Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ιερά πανήγυρις για τη θαυματουργό εικόνα της Παναγίας της Πισιδιώτισσας

Πανηγυρικά, με αθρόα προσέλευση πιστών στον ομώνυμο Ιερό Ναό στην Mahmutlar-Alanya, εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη Πισιδίας τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Πισιδιώτισσας, την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023.

Οι εορτασμοί άρχισαν την παραμονή με αγρυπνία και έληξαν με την τέλεση της ΘείαςΛειτουργίας, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πισιδίας κ. Ιώβ, με τη συμμετοχή του Θεοφιλεστάτου Βοηθού Επισκόπου Ευδοκιάδος κ. Αμβροσίου, του ιερού κλήρου και πληθώρας πιστών από την Αττάλεια, το Manavgat, την Αλάνυα και το εξωτερικό. Η ψαλμωδία από τον βυζαντινό χορό υπό τη διεύθυνση του ιεροψάλτη της Αλάνυας Ivan Gribkov και τη συμμετοχή του Νικολάου Καρανικόλα που προσήλθε για την πανήγυρη από την Αθήνα, υπήρξε εξαίσια.

​Όπως τόνισε στην ομιλία του ο Ποιμενάρχης, για τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Πισιδιώτισσας υπάρχουν μαρτυρίες ήδη από τον 6ο αιώνα, ότι την τιμούσαν ιδιαιτέρως στην Σωζόπολη της Πισιδίας, όπου ανέβλυζε με αφθονία μύρο και θεράπευε τους ασθενείς. Σε αυτήν ακριβώς την εικόνα αναφερόταν ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Άγιος Γερμανός, στην περίοδο της εικονομαχίας, όταν βεβαίωνε πως δεν είναι δυνατόν να μην σεβόμαστε τις ιερές εικόνες, όταν από τα παλαιά χρόνια η εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου που βρίσκεται στη Σωζόπολη της Πισιδίας αναβλύζει μύρο και έχει επιτελέσει πολλές θεραπείες.

Ο Ποιμενάρχης μνημόνευσε επίσης τον προκάτοχό του μακαριστό Μητροπολίτη Σωτήριο, που ανήγειρε την εκκλησία στην Αλάνυα, την πρώτη που κτίστηκε στην Τουρκία ύστερα από εκατό χρόνια, και μερίμνησε για να αναζωπυρωθεί η τιμή της θαυματουργής εικόνας.

​Οι εορτασμοί περατώθηκαν με τράπεζα που πρόσφερε η ενορία προς όλους τους πανηγυριστές και με χορωδία των παιδιών της ενορίας. Το απόγευμα ακολούθησε σύναξη των κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως με τον Επίσκοπό τους.

​Την προηγούμενη ημέρα μετά τη Θεία Λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του βουνού στην Αλάνυα, ο Μητροπολίτης Ιώβ εγκαινίασε το νέο Ορθόδοξο Πνευματικό Κέντρο της Mahmutlar-Alanya, όπου τον μήνα αυτόν θα αρχίσουν μαθήματα κατηχήσεως, θεολογίας, βυζαντινής μουσικής και εικονογραφίας. Επίσης εκεί θα γίνονται οι συναντήσεις της νεολαίας.

Πηγή: Ορθοδοξία News Agency

Σχετικά άρθρα

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ο αγροδιατροφικός κλάδος (αγροτικός τομέας και τρόφιμο) είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας και αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο εργοδότη. Συμβάλλει ενεργά στο...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Την ευγνωμοσύνη του για την πατρική στοργή που δείχνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος για την Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας και τον Ουκρανικό...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Την Παρασκευή, 7 Ιουνίου, τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου των Εθνών Παύλου του εν Σαμπεζύ της Γενεύης, Ορθοδόξου Κέντρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου,...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τα ονομαστήρια του άγει σήμερα ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Την παραμονή της εορτής, μετά τον Μ. Εσπερινό, τελέστηκε Αγιασμός στην “Πατριαρχική Αστική...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr