Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΟΣΜΟΣ

Η Ιταλική κυβέρνηση κατά της νεανικής εγκληματικότητας

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Οι ομαδικοί βιασμοί του Παλέρμο και του Καϊβάνο, αλλά και γενικότερα τα επεισόδια νεανικής βίας που κατά καιρούς απασχολούν την Ιταλική επικαιρότητα, έφεραν την κυβέρνηση να αποφασίζει σκληρά μέτρα κατά των ανάρμοστων ανηλίκων και των γονέων τους.
Το θέμα είναι και στη λίστα των ζητημάτων που θα συζητηθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο την Πέμπτη 7/09, με τίτλο “Επείγοντα μέτρα για την καταπολέμηση της δυσφορίας των νέων, της εκπαιδευτικής φτώχειας και της νεανικής εγκληματικότητας”.

Η εν λόγω κίνηση αποτελεί ακολουθία της πρωτοβουλίας Μελόνι την τελευταία εβδομάδα, όταν επισκέφθηκε την υποβαθμισμένη περιοχή του Καϊβάνο, όπου πριν από περίπου ένα μήνα διεπράχθη ο ομαδικός βιασμός δύο ανήλικων κοριτσιών.

Μάλιστα, χθες μια μεγάλη επιχείρηση με περίπου 400 ένστολους των Αστυνομικών δυνάμεων επιχείρησαν στην περιοχή, με αποτέλεσμα να γίνουν έλεγχοι και κατασχέσεις όπλων και χρημάτων. Άλλωστε, ο ΥπΕσ Ματέο Πιαντεντόσι είχε δηλώσει πως σκοπός είναι “να μην υπάρχουν ‘ελεύθερες (εκτός νόμιμου πλαισίου) ζώνες’. Το Κράτος εργάζεται για να φέρει την ασφάλεια σε κάθε προάστιο της χώρας”.

Αν η La Repubblica μιλά για “σόου με περιπολικά και κάμερες”, ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών (και τέως ΥπΕσ) Ματέο Σαλβίνι σήμερα δήλωσε στο ραδιόφωνο χαρακτηριστικά πως “η μείωση του ορίου ηλικίας για την απόδοση κατηγορίας είναι χρήσιμη, διότι ο 14χρονος που κυκλοφορεί με ένα μαχαίρι ή ένα όπλο είναι ικανός να καταλάβει και αν κάνει λάθος, αν σκοτώσει, αν ληστέψει, αν διακινήσει, πρέπει να πληρώσει όπως πληρώνει ένας 50χρονος”.

Ο Ιταλικός Τύπος δημοσιεύει σήμερα το πρόχειρο ενός σχετικού νομοσχεδίου.
Αναλυτικά, αναμένεται αντιμετώπιση του φαινομένου της σχολικής εγκατάλειψης, με φυλάκιση μέχρι δύο ετών για γονείς και όποιον έχει την εποπτεία ανηλίκου και που “παραλείπει, χωρίς εύλογη αιτία, να του παράσχει την υποχρεωτική διδασκαλία”. Μάλιστα, προβλέπεται πρόστιμο από 200 έως 1.000 ευρώ στον  υπεύθυνο “εκτός εάν αποδείξει ότι δεν μπορούσε να αποτρέψει την πράξη”. 

Ένα άλλο νέο μέτρο προβλέπει την “προφορική ειδοποίηση με την κλήτευση του ανηλίκου από τον Εισαγγελέα” και εις περίπτωση ατόμου “κάτω των δεκαοκτώ ετών που έχουν συμπληρώσει το δέκατο τέταρτο έτος της ηλικίας τους”. Εις περίπτωση αδικημάτων κατά του προσώπου, της ιδιοκτησίας ή σχετικά με όπλα ή ναρκωτικά” ο Εισαγγελέας μπορεί να προτείνει στο δικαστήριο την απαγόρευση χρήσης “ειδικά υποδεικνυόμενων ηλεκτρονικών υπολογιστών και τηλεματικών πλατφορμών ή υπηρεσιών, καθώς και την απαγόρευση κατοχής κινητών τηλεφώνων”.

Σε αυτό το μήκος κύματος εντάσσεται και το μέτρο επανεκπαίδευσης των ανηλίκων μέσω κοινωνικής χρήσιμης εργασίας, ενώ εξίσου νέο είναι το μέτρο το οποίο προβλέπει την απομάκρυνση του δράστη από μια συγκεκριμένη περιοχή ή και επικράτεια (γνωστό στην Ιταλία και ως Daspo urbano) για 6 μήνες έως και 4 χρόνια, κάτι του οποίου η εφαρμογή ενδέχεται να εφαρμοστεί σε ανηλίκους άνω των 14 ετών.

Αναμένεται επίσης το ενδεχόμενο να περάσει και το μέτρο που προβλέπει την δυνατότητα απομάκρυνσης κρατουμένων άνω των 21 ετών εάν αποδειχθούν προβληματικοί για τα σωφρονιστικά ιδρύματα και εγκαταστάσεις.

Τέλος, ένα επίσης ευαίσθητο θέμα είναι αυτό της διαγραφής των δεδομένων ενός θύματος από συγκεκριμένους ιστότοπους ή κοινωνικά δίκτυα. Κάτι που, σύμφωνα με το πρόχειρο του νομοσχεδίου, τα θύματα θα μπορούν να ζητήσουν.

 

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΚΟΣΜΟΣ

Μια μεγάλη έρευνα «κατασκοπίας» απασχολεί τις τελευταίες ώρες τον Ιταλικό Τύπο. Πριν από ένα χρόνο, ο Ιταλός ΥπΑμ Γκουίντο Κροζέτο είχε προβεί σε μήνυση...

ΥΓΕΙΑ

Ασθενείς με χρόνιο πόνο που κρίνονται κατάλληλοι να τους χορηγηθεί θεραπεία μπορούν πλέον, να αναζητήσουν και να βρουν στην Ελλάδα φαρμακευτική κάνναβη. Ειδικός κωδικός...

ΚΟΣΜΟΣ

Η ρωσική επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος, η οποία στοίχισε σήμερα τη ζωή σε επτά ανθρώπους, ανάμεσά τους ένα βρέφος και ένα παιδί δύο...

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ο αρχαίος φιλόσοφος Πυθαγόρας, ο οποίος θεωρείται ο κατεξοχήν θεμελιωτής των ελληνικών μαθηματικών, προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τα μαθηματικά για να κατανοήσει την ομορφιά της...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr