Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΥΓΕΙΑ

ΗΠΑ: Επιστήμονες ανέπτυξαν ένα νέο φάρμακο κατά της παχυσαρκίας χωρίς ανεπιθύμητες παρενέργειες

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Άμχερστ στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ ανέπτυξαν ένα νέο φάρμακο που αντιστρέφει την παχυσαρκία και δεν προκαλεί παρενέργειες. Η επιστημονική ομάδα δημιούργησε έναν φορέα που βασίζεται σε νανογέλη, ο οποίος μεταφέρει το φάρμακο απευθείας στο ήπαρ. Μελλοντικά, εκτιμούν οι ερευνητές, αυτή η τεχνική θα μπορούσε να είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για τη θεραπεία παρόμοιων ασθενειών όπως η λιπώδης ηπατική νόσος, ο διαβήτης τύπου 2 και η υψηλή χοληστερόλη στο μέλλον.

«Εκατό εκατομμύρια Αμερικανοί είναι παχύσαρκοι και πάσχουν από συναφείς καρδιομεταβολικές διαταραχές», δήλωσε ο βιοϊατρικός μηχανικός και χημικός S. Thai Thayumanavan από το Πανεπιστήμιο Amherst της Μασαχουσέτης στις ΗΠΑ.

Η νανογέλη παραδίδει ένα συνθετικό φάρμακο θυρεοειδικής ορμόνης (thyromimetic). Οι θυρεοειδικές ορμόνες βοηθούν στη διατήρηση του μεταβολισμού του ήπατος σε ισορροπία, αλλά η συστηματική λήψη τους μειώνει την αποτελεσματικότητά τους και συνοδεύεται από παρενέργειες.

«Συνειδητοποιήσαμε ότι έπρεπε να παραδώσουμε αυτό το φάρμακο επιλεκτικά στο ήπαρ, διότι αν πάει σε άλλα όργανα, μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές», εξήγησε ο Thayumanavan.

Ο Thayumanavan και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν μοντέλα ποντικιών για να επιβεβαιώσουν ότι μπορούσαν να κατευθύνουν τον φορέα νανογέλης στα κύτταρα του ήπατος, τα λεγόμενα ηπατοκύτταρα.

«Καταλήξαμε σε μια πολύ απλή προσέγγιση, χρησιμοποιώντας τη μοναδική μας εφεύρεση – νανογέλες που μπορούμε να κατευθύνουμε επιλεκτικά σε διαφορετικούς στόχους», είπε ο Thayumanavan.

Οι ερευνητές χορήγησαν ενδοφλέβια το φάρμακο σε παχύσαρκα ποντίκια στα οποία έδιναν τροφές πλούσιες σε λιπαρά, ζάχαρη και χοληστερόλη, καθημερινά για πέντε εβδομάδες.

«Τα ποντίκια που έλαβαν τη θεραπεία έχασαν εντελώς το επιπλέον βάρος και δεν παρατηρήσαμε καμία ανεπιθύμητη παρενέργεια», πρόσθεσε ο Thayumanavan.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως παρόλο που τα ποντίκια συνέχισαν να τρέφονται με τις ίδιες τροφές καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης, το βάρος τους επανήλθε στο φυσιολογικό, τα επίπεδα χοληστερόλης μειώθηκαν και τα επιβλαβή επίπεδα φλεγμονής του ήπατος υποχώρησαν.

«Πιστεύουμε ότι η ενεργοποίηση της οξείδωσης του λίπους και η αύξηση του μεταβολικού ρυθμού προκαλούν την απώλεια βάρους, αλλά πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα για να αποδειχθεί αυτό το εύρημα», σημείωσε ο ερευνητής.

 (Wu et al., PNAS Nexus, 2023)

Ο Thayumanavan έχει συνιδρύσει τη νεοφυή εταιρεία Cyta Therapeutics για να συνεχίσει τις κλινικές δοκιμές- αυτή τη φορά σε ανθρώπους- και να αναπτύξει καινοτόμες πλατφόρμες διανομής ώστε το σωστό φάρμακο να παραδίδεται στο σωστό όργανο του σώματος.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο «PNAS Nexus».

ΠΗΓΗ: Science Alert

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο Μίλτος Τεντόγλου αφού κατάφερε να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα σχολίασε τον αγώνα του αλλά και την αλλαγή που σχεδιάζει η...

ΕΛΛΑΔΑ

Στις συλλήψεις δύο βοσκών προχώρησε χθες Παρασκευή 1/3 η Διοικητική Πυροσβεστική Υπηρεσία Χανιών για εμπρησμό από πρόθεση. Οι δύο ημεδαποί  συνελήφθησαν στο πλαίσιο της...

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Σύμφωνα με δημοσίευση του Lancet Public Health πριν λίγες ημέρες, οι τελευταίες εκτιμήσεις του IARC (Διεθνούς Φορέα για την Έρευνα για τον Καρκίνο) δείχνουν...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι μεγάλου μήκους υποψήφιες για Όσκαρ ταινίες που έπαιξαν μόνο σε πλατφόρμες στη χώρα μας έρχονται να μας θυμίσουν ότι ο κινηματογράφος με τη...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr