Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία: Στον Ειρηνικό νερά με τρίτιο από το πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα

Η Ιαπωνία έθεσε σε εφαρμογή το αμφιλεγόμενο σχέδιό της να ρίξει στον Ειρηνικό Ωκεανό χρησιμοποιημένα και κατόπιν επεξεργασμένα νερά από το κατεστραμμένο ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, ανακοίνωσε η TEPCO, η εταιρεία η οποία διαχειρίζεται την εγκατάσταση.

Οι αντλίες ενεργοποιήθηκαν και οι βαλβίδες άνοιξαν προκειμένου τα νερά να καταλήξουν στη θάλασσα.

Τα νερά αυτά έχουν υποστεί επεξεργασία, ώστε να καθαριστούν από τις περισσότερες ραδιενεργές ουσίες, όμως δεν κατορθώθηκε να φιλτραριστεί το τρίτιο, ισότοπο του υδρογόνου που είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαχωριστεί από το νερό, αλλά δεν θεωρείται επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία παρά σε μεγάλες συγκεντρώσεις.

Η διαδικασία χαρακτηρίζεται ασφαλής και ακίνδυνη από τις αρχές της Ιαπωνίας και τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ο οποίος ανέλαβε να επιβλέψει το εγχείρημα και έδωσε πράσινο φως τον Ιούλιο.

Ωστόσο προκαλεί έντονες αντιδράσεις από οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος, ιάπωνες αλιείς, καθώς και κυβερνήσεις κρατών της περιοχής, ειδικά της Κίνας. Διαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει σε πόλεις της Ιαπωνίας και σε άλλες χώρες της Ασίας, ενάντια στα απόνερα που θα καταλήξουν στον Ειρηνικό Ωκεανό, 12 χρόνια μετά το σεισμό και το τσουνάμι με επακόλουθο τα προβλήματα ψύξης των πυρηνικών αντιδραστήρων.

Το Τόκιο έχει εγκρίνει τη ρίψη στη θάλασσα 1 εκατομμυρίου τόνων και πλέον νερού που χρησιμοποιήθηκε για να επανέλθει το σύστημα ψύξης στο εργοστάσιο.

Τα 17 νησιωτικά κράτη στη περιοχή τονίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση τους φόβους τους για τις καταστρεπτικές συνέπειες στο περιβάλλον και την οικονομία τους υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα  ότι απο αυτή την περιοχή προέρχεται περίπου η μισή ποσότητα τόνου που αλιεύεται παγκοσμίως.

Στην πολύπαθη περιοχή απο πυρηνικές δοκιμές άλλων χωρών οι πληθυσμοί των χωρών μελών του Φόρουμ Νήσων του Ειρηνικού (Pacific Island Forum, PIF), συνεχίζουν να υπομένουν τις μακρόχρονες συνέπειες καθημερινά.

 

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σήμερα Δευτέρα 20 Μαΐου στις 12:00, θα μεταβεί στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής για να παραστεί στην τελετή...

ΚΟΣΜΟΣ

Μετά τον θάνατο του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί, ο οποίος σκοτώθηκε χθες, Κυριακή, όταν συνετρίβη το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε, τη θέση του θα...

ΚΟΣΜΟΣ

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ανέλαβε την ευθύνη την Κυριακή για μια επίθεση κατά την οποία τρεις Ισπανοί τουρίστες και τρεις Αφγανοί πολίτες σκοτώθηκαν...

ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι, ο οποίος σύμφωνα με επίσημη επιβεβαίωση από την κυβέρνηση της Τεχεράνης σκοτώθηκε μετά από τη συντριβή του ελικοπτέρου...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr