Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ – Κίνα: Αμερικανικές κυρώσεις σε Κινέζους αξιωματούχους για την «εξαναγκαστική αφομοίωση» παιδιών στο Θιβέτ

Η διπλωματία των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες Τρίτη την επιβολή κυρώσεων σε βάρος Κινέζων αξιωματούχων που διεξάγουν κατ’ αυτήν πολιτική «εξαναγκαστικής αφομοίωσης» Θιβετανών παιδιών, ένα εκατομμύριο και πλέον από τα οποία έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους, σύμφωνα με ανεξάρτητους ειδικούς του ΟΗΕ.

Σε δελτίο Τύπου που υπογράφεται από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ανακοινώνεται ότι η Ουάσιγκτον δεν θα χορηγεί πλέον θεωρήσεις διαβατηρίων σε Κινέζους αξιωματούχους που ευθύνονται για το σύστημα των εσωτερικών σχολείων όπου στέλνονται «εξαναγκαστικά» νεαροί Θιβετανοί, που χωρίζονται από τις οικογένειές τους.

Η απόφαση εντάσσεται σε σειρά αμερικανικών μέτρων κατά της Κίνας, παρά την πρόσφατη επανέναρξη των επαφών υψηλού επιπέδου των δύο υπερδυνάμεων.

Οι πολιτικές του Πεκίνου «επιδιώκουν την εξάλειψη των γλωσσικών, πολιτισμικών και θρησκευτικών παραδόσεων του Θιβέτ στις τάξεις των νεότερων γενεών των Θιβετανών», κρίνει ο κ. Μπλίνκεν στην ανακοίνωση.

«Παροτρύνουμε τις κινεζικές αρχές να σταματήσουν να στέλνουν εξαναγκαστικά παιδιά από το Θιβέτ σε εσωτερικά σχολεία που διευθύνονται από το κράτος και να βάλουν τέλος στις πολιτικές εξαναγκαστικής αφομοίωσης και σε άλλες περιοχές της Κίνας», προσθέτει.

Η απόφαση αυτή θα «υπονομεύσει σοβαρά τις σχέσεις» των ΗΠΑ και της Κίνας, σχολίασε ο Λιου Πενγκγιού, εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον.

Από το 2021, οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα πως διαπράττει «γενοκτονία» των Ουιγούρων στη Σιντζιάνγκ (βορειοδυτικά). Οι αμερικανικές αρχές, όπως και οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λένε πως πολλά μέλη της μειονότητας εργάζονται καταναγκαστικά ή εγκλείονται σε καταυλισμούς.

Η απαγόρευση χορήγησης θεωρήσεων διαβατηρίου έχει εφαρμογή σε πρώην και νυν αξιωματούχους αρμόδιους για την κινεζική πολιτική στο Θιβέτ, ανέφερε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Με την ανακοίνωσή του, ο κ. Μπλίνκεν παραπέμπει εμμέσως στη δουλειά ειδικών του ΟΗΕ, που είχαν συμπεράνει τον Φεβρουάριο ότι περίπου ένα εκατομμύριο παιδιά στο Θιβέτ χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους και υποβάλλονται σε εξαναγκαστική αφομοίωση σε σχολεία όπου είναι εσώκλειστα.

Το πρόγραμμα αυτό μοιάζει να σχεδιάστηκε για να ενσωματωθούν εξαναγκαστικά νεαροί Θιβετανοί στην κουλτούρα των Χαν, που αποτελούν την πλειονότητα των Κινέζων, εξήγησαν οι ειδικοί. Στα σχολεία, τα παιδιά υποχρεώνονται να παρακολουθούν μαθήματα στα μανδαρίνικα κινεζικά και δεν μαθαίνουν ούτε τη γλώσσα, ούτε την ιστορία, ούτε τον πολιτισμό του Θιβέτ.

Η Διεθνής Εκστρατεία για το Θιβέτ, οργάνωση που πρόσκειται στον Δαλάι Λάμα, πνευματικό και θρησκευτικό ηγέτη της μειονότητας, εξέφρασε ικανοποίηση για τις αμερικανικές κυρώσεις εξαιτίας του «αδιανόητου» χωρισμού οικογενειών.

Τον Απρίλιο, άλλοι ειδικοί του ΟΗΕ κατηγόρησαν την Κίνα πως υποχρεώνει εκατοντάδες χιλιάδες Θιβετανούς να παρακολουθήσουν προγράμματα «επαγγελματικής κατάρτισης» που κατ’ αυτούς απειλούν την ταυτότητά τους και να οδηγήσουν σε καταναγκαστική εργασία. Η κινεζική διπλωματία χαρακτήρισε «εντελώς ανυπόστατη» την κατηγορία.

Το Θιβέτ διοικείται με σιδηρά πυγμή από την Κίνα από τα χρόνια του 1950. Εξόριστοι Θιβετανοί καταγγέλλουν πως το Πεκίνο χρησιμοποιεί εξαναγκαστικά μέτρα και ακόμη και βασανιστήρια και προσπαθεί να σβήσει τον πολιτισμό της μειονότητας.

 

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η πατρίδα μας δεν πρόκειται να απεμπολήσει τα δικαιώματά της, όπως αυτά προβλέπονται από το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», διεμήνυσε...

ΚΟΣΜΟΣ

Επιθετική φαίνεται να είναι η μορφή καρκίνου που αντιμετωπίζει ο βασιλιάς Κάρολος, κάτι που προκαλεί θλίψη αλλά και προβληματισμό τόσο στο παλάτι του Μπάκιγχαμ...

ΕΛΛΑΔΑ

Ειδικοί έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν, μεσημβρινές ώρες χθες (1-3-2024), στο κέντρο της Αθήνας από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής....

ΕΛΛΑΔΑ

Νέες πληροφορίες έρχονται στο φως για τους Σέρβους πληρωμένους δολοφόνους, που έπεσαν στα χέρια της ελληνικής αστυνομίας, Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης φαίνεται να...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr