Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο πρόεδρος Μπάιντεν υπέγραψε μεταρρύθμιση για να αντιμετωπιστεί η σεξουαλική βία στον στρατό

Οι περιπτώσεις σεξουαλικής βίας στις τάξεις του αμερικανικού στρατού στο εξής θα ερευνώνται από ειδικούς εισαγγελείς, που θα είναι ανεξάρτητοι από τη στρατιωτική ιεραρχία, σύμφωνα με μια μεταρρύθμιση που προώθησε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε σήμερα, 28 Ιουλίου το διάταγμα με το οποίο τίθενται σε εφαρμογή πολλά μέτρα που έχουν ήδη εγκριθεί από το Κογκρέσο. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, πρόκειται για τη σημαντικότερη τροποποίηση του στρατιωτικού δικαίου από το 1950.

Μια έκθεση του Πενταγώνου ανέφερε πρόσφατα ότι καταγγέλθηκαν στον στρατό 8.942 σεξουαλικές επιθέσεις κατά το οικονομικό έτος 2022 (από 1η Οκτωβρίου 2021 μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2022). Ο αριθμός αυτός είναι ελαφρά αυξημένος, σε σύγκριση με τις καταγγελίες που είχαν γίνει την προηγούμενη χρονιά. Ο στρατός θεωρεί ότι η αύξηση αυτή συνιστά μια «θετική εξέλιξη» γιατί μαρτυρά ότι τα θύματα απευθύνονται ολοένα και περισσότερο στη στρατιωτική ιεραρχία. Πολλές μελέτες όμως δείχνουν ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων ήταν πολύ μεγαλύτερος και ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό των επιθέσεων καταγγέλλονταν στις αρχές.

Στο εξής, ειδικοί ανεξάρτητοι εισαγγελείς θα αναλαμβάνουν τις υποθέσεις σεξουαλικής βίας, ενδοοικογενειακής βίας και δολοφονιών στους κόλπους του στρατού. Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε «ιστορική» την απόφαση, θεωρώντας ότι θα προσφέρει «μεγαλύτερη προστασία» στα θύματα καθώς θα διασφαλίζεται ότι η δικαστική διαδικασία θα είναι ανεξάρτητη από τη στρατιωτική ιεραρχία. Οι ανεξάρτητοι εισαγγελείς θα αντικαταστήσουν τους διοικητές που σήμερα είναι υπεύθυνοι για τις έρευνες και την άσκηση διώξεων σε βάρος των υφισταμένων τους. Το προηγούμενο σύστημα ενθάρρυνε την ατιμωρησία ορισμένων πράξεων και αποθάρρυνε τις καταγγελίες εκ μέρους των θυμάτων, σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση.

Μια ερευνητική επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα τον Ιούλιο του 2021, ότι κάθε χρόνο 20.000 στρατιωτικοί δέχονται σεξουαλική επίθεση, όμως λιγότεροι από 8.000 την καταγγέλλουν και από αυτούς λιγότεροι από 5.000 ζητούν τη διενέργεια έρευνας.

Η μεταρρύθμιση υλοποιήθηκε έπειτα από μια σειρά επιθέσεων εναντίον στρατιωτικών που πήραν μεγάλη δημοσιότητα τα τελευταία χρόνια. Μια από τις υποθέσεις αυτές ήταν και η δολοφονία, το 2020, της 20χρονης Βανέσα Γκάλεν, σε μια στρατιωτική βάση του Τέξας. Η στρατιώτης είχε καταγγείλει τη σεξουαλική παρενόχλησή της αλλά είπε στην οικογένειά της ότι δεν εμπιστευόταν την ιεραρχία του στρατού για να ερευνήσει την υπόθεσή της. Εξαφανίστηκε επί δύο μήνες και οι συγγενείς της αμφισβήτησαν δημοσίως την προθυμία του στρατού να την αναζητήσει και να την βρει. Το διαμελισμένο πτώμα της βρέθηκε τελικά στις 30 Ιουνίου 2020. Για τον φόνο κατηγορήθηκε ένας άλλος στρατιώτης, ο οποίος αυτοκτόνησε προτού να συλληφθεί. Δέκα αξιωματικοί αποπέμφθηκαν τον Δεκέμβριο του 2020, ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΚΟΣΜΟΣ

Στην ιστορία φαίνεται ότι περνά το ψηφιακό μπλακ άουτ, που κατά τραγική ειρωνεία προκάλεσε επίσημος συνεργάτης κυβερνοασφάλειας της Microsoft. Επηρέασε από αεροδρόμια μέχρι νοσοκομεία...

ΕΛΛΑΔΑ

Μετά από μαραθώνια διαδικασία, ολοκληρώθηκαν οι απολογίες των δεκατεσσάρων κατηγορούμενων για εμπλοκή στο δεύτερο κύκλωμα εκβιαστών, με δράση σε ολόκληρη την Αττική, που εξαρθρώθηκε...

ΕΛΛΑΔΑ

Στη φυλακή οδηγείται, αφού κρίθηκε προφυλακιστέος, ο 73χρονος που συνελήφθη από τους ανακριτκούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής κατηγορούμενος για συνολικά έξι περιπτώσεις εμπρηστικών ενεργειών, τέσσερις...

ΚΟΣΜΟΣ

Σε κλίμα έντονης αμφισβήτησης και με τους Δημοκρατικούς να βρίσκονται σε μεγάλη αναταραχή, ο Τζο Μπάιντεν έχει αρχίσει, υποστηρίζουν αμερικανικά ΜΜΕ, να «αποδέχεται» την ιδέα πως μπορεί να μην...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr