφή».

Κασκάνης: «Μέσα σε τρεις ημέρες έχουμε διαχειριστεί 800 τόνους ζώων για καύση»

Ο Θοδωρής Κασκάνης,  χημικός μηχανικός, Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος του Δ.Σ. KAFSIS, ανέλυσε το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την διαχείριση των νεκρών ζώων.

«Εμείς, εδώ και δύο χρόνια, σαν εταιρεία έχουμε αναλάβει το έργο της διαχείρισης όλων των νεκρών ζώων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και όχι μόνο. Αναλαμβάνουμε τη συλλογή, τη μεταφορά και την περαιτέρω διαχείρισή τους σε μονάδες αποτέφρωσης», εξήγησε. Μέχρι σήμερα το πρόγραμμα δεχόταν  γύρω στους 100 τόνους το μήνα νεκρά ζώα. Τώρα όμως, όπως τόνισε, «στην περιοχή των Τρικάλων και της Καρδίτσας αλλά και της Μαγνησίας, όπου βεβαίως έχουμε πρόσβαση, έχουμε διαχειριστεί 800 τόνους σε 3 μέρες».

«Μέχρι στιγμής, υπάρχουν όλοι οι περιβαλλοντικοί όροι για να μπορέσουν να αντέξουν αυτή τη δυναμικότητα και να διοχετεύσουμε εκεί πέρα τις ποσότητες των νεκρών ζώων». δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μαγιορκίνης: Μεγάλος ο κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών στις πλημμυρισμένες περιοχές

Ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης, προειδοποίησε τους πολίτες για ορισμένους υγειονομικούς κινδύνους που προκύπτουν από τα μολυσμένα νερά.

Ο βασικός κίνδυνος σε πρώτη φάση είναι οι γαστρεντερίτιδες λόγω της επαφής του νερού με μικρόβια από τις αποχετεύσεις. Τόνισε ότι «οποιαδήποτε επαφή με το μολυσμένο πόσιμο νερό ή με τα λιμνάζοντα ύδατα μέσω του στόματος ή των ματιών ενέχει τον κίνδυνο μετάδοσης, όχι μόνο η κατανάλωση αλλά και η χρήση για πλύσιμο των δοντιών κλπ».

Φόβος υπάρχει επίσης και για ηπατίτιδες, κυρίως ηπατίτιδα Α και Ε, αν και ευτυχώς δεν έχουν αναφερθεί ακόμη κρούσματα. Επιπλέον, σε άλλες περιπτώσεις πλημμυρών, έχει αναφερθεί αύξηση των κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης, λόγω του θανάτου τρωκτικών (ποντίκια, αρουραίοι) που αποτελούν φορείς της ασθένειας.

Τέλος επισήμανε πως οι συνθήκες ευνοούν τον πολλαπλασιασμό των κουνουπιών και η περιοχή είναι ενδημική για τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Κοσμάς: «Με τη βοήθεια του καιρού μπορεί να γίνει σπορά στην Θεσσαλία τον Νοέμβριο»

Ο ομότιμος  Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπόνος-Εδαφολόγος Κωνσταντίνος Κοσμάς, μίλησε στο πρώτο πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» για τις πλημμυρισμένες καλλιέργειες. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, ίσως είναι εφικτό να καλλιεργηθούν οι εκτάσεις και μέσα στο τρέχον έτος.

Ο κ. Κοσμάς έδωσε ελπίδες λοιπόν και ανέφερε πως «για τις χειμερινές καλλιέργειες θα πρέπει κάπου τον Νοέμβριο, να γίνει η σπορά, ανάλογα τις καιρικές συνθήκες. Εγώ είμαι βέβαιος θα τα καταφέρουμε, αν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες και έχουμε σχετικά ξηρό καιρό, υψηλές θερμοκρασίες, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο.

Μάλιστα, για τα στοιχεία που μπορεί να μολύνουν το έδαφος τόνισε: «Βρισκόμαστε σε εποχή με αρκετά υψηλές θερμοκρασίες ακόμη, που σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών των υλικών που έχουν προέλθει από τις συγκεκριμένες πηγές, θα διασπαστούν από τους μικροοργανισμούς του εδάφους».

Λουπασάκης: Πρέπει οι αρχές να σπάσουν αναχώματα για να φύγει το νερό

Ο καθηγητής Τεχνικής Γεωλογίας & Γεωτεχνικής Μηχανικής στο ΕΜΠ, Κωνσταντίνος Λουπασάκης, μίλησε στην ΕΡΤ. Χαρακτηριστικά δήλωσε πως για να κατέβει η στάθμη του νερού σε χωριά και κωμοπόλεις της Θεσσαλίας που παραμένουν πλημμυρισμένα θα πρέπει οι αρμόδιες αρχές να σπάσουν αναχώματα και έργα οδοποιίας.

Σχολίασε πως θα μπορούσαν με κάποιες ενέργειες να έχουν αποφευχθεί ορισμένες συνέπειες, «αλλά τα προβλήματα θα ήταν εξίσου έντονα».

Ακόμη, για την κατάρρευση ορισμένων γεφυρών σχολίασε πως: «η πλειονότητα των δημοσίων έργων γίνεται με πάρα πολύ αυστηρές προδιαγραφές. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τα υδατορέματα «γίνονται παρεμβάσεις αποσπασματικά. Δεν γίνονται συνολικές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων».

www.ertnews.gr

 

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΚΟΣΜΟΣ

Στο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας οι δύο χώρες αντάλλαξαν 203 στρατιώτες, αιχμαλώτους πολέμου. Η χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς από το Κίεβο φαίνεται...

ΚΟΣΜΟΣ

Τριάντα τέσσερις Ιρανές κρατούμενες ξεκίνησαν απεργία πείνας για να «τιμήσουν» τη δεύτερη επέτειο του κινήματος «Γυναίκες, Ζωή, Ελευθερία» και τον θάνατο της Μάχσα Αμινί,...

ΚΟΣΜΟΣ

Στους τουλάχιστον 28 ανέρχονται οι άνθρωποι, ανάμεσά τους τρία παιδιά, οι οποίοι τραυματίστηκαν σήμερα από ρωσικό βομβαρδισμό που έπληξε πολυώροφο κτίριο στο Χάρκοβο της...

ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλο συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε σήμερα στην κεντρική πλατεία του Παλαμά της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, καθώς, όπως τόνισαν οι ομιλητές, έναν χρόνο μετά τις καταστροφικές πλημμύρες...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr